Συμφωνία με Ιταλία: Το μόνο πρώτο σίγουρο ότι οι Ιταλοί θα ψαρεύουν στα 6-12 ν.μ.

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τ/σ «ANT-1» με το δημ/φο Ν. Χατζηνικολάου παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ερώτημα είναι πρακτικό. Διότι, ως άπιστος Θωμάς, θέλω να ακούσω τι κερδίζει η Ελλάδα από την συμφωνία με την Ιταλία. Πρακτικά, τι κερδίζει η χώρα μας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα πλέον έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στα δυτικά της. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Διότι, η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα. Δεν έχει à la carte απόψεις: «εδώ μας βολεύουν – εκεί δεν μας βολεύουν».

Και για να σας είμαι και ειλικρινής, από εκεί και πέρα, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας, επί τη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. Βεβαίως, είναι ένα δικαίωμά μας, μπορούσαμε να το κάνουμε οποτεδήποτε, καθαρές κουβέντες. Όμως, είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία. Και λύσαμε και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, τα οποία είχαμε με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί υπήρχε η ανησυχία ότι η Ιταλία πιέζει για τους δικούς της ψαράδες και ότι μπορεί να βρεθούμε εμείς με πρόβλημα, στο θέμα αυτό.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ' αρχήν, κ. Χατζηνικολάου -είναι τεχνικό εν πολλοίς- αλλά σε απόσταση από την ακτή 6 έως 12 μίλια, αυτή τη στιγμή, οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν. Αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών -ανώτατο όριο 68 σκάφη- και θα ψαρεύουν 4 κατηγορίες ειδών: η κατηγορία ειδών μικροπελαγικά –τα έμαθα κι εγώ, δεν τα ήξερα πριν- τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς. Αυτή είναι η συμφωνία, και οφείλω να πω και δημοσίως ένα ευχαριστώ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Βορίδη, για τη συνεργασία που είχαμε αυτές τις μέρες γι' αυτή τη διαπραγμάτευση.

Το μόνο πρώτο σίγουρο, μιας και δεν έχει δοθεί ακόμη κάτι στη δημοσιότητα, είναι ότι οι Ιταλοί θα συνεχίσουν να ψαρεύουν στα 6-12 ναυτικά μίλια, δηλαδή σε ελληνική ΑΟΖ σήμερα και πιθανά ελληνικά χωρικά ύδατα αύριο, έστω και με διαφορετικούς όρους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Συνεπώς το "αποκλειστική" δεν ισχύει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail