Η είδηση ήταν αναμενόμενη (και χιλιοειπωμένη η πρόβλεψη): "Δεκάδες Τουρκικά αλιευτικά πλέουν στο Αιγαίο κατευθυνόμενα Νότια της Κρήτης και στο Λιβυκό πέλαγος"
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Δυστυχώς παρακολουθούμε με ψυχραιμία (η εύηχη λέξη αντί για παγωμάρα) τις κινήσεις τους, πλην όμως δεν έχουμε τη δικαιοδοσία για να αντιδράσουμε εάν κινηθούν εντός της δικής μας μη ανακηρυγμένης ΑΟΖ (είτε ζώνη προστασίας αλιείας) και στα όρια των χωρικών μας υδάτων.
Και αυτό γιατί δεν έχουμε κάνει καμία προκαταρτική ενέργεια για να έχουμε δικαιοδοσία και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σε κάθε ζώνη εκτός των χωρικών μας υδάτων (όπως προβλέπονται στο ΔΔΘ - Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, ζώνη προστασίας αλιείας, συνορεύουσα ζώνη, ζώνη αρχαιολογική).
Τι περισσότερο λοιπόν μπορούμε να κάνουμε (αφού δεν λάβαμε μέτρα), για να αντιμετωπίσουμε τις Τουρκικές ενέργειες, από το να παρακολουθούμε αδρανείς, υποβαθμίζοντας την σημασία των ενεργειών αυτών και ευχόμενοι να μας βοηθήσει ο από μηχανής θεός της Ελλάδος;
Συγκεκριμένα:
Έχω αναφερθεί πολλές φορές με άρθρα και συνεντεύξεις, αμέσως μετά την υπογραφή του Τουρκολυβικού μνημονίου, για τις ενέργειες της Τουρκίας που θα πρέπει να αναμένουμε στο ορατό μέλλον, για να επιβεβαιώσει την ισχύ του μνημονίου και για να αμφισβητήσει ευρύτερα τα δικά μας δικαιώματα της ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσες:
Συγκεκριμένα επισήμαινα:
« Όσον αφορά τις δυνητικές ενέργειες της Τουρκίας στη περιοχή, προοιωνίζονται τα παρακάτω:
• Δέσμευση με NAVTEX περιοχών εντός αυτών που χαράχθηκαν με το ΤουρκοΛιβυκό μνημόνιο.(Το έκανε και το ξανακάνει)
• Οριοθέτηση βυθοτεμαχίων για υποθαλάσσιες έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή, που να περιλαμβάνει και τεμάχια μικτά στη δική της (νόμιμη) ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα (το έκανε και αναμένεται η άδεια στην ΤΑΟ)
• Ασκήσεις πλοίων με σενάρια νηοψιών και θαλάσσιας αστυνόμευσης στις περιοχές αυτές, δηλωτικές του επιχειρούμενου ελέγχου και δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην περιοχή.
• Αποστολή αλιευτικών σκαφών για αλιεία, ώστε να επιβάλλει και να επιβεβαιώσει de facto τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων στη περιοχή (το κάνει τώρα)
• Ενδεχομένως σύλληψη κάποιου δικού μας αλιευτικού και παραπομπή του σε Τουρκικό Δικαστήριο για να επιβεβαιώσει και με το εσωτερικό του δίκαιο την δικαιοδοσία.
• Νηοψίες σε σκάφη με προσχήματα, για να προβάλλει διεθνώς την ενάσκηση των επιχειρούμενων κυριαρχικών δικαιωμάτων στη περιοχή αυτή.
• Αποστολή ερευνητικών σκαφών για θαλάσσιες έρευνες, επιστημονικές, σεισμογραφικές κλπ
• Τελικά και όταν θα έχει τεστάρει επαρκώς τις αντιδράσεις μας, αποστολή πλωτού γεωτρύπανου.
……………………………….»
Πρότεινα μάλιστα προληπτικά μέτρα για να μην πιαστούμε πάλι απροετοίμαστοι.
Συγκεκριμένα να κάνουμε πρακτικές διευθετήσεις (πέραν των γραμμών βάσεως και της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και Νότια, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη για το ΔΔ της Θάλασσας), για να επιβεβαιώσουμε την βούλησή μας να ενασκήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
• Nα δηλώσουμε τα συγκεκριμένα στίγματα των εξωτερικών ορίων της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μας, έτσι όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς σε όλο το εύρος και να τα υποβάλλουμε στον ΟΗΕ για δημοσίευση στα σχετικά Bulletins (αμελλητί όπως προβλέπεται στο άρθρο 74 και 283 της Συνθήκης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας).
Από την στιγμή που η Τουρκία το έχει κάνει και μάλιστα επιτακτικά, είμαστε αναγκασμένοι να δηλώσουμε διεθνώς τις δικές μας θέσεις και να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας εάν παραβιασθούν.
• Εάν δεν το κάνουμε, τι αλήθεια παραβιάζεται από την Τουρκία με τα αλιευτικά και τι καλούμαστε να προστατεύσουμε;
• Για ποια ζώνη ζητάμε βοήθεια από την ΕΕ (όπως έχει υποχρέωση για την ΑΟΖ των χωρών μελών αλλά και τις ζώνες προστασίας αλιείας) ;
• Ακόμη και εάν δεν το κάνουμε, να ορίσουμε τουλάχιστον ζώνη προστασίας της αλιείας (σύμφωνα και με τις οδηγίες της ΕΕ και όπως έχουν κάνει Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και πολλές αφρικανικές χώρες στη Μεσόγειο), που είναι δικαίωμά μας και γίνεται μονομερώς.
• Να ορίσουμε 10 νμλ συνορεύουσα ζώνη (θαλάσσιας αστυνόμευσης) πέραν των χωρικών υδάτων (κι αυτό μπορεί να γίνει μονομερώς).
• Άμεση νομοθετική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΛΣ (ως Ακτοφυλακή), για να μπορεί δρα σε όλο το εύρος της ΑΟΖ είτε της ζώνης προστασίας της αλιείας αλλά και της υφαλοκρηπίδας, ώστε να επιβεβαιώνονται τα δικαιώματα και η δικαιοδοσία μας στις ζώνες αυτές, με αστυνομικού τύπου μέτρα προστασίας.
• Αυτό θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε πρώτοι τα στρατιωτικού τύπου μέτρα με τα πλοία του Π.Ν., για την αλιεία π.χ. και άλλες παρανομίες στις ζώνες εκτός χωρικών υδάτων.
• Αυτό θα μας δώσει ένα ακόμη εργαλείο διαχείρισης κρίσεων, με τα αστυνομικού τύπου ειρηνικά μέσα που δεν κλιμακώνουν οπωσδήποτε μία κρίση, όπως θα γινόταν με τα πλοία του Π.Ν.
• Άμεση μετάπτωση επιχειρησιακής υπαγωγής πλοίων του Π.Ν. (περιπολικά) στο Λ.Σ. (ακτοφυλακή) για ενίσχυσή του, με τα σήματα και την αρμοδιότητα ακτοφυλακής.
Πως αλήθεια, με τι εργαλεία, θα διαχειριστούμε αποτελεσματικά την επερχόμενη κρίση;
http://www.freepen.gr/2019/12/blog-post_906.html
http://www.freepen.gr/2019/12/blog-post_326.html
http://www.freepen.gr/2020/06/blog-post_616.html
http://www.freepen.gr/2020/02/12_13.html