Ανεβαίνοντας τη Λεωφόρο Μεσογείων την Πέμπτη γύρω στις 6:50 το πρωί μου έκανε εντύπωση βλέποντας έξω από υποκατάστημα του ΟΑΕΔ να έχουν προσέλθει ήδη δύο άνθρωποι και να περιμένουν δεδομένου ότι η υπηρεσία ανοίγει για το κοινό στις 8:00.
Του Στρατή Μαζίδη
Τι είναι αυτό που αναγκάζει τους ανθρώπους να πηγαίνουν πολύ νωρίτερα και να κάθονται έξω μόνοι τους περιμένοντας τόση πολλή ώρα;
Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο υποκατάστημα η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Για παράδειγμα υπάρχουν αρκετά γκισέ για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ωστόσο πίσω από τα γκισέ δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Επίσης επί ένα διάστημα και δεν ξέρω αν συνεχίζει ακόμα υπήρχε και μία κοπέλα η οποία μολονότι εκτελούσε χρέη security ήταν και ένα είδος γενικού κουμανταδόρου του ποιος μπαίνει στο κατάστημα του ποιος θα τηρήσει τη σειρά και ούτω καθεξής, δίχως να είναι υπάλληλος της υπηρεσίας.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί σε μία εποχή όπου όλα γίνονται ηλεκτρονικά και μάλιστα στους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ χορηγούνται κλειδάριθμοι και στοιχεία για είσοδο στην ιστοσελίδα θα πρέπει ο κόσμος να ταλαιπωρείται. Μέσω του site οι χρήστες μπορούν να αιτηθούν διαφόρων προγραμμάτων ή βεβαιώσεων και συνεπώς αφού υπάρχουν τα στοιχεία τους θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν και περισσότερες διαδικασίες αποφεύγοντας να ταλαιπωρούνται. Παραδείγματος χάρη ποιος ο λόγος να προσέρχεται κανείς στα γκισέ του ΟΑΕΔ προκειμένου να κάνει αίτηση για το τακτικό επίδομα ανεργίας; Από τη στιγμή που όλα υπάρχουν ηλεκτρονικά και είναι να πάσα στιγμή διαθέσιμα γιατί και η αίτηση αυτή να μη γίνεται ηλεκτρονικά αποφεύγοντας άσκοπες ουρές και ταλαιπωρίες; Επίσης για ποιο λόγο οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάσταση επιδότησης να πρέπει να προσέρχονται κάθε τρεις τέσσερις μήνες προκειμένου να δώσουν τη λεγόμενη παρουσία; Πρόκειται για αποφυλακισθέντες με συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους; Ποιος ο λόγος να τους τραβάει κάνεις στις υπηρεσίες από την ώρα που οι άνθρωποι αν είχαν προσληφθεί αυτό θα ήταν ήδη αυτομάτως γνωστό στον οργανισμό;
Η ανεργία σίγουρα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Πάντα υπήρχε αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω ηλικίας πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να επανέλθουν σε ενεργό ρόλο στην αγορά εργασίας. Ωστόσο η ύπαρξη αρκετών ανέργων δεν σημαίνει ότι και η πολιτεία θα πρέπει να τους ταλαιπωρεί και να τους βασανίζει. Πράγματα που γίνονται εύκολα και ηλεκτρονικά με το πάτημα των κουμπιών, δε χρειάζεται να γίνονται σε πολύ περισσότερο χρόνο και κάτω από εκνευριστικές συνθήκες μιας και οι υπηρεσίες μία ζωή κάνουν προσλήψεις και πάντα παραμένουν υποστελεχωμένες.