marineregions |
Η χώρα μας υπέγραψε για συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, δίχως ακόμη να έχουμε δει το παραμικρό. Ούτε κείμενο, ούτε συντεταγμένες, ούτε χάρτες. Ακούσαμε βέβαια ότι η Ιταλία θα έχει το προνόμιο να αλιεύει εντός της ελληνικής ΑΟΖ στα 6 έως 12 ναυτικά μίλια, τα οποία αποτελούν εν δυνάμει και εθνικά χωρικά ύδατα αν ποτέ αποφασίσουμε την επέκτασή τους.
Του Στρατή Μαζίδη
Συνεπώς το Αποκλειστική δεν ισχύει ως αρχική λέξη στο υπόλοιπο Οικονομική Ζώνη. Ούτε η χώρα μας έλαβε κάποιο αντίστοιχο δικαίωμα όσον αφορά την αλιεία. Αρκετή όμως συζήτηση γίνεται και την επήρεια των Στροφάδων και των Διαπόντιων Νήσων και ότι αυτή δεν είναι πλήρης, που σημαίνει ένα ωραιότατο πάτημα για την Τουρκία στο Καστελόριζο αλλά και για τη Λιβύη στη Γαύδο.
Η χώρα μας έδωσε πολλά στην Ιταλία δίχως να πάρει σχεδόν τίποτε ως αντίβαρο, απεναντίας αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες πολλών ως προς τα νησάκια, μάλλον ξεκινά μια άσχημη περιπέτεια.
Όμως φαίνεται να περνάμε ήδη στο επόμενο επεισόδιο, ήτοι αυτό της Αιγύπτου, όπου κυκλοφορεί πως θα πάμε σε μια συμφωνία για ΑΟΖ χωρίς το Καστελόριζο. Πιθανότατα θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε off το τουρκικολιβυκό μνημόνιο, όμως συμφωνία χωρίς το Καστελόριζο ώστε αμέσως να επακολουθήσει αντίστοιχη με την Κύπρο [αν και γιατί όχι να προηγηθεί;], είναι σαν πίτσα χωρίς τυρί ή αμυγδαλόπιτα χωρίς αμύγδαλα όπως λέει μια φίλη, διότι το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα είναι που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο διατηρώντας τον Ελληνισμό ενιαίο και αδιαίρετο.
Ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι η συμφωνία με την Ιταλία έγραψε κακή υποθήκη για το Καστελόριζο και ότι η φημολογούμενη εξαίρεσή του από οριοθέτηση με την Αίγυπτο αποτελεί το δεύτερο βήμα μιας εξελικτικής αλυσίδας που θα οδηγήσει στη γεωγραφική διάσπαση, αντί για ένωση, του Ελληνισμού.
Φυσικά, ελπίζουμε όταν βγουν τα κείμενα και οι χάρτες να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και τους φόβους μας. Μέχρι τότε όμως καθώς επίσης ως το επόμενο βήμα, που ίσως δεν αργεί, ας κρατάμε μικρό καλάθι.