Πέρασα τρεις μέρες πάνω από τον υδρογραφικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου (μέγεθος όσο το τραπέζι του σαλονιού μου) και μια μέρα για να περάσω τα στοιχεία στον κανονικό χάρτη. Δεν εφάρμοσα κανένα πρώτυπο μετρήσεων καμίας εταιρείας, το μόνο που έκανα σαν καραβοκύρης ήταν να πάρω διαβήτη, τον γνώμονα και το μολύβι και να κάνω μετρήσεις.
Ζαχαρίας Μυτιληνιός
Από δίπλα το κείμενο της μερικής συμφωνίας και η διακήρυξη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου του 1951.
ΚΑΤΑΡΧΗΝ - ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ:
Α) Η Ελλάδα έχει ΕΧΥ 6 μιλίων. Η Αίγυπτος 12.
Β) Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει καθορίσει γραμμές βάσεις από όπου αρχίζει να μετράει η ΑΟΖ, η Αίγυπτος έχει καθορίσει από το 1951.
Γ) Η Ελλάδα ΔΕΝ έχει καθορίσει υφαλοκρηπίδα γιατί το Δίκαιο της Θάλασσας (ΔτΘ) απαιτεί ΣΥΜΦΩΝΙΑ των γειτονικών κρατών ή δικαστική διευθέτηση στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης.
Δ) Ως προς την ΑΟΖ ΕΠΙΣΗΜΑ, έχουμε την ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας (χωρίς βόρειο και νότιο όριο, ελλείψει συμφωνίας με Αλβανία και Λιβύη αντίστοιχα) και το επίμαχο ζήτημα της μερικής ΑΟΖ με Αίγυπτο μεταξύ του 25ου και 28ου Μεσημβρινού.
Ε) Οι μεσημβρινοί δεν αποτελούν ευθείες αλλά καμπύλες που ξεκινούν από το Βόρειο και τελειώνουν στο Νότιο Πόλο. Επίσης η Γη είναι στρογγυλή και γυρίζει γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ από τη μελέτη των υδρογραφικών χαρτών της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Α) Η συμφωνία έγινε με βάση υδρογραφικού χάρτες, άρα περιλαμβάνουν τις πραγματικές αποστάσεις (απόκλιση 1% ανά 100 μίλια) σε σχέση με τους χάρτες δύο διαστάσεων, που οφείλονται στην καμπυλότητα της γης. Οπότε σε μια απόσταση 300 μιλίων έχουμε 3 μίλια διαφορά.
β) Ενδεχομένως για την μεν Αίγυπτο ελήφθη υπόψη η γραμμή βάσης της χώρας (ευθεία γραμμή του Κόλπου της Αιγύπτου), ενώ αντίθετα στην Ελλάδα αφού τέτοια δεν έχει ορισθεί πήγαν στην σχετική της ακτογραμμή Κουφονήσι - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος.
γ) Η φορά των ορίων της ΑΟΖ είναι ανηφορική αντί για καθοδική ακριβώς γιατί από την Αίγυπτο μετρήθηκε από την ευθεία γραμμή του Κόλπου της Αιγύπτου που έχει ορισθεί ως γραμμή βάσης, ενώ τα δικά μας νησιά είναι "ανοδική" φορά με κατεύθυνση από Ν/Δ προς Β/Α.
δ) Με βάση τους κοινούς χάρτες υπάρχει μια απόκλιση σε βάρος της Ελλάδας της τάξης των 3-6 μιλίων από την μέση γραμμή, που με οδηγεί στο υποκειμενικό συμπέρασμα ότι ως σημεία αφετηρίας ορίσθηκαν τα όρια των ΕΧΥ (6 και 12 μίλια αντίστοιχα).
ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Α) Οι αναρτήσεις περί εξοβελισμού των ορίων (κοινώς: μας πέταξαν έξω) από την Λεκάνη του Ηροδότου είναι ΓΕΛΟΙΑ.
Λυπάμαι που ουδείς εκ των αναλυτών έχουν μελετήσει τι εστί Λεκάνη Ηροδότου και ποια τα όρια της. Σας παραθέτω φωτογραφία με τα όρια της Λεκάνης του Ηροδότου με βάση της συντεταγμένες που έχει ορίσει η πιο αξιόπιστη μελέτη που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δλδ του Ισραηλινού Πανεπιστημίου Ben-Gurion University of the Negev.
Β) Δεν έχει πραγματοποιηθεί ΚΑΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ έρευνα
(δλδ ψηφιακή ή σεισμογραφική αποικόνιση) για κοιτάσματα στη Λεκάνη του Ηροδότου. Υπάρχουν ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ έρευνες που στηρίζονται σε παλαιοντολογικές αναλύσεις και τίποτα άλλο.
Γ) Η Λεκάνη του Ηροδότου αποτελεί εξαιρετικά βαθιά θάλασσα με τεράστιο κόστος εξορύξεων. Σήμερα με τις τιμές στα 40 δολάρια ανά βαρέλια ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΣ να τα βγάλεις, αφού το κέρδος θα είναι μηδαμινό...
Η φωτογραφία 1 είναι η απεικόνιση από το Έθνος.
Η φωτογραφία 2 είναι η δική μου μεταφορά από τον υδρογραφικό χάρτη στον υπολογιστή
Η φωτογραφία 3 είναι τα όρια της Λεκάνης του Ηροδότου και η αποτύπωση της κοινής ΑΟΖ Ελλάς - Αιγύπτου.