Freepen.gr - Η Αίγυπτος κερδίζει οικονομικά από μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κάιρο συζητούν να συνεργαστούν με την Άγκυρα, μετέδωσε το TRT World τη Δευτέρα.
Η Άγκυρα και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη υπέγραψαν ναυτική συμφωνία τον Νοέμβριο για τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για τη νομιμοποίηση των ισχυρισμών και διεκδικήσεων της Τουρκίας στο υπεράκτιο αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το TRT World επικαλέστηκε αιγυπτιακά έγγραφα που αποκάλυψαν διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας σχετικά με μία χωριστή θαλάσσια συμφωνία.
Ένα τέτοιο έγγραφο εστάλη από ανώτερο διπλωμάτη του Καΐρου στον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, το οποίο ανέφερε ότι η θέση της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις «θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων του μεριδίου της Αιγύπτου, μια περιοχή που σχεδόν ισούται με το μέγεθος μιας χώρας όπως Λίβανος".
Η θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-GNA παρέχει εν τω μεταξύ «στην Αίγυπτο μοχλό ενάντια στη μαξιμαλιστική συμπεριφορά της Ελλάδας», ανέφερε το τουρκικό μέσο και συμπληρώνει ότι:
«Η θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης δίνει στην Αίγυπτο μια τεράστια αύξηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, η οποία μπορεί - σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς να είναι τόσο μεγάλη όσο το έδαφος της Σερβίας».
Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου βρίσκονται σε κρίση από όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και εντάθηκε με την είσοδο της Αγκυρας στον πόλεμο της Λιβύης.
«Παρά τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οικονομικές σχέσεις είναι πολλά υποσχόμενες», ανέφερε το TRT World, επισημαίνοντας στοιχεία που έδειξαν ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής από την Αίγυπτο με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2019.
Το TRT World αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξη Τύπου του Προεδρικού Εκπροσώπου, Ιμπραήμ Καλίν που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, όπου είπε ότι η Τουρκία έλαβε πληροφορίες από πολλές πηγές πως η Αίγυπτος ήταν στην πραγματικότητα «πολύ χαρούμενη» με τη θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-GNA.
Δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους το Κάιρο δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει επίσημα τη συμφωνία του Νοεμβρίου είναι ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να αντισταθμίσει την έλλειψη εγχώριας στήριξης «δίνοντας συνεχείς παραχωρήσεις στη Δύση» και ευχαριστώντας τους συμμάχους του Σίσι στον Κόλπο, οι οποίοι, σύμφωνα με την TRT World, τον ανέβασαν στην εξουσία και τον διατηρούν εκεί.