Engin_Akyurt / pixabay |
Όλοι μιλούν για διάλογο, με ποια δεδομένα όμως; Η Άγκυρα απειλεί και ταυτόχρονα μιλάει για διάλογο με την Ελλάδα. Η Αθήνα καταγγέλλει την επιθετικότητα της Άγκυρας και προτείνει διάλογο.
Η ΕΕ θεωρεί ότι η στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν βοηθάει το διάλογο ΕΕ-Τουρκίας για τα θέματα που ενδιαφέρονται οι δύο πλευρές, όπως το προσφυγικό, η Συρία, η Λιβύη, ο ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.
Οι ΗΠΑ, προτείνουν διάλογο μεταξύ συμμάχων, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.
Ή Μόσχα, προτείνει διάλογο για την σταθερότητα στην περιοχή.
Το Πεκίνο, αφού έβαλε φωτιά σε όλο τον κόσμο με τον κορονοιό, ασχολείται μόνο με τις μπίζνες, και φυσικά με όλους.
Ο διάλογος αργά ή γρήγορα θα αρχίσει, μόνο που σε αυτό το διάλογο η Τουρκία έχει το πάνω χέρι για τέσσερις βασικούς λόγους:
1. Έχει δημιουργήσει τετελεσμένα τον τελευταίο χρόνο, που δεν τα είχε πριν, όπως η ανακήρυξη της ΑΟΖ και το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, φυσικά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
2. Είναι πιο ισχυρή από παλιότερα, ειδικά μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση στην χώρα μας.
3. Έχει πολλά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα στην ευρύτερη περιοχή που ενδιαφέρουν πολύ τις χώρες της ΕΕ και φυσικά το κλειδί στο προσφυγικό και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία.
4. Η στρατηγική αναδίπλωση Τράμπ και η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την περιοχή, άφησε ελεύθερη την Τουρκία να ρυθμίσει όπως θέλει το θέμα των Κούρδων και να εκπροσωπεί ουσιαστικά την Ουάσιγκτον στην Συρία και την Λιβύη.
Εμείς μόνο τον πρώτο παράγοντα μπορούμε άμεσα να επηρεάσουμε, που είναι και ο πιο σημαντικός, να ακυρώσουμε τα τετελεσμένα της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Αυτό θα γίνει μόνο αν ανακηρύξουμε την δική μας ΑΟΖ στην ίδια περιοχή και να καλέσουμε σε διαπραγματεύσεις τις άλλες χώρες και την πρόταση για προσφυγή στην Χάγη, όπου δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Αν φοβόμαστε να ανακηρύξουμε την δική μας ΑΟΖ, τότε πως θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία στο "πεδίο", όπως αυτάρεσκα είπε ο Ερντογάν;
Για ποιό θέμα ζητάμε την βοήθεια των εταίρων και συμμάχων μας;
Υπάρχει περίπτωση ο Ερντογάν να ακυρώσει τα τετελεσμένα που δημιούργησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ και το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, που θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα;