Ανατολή |
Freepen.gr - Η Γαλλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ο τίτλος άρθρου της Daily Sabah που υπογράφει ο Μπουρχανετίν Ντουράν. Ο συντάκτης εκτιμά πως η Λιβύη έχει καταστεί σημαντικό επίκεντρο του αγώνα εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς το μέλλον αυτής της χώρας σχετίζεται άμεσα με την ενεργειακή πολιτική, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη σταθερότητα της Βόρειας Αφρικής.
Ο Ντουράν εκτιμά ότι το πρόσφατο ταξίδι της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη ενόχλησε ιδιαίτερα τη Μόσχα καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Άγκυρα για να διευκολύνουν την κατάπαυση του πυρός. Κατά τον αρθρογράφο, οι Ρώσοι πιθανώς σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια διπλωματική δικαιολογία προτού κλιμακώσουν τη βία στη Sirte και την Jufra.
«Όμως η Γαλλία και η Ελλάδα διαμαρτύρονται πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλο. Έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τον Λίβυο Στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος έχει υποστεί αρκετές ήττες. Η εμφάνιση της Τουρκίας ως κυρίαρχου παράγοντα στην πολιτική διαδικασία μετάβασης και ανοικοδόμησης της Λιβύης είναι ένας απόλυτος εφιάλτης για το Παρίσι και την Αθήνα. Βλέποντας ότι η Επιχείρηση Irini της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε για να σταματήσει τη ροή όπλων στη Λιβύη, απέτυχε να σταματήσει τη στρατιωτική συσσώρευση της Τουρκίας στη χώρα, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Επιχείρηση Irini στοχεύει αποκλειστικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αγνοώντας τις παραδόσεις όπλων στις δυνάμεις του Haftar» αναφέρει ο Ντουράν.
Είναι προφανές ότι ο τουρκο-γαλλικός ανταγωνισμός στην Αφρική μόλις έφτασε σε ένα νέο επίπεδο και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκρατήσει την Τουρκία, σημειώνει. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να σημειώσει νίκη στη διεθνή σκηνή ως αντίβαρο στα εσωτερικά προβλήματα.
Ο Ντουράν γράφει ότι ο Μακρόν πόνταρε σε λάθος άλογο όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας.Ωστόσο, αντιμετωπίζει κριτική για το στοίχημα σε λάθος άλογο. Για να είμαστε σαφείς, ο Macron δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα ή να αποκρύψει τον στρατηγικό λανθασμένο υπολογισμό του αντιμετωπίζοντας την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως πρόβλημα. «Αν μη τι άλλο, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, εμπλέκονται σε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας υποστηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τη συριακή συνιστώσα της, το YPG. Αυτές οι πράξεις είναι ασύγκριτες με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν συμβιβάζονται με το πνεύμα της εταιρικής σχέσης», υποστηρίζει ο Ντουράν.
Όσον αφορά την Ελλάδα, αναφέρει, ότι πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από τις πιο πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αφού απέρριψε τα επιθετικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο, η Άγκυρα κινήθηκε σε όλο το γήπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ θα τους στηρίξουν σε μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Αθήνα ανησυχεί ότι η συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να καταρρεύσει λόγω των προσπαθειών της Τουρκίας. Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν ενεργά την Ελλάδα, αποδείχθηκαν λιγότερο αποτελεσματικοί από ό,τι είχε αρχικά φανταστεί» αναφέρει ο Ντουράν.
Οι Έλληνες φοβούνται επίσης ότι η Αίγυπτος, η οποία είναι μέρος της συμμαχίας, και το Ισραήλ, που δεν είναι, θα μπορούσε να ξαναζωντανεύσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, σημειώνει το κείμενο.