Οι Κινέζοι έρχονται: ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προειδοποιεί το Πεκίνο πλησιάζει τη Δύση με πολλούς τρόπους

West Asia News Agency
Freepen.gr - Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Δύση «δεν μπορεί να αγνοήσει» ούτε την στρατιωτική ούτε την οικονομική άνοδο της Κίνας, και παραδέχτηκε ότι ο κόσμος «αντιμετωπίζει μια αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων».

Μιλώντας στο BBC Radio την Τετάρτη, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Πεκίνο πλησιάζει τη Δύση με πολλούς τρόπους: μέσω του κυβερνοχώρου, των τηλεπικοινωνιών, των κρίσιμων υποδομών και της εξερεύνησης της Αρκτικής.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνέπειες της ανόδου της Κίνας. Η Κίνα θα έχει σύντομα τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Έχουν ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας είπε επίσης ότι είναι σημαντικό η Βρετανία να επανεξετάσει το ρόλο του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei στο δίκτυο 5G για να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Ανέφερε πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα σχεδιάσει τα δίκτυά της 5G με τρόπο που να διασφαλίζει ότι θα παραμείνουν προστατευμένα και «ασφαλή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει επικριθεί έντονα για την απόφαση να επιτρέψει στην Huawei να βοηθήσει στην κατασκευή του δικτύου 5G της Βρετανίας.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουα Τσιουνίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα κι ελπίζει πως το ΝΑΤΟ μπορεί να δει την ανάπτυξή της «λογικά», ανέφερε το Reuters.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι το Πεκίνο επενδύει «σε μεγάλο βαθμό» σε σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες και έχει προσθέσει 80 πλοία στο ναυτικό του τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή ίσο με τον συνολικό αριθμό πλοίων που ανήκουν στο Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η Κίνα γίνεται όλο και πιο σημαντική στρατιωτική δύναμη και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διασφαλίσει πως θα παραμείνει «ισχυρή δύναμη στο μέλλον» καθώς αντιμετωπίζει μια «μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων".
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail