manfredrichter / pixabay |
Η οικονομία μπαίνει στην μεγαλύτερη ύφεση από την κατοχή. Η προοπτική φαίνεται αβέβαιη και τα τραύματα στις περισσότερες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, και τους συνταξιούχους θα είναι μεγάλα. Οι πόροι που θα διατεθούν από την ΕΕ είναι σημαντικοί, όμως δεν πρόκειται να καλύψουν τις απώλειες.
Ακόμη χειρότερα δε φαίνεται η κυβέρνηση, οι φορείς διαχείρισης των πόρων και υλοποίησης των προγραμμάτων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της διαχείρισης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, να έχουν την δυνατότητα της παραγωγικής αξιοποίησής και τα θαύματα δεν μπορούν να βοηθήσουν.
Να προσθέσουμε τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία εις βάρος της χώρας μας και τις απειλές των ερευνών στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας για το προσεχές τετράμηνο, τότε εύκολα οι πολίτες αντιλαμβάνονται, ότι βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί.
Δυστυχώς, σε ένα τέτοιο κρίσιμο χρόνο κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ, αλληλοκατηγορούνται για τις δικές τους αβελτηρίες τα προηγούμενα χρόνια.
Όλο το δυναμικό τους, όλες οι δραστηριότητές τους κατευθύνονται στην επιβίωσή τους μέσα από την ενοχοποίηση των αντιπάλων τους και δευτερευόντως παρακολουθούν το μετέωρο βήμα της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σήμερα, οι εκπρόσωποί τους στα ΜΜΕ φαίνεται διάβασαν καλύτερα το κείμενο συμβιβασμού της Νοβαρτις με το Αμερικανικό δημόσιο για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα.
Έτσι συμφώνησαν ότι μιλάει για κρατικούς αξιωματούχους της υγείας, δηλαδή τις επιτροπές τιμολόγησης των φαρμάκων και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την περίοδο 2012-2015.
Όμως η ΝΔ συνεχίζει να λέει ότι, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση 2015-2019, δεν κυνήγησε τους επίορκους κρατικούς αξιωματούχους, αλλά προσπάθησε να ποινικοποιήσει δέκα ηγετικά στελέχη των αντιπάλων τους.
Όσο δίκιο έχει για το δεύτερο, τόσο άδικο έχει για το πρώτο, αφού τα σκάνδαλα ομολογείται από όλους ότι έγιναν την περίοδο 2012-2015, τους κρατικούς αξιωματούχους τους διόρισε η κυβέρνηση εκείνης της εποχής και το ελληνικό δημόσιο ζημιώθηκε, τουλάχιστον κατά 85 εκατ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο δίκιο έχει να λέει ότι, το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, τόσο άδικο έχει όταν λέει φταίει μόνο η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκαν ευθύνες στην Ελλάδα τόσο εις βάρος της Νοβαρτις όσο και εις βάρος των επίορκων κρατικών λειτουργών.
Οι ευθύνες της δικαιοσύνης είναι μεγάλες γιατί δεν ασχολήθηκε αυτεπάγγελτα με τα σκάνδαλα και τις περισσότερες φορές αποδέχεται τις επιλογές και τις σκοπιμότητες των κυβερνήσεων.
Πρέπει να νιώθουμε ντροπή που οι Αμερικανικές αρχές κάθισαν στο σκαμνί την Νοβαρτις, για σκάνδαλο που έγινε στην Ελλάδα και επηρέασε έμμεσα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την ανάγκασαν να πληρώσει 310 εκατ. ευρώ πρόστιμο για να κλείσει την έρευνα, και στην χώρα μας που έγινε το σκάνδαλο και ζημιώθηκε το δημόσιο, κυβερνήσεις και δικαιοσύνη ακόμη δεν έχουν ασχοληθεί με το σκάνδαλο, αλλά ασχολούνται για το πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο το κάθε κόμμα.
Φυσικά ούτε στο πεδίο αυτό πρόκειται να μάθουμε την αλήθεια, όπως πάντα.