Στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς επί τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Χοροστάτησε χθες Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.
Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως μία από τις ιδιότητες του Θεού είναι η Αγιότητα, η οποία , όπως υπογράμμισε με έμφαση, είναι και ο προορισμός του ανθρώπου.
«Η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι μία ανθρώπινη κατασκευή. Δεν είναι μία θρησκεία όπως οι θρησκείες των ανθρώπων. Δεν είναι μία ιδεολογία ή μία φιλοσοφική ερμηνεία της ζωής και του κόσμου, αλλά είναι αποκάλυψη, είναι ζωή, είναι εμπειρία, είναι πειραματισμός προσωπικός, είναι είσοδος του Παναγία Θεού εν χώρο και χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Σημείωσε ότι το έργο της Εκκλησίας είναι «να μας μεταγγίσει, να μας μεταδώσει, να μας μεταλαμπαδεύσει τις ιδιότητες του Παναγίου Θεού, όσο βέβαια είναι δυνατόν, στο μικρό μας σαρκικό σκεύος και στην κτιστή μεν, αλλά αθάνατη ψυχή μας», συμπληρώνοντας παράλληλα πως «αυτός είναι ο σκοπός, αυτός είναι ο προορισμός, αυτή είναι η στόχευση: να πάρουμε μέσα μας τις ιδιότητες του Κυρίου και δημιουργού μας, εκούσια και με την θέλησή μας».
«Όλα αυτά δεν είναι θεωρίες, δεν είναι ιδεοληψίες, ιδεολογήματα. Δεν είναι κάποιες εξαγγελίες από ένα σπουδαστήριο, από κάποια βιβλιοθήκη, από ένα μουσείο, αλλά είναι μία πραγματικότις η οποία ζει, υπάρχει, συνεχίζεται αδιάπτωτα και χαρίζει στην Εκκλησία, στον ουρανό, στον κόσμο Αγίους. Πρόσωπα Ελεύθερα, υψιπετή, ουράνια. Πρόσωπα χαριτωμένα, ευγενή… που βλέποντάς τα δοξάζεις τον δημιουργό της ζωής», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «μπορεί ο κόσμος να σήπεται, αλλά η Εκκλησία τεχνουργεί Αγίους», όπως ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός ο οποίος «πέρασε όλα τα στάδια του πνευματικού αγώνα» και συνδύασε την επιστήμη του με την Προσευχή και την προσφορά στους συνανθρώπους του.
«Τα συγγράμματά του που αφορούν στον τομέα της χειρουργικής επιστήμης είναι και σήμερα ενεργούνται και θαυμαζόμενα» τόνισε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Άγιος Λουκάς «έζησε όλη τη φρίκη του 20ου αιώνος, αλλά αγάπησε περιπαθώς το Θεό και έδωσε τη ζωή του και την επιστήμη του σε Εκείνον και έγινε μοναχός, Ιερέας, ποιμένας και διδάσκαλος της Εκκλησίας σε εκείνη την σκληρή και βάναυση εποχή του αθεϊσμού».
«Διωγμούς, εξορίες, ύβρης, συκοφαντίες, τραγικότητες, βασανιστήρια, όλα αυτά τα υπέμεινε δια Χριστόν και επέτυχε των επαγγελιών της διαθήκης. Και έγινε Άγιος, δηλαδή μέτοχος της Θείας ζωής. Κοινωνός των ακτίστων ενεργειών του Παναγίου Πνεύματος. Ένα πρόσωπο που κατόρθωσε αυτό που θεωρείται ακατόρθωτο, γιατί μέσα στον 20ο αιώνα, μέσα σε αυτή την σκληρή και βάναυση αθεϊστική επικράτεια, εκείνος ανέβηκε στον Ουρανό και κατέβασε στη γη τα χαρίσματα του Ουρανού και τα μοίρασε απλόχερα: θεραπείες, ευεργεσίες, αγάπη, προσφορά, όλα αυτά ήταν τα δώρα του Θεού σε εκείνον, που δεν τα κράτησε για τον εαυτό του», είπε, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «ο Άγιος Λουκάς μας δείχνει τον δρόμο».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απένειμε τον μεγαλόσταυρο «της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, του πολιούχου Αυτής Αγίου Σπυρίδωνος», την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής μας Εκκλησίας, στην κα Αντιόπη Μανιάτη, άνθρωπο των τεχνών και του πολιτισμού, δημοσιογράφο και ποιήτρια, η οποία με πολύ θυσιαστική διάθεση δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, με σκοπό την ενίσχυση του πολύπλευρου και πολυσχιδούς έργου.