Επειδή αυτήν την στιγμή επιχειρείται από φιλοκυβερνητικούς και άλλους κύκλους επικοινωνιακή και νομικοφανής συσκευασία της μη αντίδρασης της ελληνικής πλευρά στα τουρκικά τετελεσμένα, να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Μελέτης Η. Μελετόπουλος
1. σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάθε χώρα με τα νησιά της δικαιούται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Είτε την έχει ανακηρύξει είτε όχι.
2. η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει τα δικαιώματα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
3. η Τουρκία ανακήρυξε από κοινού με την "κυβέρνηση" της Λιβύης ΑΟΖ επάνω σε αυτήν που το διεθνές δίκαιο προβλέπει ως ελληνική. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δέχεται και δεν έχει υπογράψει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις δεν σημαίνει ότι έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ επί της προβλεπόμενης ως ελληνικής. Είναι σαν να πάω εγώ να χτίσω στο οικόπεδό σου, που σου ανήκει αλλά δεν το έχεις χτίσει μέχρι σήμερα αν και έχεις δικαίωμα να το κάνεις.
4. η Τουρκία έστειλε ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από πολεμικό στόλο, που δεν έκανε απλώς βόλτες, όπως πολλοί γράφουν, αλλά πόντισε καλώδια δηλαδή έκανε πράξη οικονομικής και στρατιωτικής κυριαρχίας σε περιοχή που το διεθνές δίκαιο επαναλαμβάνω θεωρεί ελληνική ΑΟΖ.
5. σκοπός της εισέλευσης είναι να αποδείξει ότι η περιοχή αποτελεί τουρκική ΑΟΖ. Ακόμα και αν η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην συγκεκριμένη περιοχή, η μη αντίδραση στην τουρκική ενέργεια αποτελεί παράδοση στην Τουρκία θαλάσσιου χώρου που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκει στην Ελλάδα.
Τα υπόλοιπα είναι προσχήματα για να δικαιολογηθεί η κυβερνητική ολιγωρία, και τελικώς διευκολύνουν να γίνει αποδεκτός από την εγχώρια κοινή γνώμη ο τουρκικός αναθεωρητισμός. Η μη τουρκική αντίδραση οδηγεί κατευθείαν στην φινλανδοποίηση και σε περαιτέρω διεύρυνση των τουρκικών διεκδικήσεων.
Οι Τούρκοι ήδη θριαμβολογούν και δικαίως. Προαναγγέλλουν έρευνες και σε άλλη σημεία. Είναι δε βέβαιον ότι σύντομα, και ενώ εμείς θα διαφωνούμε για το αν οι τουρκικές ενέργειες είναι....νόμιμες η παράνομες, θα φέρουν και γεωτρύπανα, ώστε να ολοκληρωθεί η κατάληψη της ελληνικής ΑΟΖ. Και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά είναι ανάξια ενός κυρίαρχου κράτους.