Πιστεύω αληθινά στα «εθνικά όπλα» που είναι φτιαγμένα από τους Έλληνες για τους Έλληνες

Με μεγάλη χαρά είδα την ανάρτηση για το προτεινόμενο νέο «εθνικό τεθωρακισμένο όχημα μάχης – ΤΟΜΑ» στηριγμένο στο ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού – ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, κατασκευής της ΕΛΒΟ. Δεν γνωρίζω την εταιρεία, ούτε την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών και τεχνικών προδιαγραφών της πρότασης. Είναι όμως σε όλους γνωστή η «αδυναμία» μου για την αναγέννηση και ανάπτυξη της αμυντικής μας βιομηχανίας. 

Μιχαήλ Κωσταράκος
Στρατηγός εα, Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ, 
πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Πιστεύω αληθινά στα «εθνικά όπλα» που είναι φτιαγμένα από τους Έλληνες για τους Έλληνες. Στο παρελθόν χάθηκαν πολλές ευκαιρίες όπως το ελληνικό ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που απορρίφθηκε το 2000 για «αγνώστους» λόγους. Δεν υπάρχει χρόνος και περιθώριο για νέες χαμένες ευκαιρίες. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνάει και μέσα από την αναγέννηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν υπάρχει εθνική στρατιωτική ισχύς χωρίς να υπάρχει αμυντική βιομηχανία που να την υποστηρίζει. Η Τουρκία ισχυροποίηθηκε τα τελευταία χρόνια γιατί η ταχύτατα εξελισσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία καλύπτει τις τουρκικές αμυντικές ανάγκες κατά 70% τουλάχιστον. Ένας από τους στόχους που κατά τη γνώμη μου πρέπει να θέσει η κυβέρνηση στα πλαίσια της προσπάθειας της για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η κάλυψη των αμυντικών αναγκών της χώρας κατά 50% μέχρι το 2035. Είναι κατά τη γνώμη μου εφικτός στόχος, αυξάνει τις θέσεις εργασίας και τα αποτελέσματα θα φανούν στο εθνικό ΑΕΠ γρήγορα.

Το ΥΠΕΘΑ μπορεί σύμφωνα με το νόμο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου προτύπου, δίνοντας ένα τεθωρακισμένο ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ένα πυροβόλο 30 χιλ. και ότι άλλο απαιτείται στην κατασκεύαστρια εταιρεία, και στη συνέχεια να το παραδώσει σε μία Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία για δοκιμές. Αν αξίζει τον κόπο, ικανοποιεί τις επιχειρησιακές ανάγκες και η σχέση τιμής-αποτελεσματικότητος είναι σωστή, μπορούμε να προχωρήσουμε στη κατασκευή του αριθμού ΤΟΜΑ που απαιτούνται, αν όχι το ξεχνάμε.

Νομίζω ότι η όλη προσπάθεια αξίζει να της δοθεί μία ευκαιρία, γιατί αν είναι επιτυχής θα δώσει μία επιχειρησιακή λύση σε ένα χρόνιο και πολύ σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μια αξιόλογη συνεισφορά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail