Θετική καταρχήν χαρακτήρισε την συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ο Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου γεωλόγος πετρελαίων και ενεργειακός οικονομολόγος, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, μιλώντας στον 98.4 . Ταυτόχρονα ανέλυσε το τι σημαίνει η απειλή εισβολής της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ – το Τουρκο-Λυβικό μνημόνιο, οι έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και τις δυνατότητες αντίδρασης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως είπε Τούρκο-Λυβικό Μνημόνιο αγνοώντας επιδεικτικά το άρθρο 121 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS 1982), το οποίο αναγνωρίζει δικαιώματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στους νησιωτικούς χώρους, αγνοώντας την ύπαρξη της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου, της Ρόδου και του Καστελλόριζου, ‘’διαμοιράζει’’ την υφαλοκρηπίδα μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης (για το μέρος που έχουν αντικριστές ακτές) και υποκλέπτει από την Ελλάδα περιοχή περίπου 39.000 τ. χλμ. νότια από την Κρήτη, την οποία αποδίδει στην Λιβύη!
Ταυτόχρονα η Τουρκία σφετερίζεται την υφαλοκρηπίδα (και εν δυνάμει ΑΟΖ) της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου, της Ρόδου και του Καστελλόριζου η οποία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία έχει κατατεθεί από την Τουρκία στον ΟΗΕ στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας.
Επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να έχει άμεσα και δικαιολογημένα δικαιώματα στην περιοχή αυτή, (δεν έχει αντικριστές ακτές με την Λιβύη) περιμένει από την κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης να διαχωρίσει τις περιοχές νότια της Κρήτης σε ερευνητικά τεμάχια, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν και την υποκλεπτόμενη από την Ελλάδα, περιοχή των 39.000 τ.χλμ , χρησιμοποιώντας σαν αφετηρία τις συντεταγμένες του Τουρκο-Λυβικού Μνημονίου και μετά να τις εκχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου (TPAO), σε ανταπόδοση της στρατιωτικής και όχι μόνο βοήθειας στην κυβέρνηση Σάρατζ.
Αυτή την "παράνομη νομιμοφάνεια" περιμένει η Τουρκία για να προχωρήσει σε έρευνες νότια από την Κρήτη.
Σε μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής, η οποία βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα και εν δυνάμει ΑΟΖ του Καστελλόριζου, η Τουρκική TPAO έχει ήδη κάνει προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες με καλά δεδομένα, τις οποίες πρέπει να πυκνώσει και να αναβαθμίσει σε τρισδιάστατες, πριν προχωρήσει σε γεωτρήσεις (χρειάζεται ακόμα χρόνο). Μάλιστα αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του στον 98.4 ότι ενώ ενημερώθηκε η Ελλάδα ότι οι έρευνες στο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Καστελλόριζο , ήταν σεισμικές από την Τουρκία, «μανδαρίνοι» όπως είπε των αρμόδιων Υπουργείων, επέμεναν ότι επρόκειτο απλά για έρευνα ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων.
Στην περιοχή αυτή και στο κομμάτι που βρίσκεται στην δυτική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου, η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, χωρίς να υπάρξουν έμπρακτες αντιδράσεις αποτροπής για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην φραστικών καταδικών, ψηφισμάτων κλπ τα οποία η Τουρκία αγνοεί επιδεικτικά.
Σε περίπτωση όμως που η Τουρκία παραβιάσει στην πράξη την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η αντίδραση δεν θα είναι η ίδια με την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όπως είναι γνωστό δεν διαθέτει αεροναυτικές δυνάμεις.
Εκτός του σφετερισμού της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία επιχειρεί να εξαφανίσει οριστικά και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Με την επέκταση των διεκδικήσεων της μέχρι και τα χωρικά ύδατα της Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Ρόδου που ως γνωστόν είναι 6 μίλια, η Τουρκία υπενθυμίζει στην Ελλάδα το “Casus Belli” σε περίπτωση απόπειρας της Ελλάδας να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.
Με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και προσπαθεί να την σύρει σε βίαιες διαπραγματεύσεις. Και η Τουρκία απέδειξε με την ιστορική της διαδρομή ότι θα επιμείνει.