Πικρές αλήθειες στη χώρα της παλιανθρωπιάς και του Ιονέσκο

whoismargot / pixabay
Πριν απο όχι πάρα πολλά χρόνια πολλοί δήμοι ήταν υπερχρεωμένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς από κακοδιοίκηση και σπατάλες. Ανακαίνιση πλατειών και δρόμων, όπου ανακαίνιση σήμαινε το ξήλωμα των όσων είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή και η αγορά και η τοποθέτηση νέων.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Κάποιες μαλιστα αυτά που αγόραζαν ήτσν σμφιβόλου λειτουργικότητας όπως ένας περίφημος κυλιόμενος διάδρομος σε επαρχιακή πόλη που θεωρήθηκε αστοχία και η τοποθέτηση και το ξήλωμά του κόστισαν πρίν μερικά χρόνια γύρω στις 200.000 ευρώ.
Προσωπικά είχα την ατυχία να μένω για μερικά χρόνια δίπλα σε ένα τυφλό δρομάκο 200 μετρων περίπου που η πεζοδρόμηση του κρατούσε πάνω από 2 χρόνια με τους εργάτες να τοποθετούν και στη συνέχεια να ξηλώνουν αυτά που οι ίδιοι τοποθετούσαν.

Δεν ήταν απορίας άξιον λοιπόν που πολλοί δήμοι κατέληξαν υπερχρεωμένοι. Το σχέδιο Καλλικράτης (σημειολογική μάλλον η ονομασία του) , εξαφάνισε τα περισσότερα χρέη στους μικρότερους δήμους βάζοντας μαζί δήμους υπερχρεωμένους με δήμους με πλεονάσματα.
Παρέμειναν όμως κάποιοι δήμοι υπερχρεωμένοι ως το 2015. Για να μην γίνει αναγκαστικά κάποιος έλεγχος και να καταλήξουν οι πολλοί πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στη φυλακή η πρώτη φορά "αριστερή' κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο όπου το δημόσιο αναλάμβανε τα χρέη των δήμων και οι δήμοι θα πλήρωναν δόσεις σε αυτό άτοκες μέχρι να ξεχρεώσουν. 

Αποπληρωμή σε 13 ή σε 168 χρόνια ή ακόμα και σε 2129 χρόνια. Για να καταλάβετε τη γελοιότητα είναι σα να έχεις πάρει δάνειο 100.000 ευρώ για να το σπαταλήσεις σε αγορές και να έρχεται το κράτος να το αναλαμβάνει άτοκα και εσύ να αποπληρώνεις 4 ευρώ το μήνα. Γελοιότητα στα όρια του σκανδάλου , όπου οι έλληνες πολίτες φορτώθηκαν ένα ακόμα παράνομο χρέος. Μάλιστα η Καθημερινή είχε φέρει στο φώς την υπόθεση αυτή αλλά δεν ίδρωσε το αυτάκι κανενός, ούτε φυσικά της τότε αντιπολίτευσης.
https://www.kathimerini.gr/883337/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/mia-ry8mish-gia-2129-xronia

Φτάσαμε λοιπόν στο 2020 όπου αγοράζονται αντιγκράφιτι και "αντιαρματικές" ζαρντινιέρες στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας που είχε σχεδόν ξεχρεώσει το υπέρογκο χρέος των 280 εκατομμυρίων του 2010. Γιατί τόσο μεγάλο το κόστος; Η δικαιολογία είναι να αντέχουν σε βανδαλισμούς. Σύμφωνα με αυτή τη λογική όταν καταστρέφει κάποιος κάτι δεν τιμωρείται παραδειγματικά, αλλά αυτό αντικαθίσταται από παρόμοιο μεγαλύτερης αντοχής. ¨Ενας ακήρυχτος πόλεμος χωρίς ποινές για τους παραβάτες.

¨Οταν σε αυτή τη χώρα συλλαμβάνεσαι να βανδαλίζεις ιδιωτική περιουσία θα πρέπει να κινηθεί δικονομικά ο ιδιοκτήτης ξοδεύοντας αρκετά χρήματα, τα οποία δε θα πάρει ποτέ αν ποτέ εκδικαστεί η υπόθεση ή αν περιουσία είναι δημόσια τις περισσότερες φορές οι ποινές χάδι είναι μερικοί μήνες με αναστολή.


Τι συμβαίνει όμως σε άλλες χώρες και πόλεις; Φυσικά και τιμωρούνται αυτοί που βανδαλίζουν.

Λος ¨Αντζελες: μέχρι 50.000 δολάρια πρόστιμο και 1 χρόνο φυλάκιση
Λονδίνο: Μέχρι 6000 λίρες πρόστιμο και 6 μήνες φυλάκιση
Βομβάη: 800 δολάρια πρόστιμο και 1 χρόνο φυλάκιση
Σιγκαπούρη: 8 χτυπήματα με ζαχαροκάλαμο 1471 δολάρια πρόστιμο και 3 χρόνια φυλάκιση
Ντιτρόιτ: Μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση
Σύδνει 1923 δολάρια πρόστιμο και 1 χρόνο φυλακή
Βαρκελώνη μέχρι 3000 ευρώ πρόστιμο.
Βερολίνο, πρόστιμο μέχρι 7000 ευρώ

Μόνο στην Κολομβία και στην Κολομβία της Ευρώπης τα γκράφιτι και οι βανδαλισμοί παραμένουν στην ουσία χωρίς τιμωρία για όσους τα κάνουν και τα κόστη για την αποκατάσταση τα πληρώνει πάντα ο πολίτης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail