Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu (AKP) δεν θα μπορούσε να το θέσει πιο ξεκάθαρα κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο: «Όποιος λέει για τον εαυτό του "είμαι Τούρκος ή Είμαι Τουρκμενός" έχει τουρκική υπηκοότητα», μια από τις βασικές αρχές της πολιτικής της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή, επισημαίνει το κουρδικό πρακτορείο Firat.
Όχι πολύ καιρό πριν, η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για τον παρεμβατισμό του τουρκικού κράτους στη Συρία. Αλλά αυτό το σύνθημα άλλαξε σε πολιτική τουρκικότητας όταν τέθηκε σε εφαρμογή. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της τουρκικής στρατηγικής για τη Συρία. Στα κατεχόμενα εδάφη από το Idlib έως το Afrin, την Jarablus, την Bab, το Girê Spî (Tal Abyad) και τη Serêkaniyê (Ras al-Ain), το καθεστώς του AKP / MHP επιδιώκει μαζική πολιτική τουρκοποίησης.
Βήματα της διαδικασίας τουρκοποίησης
Η Τουρκικοποίηση γίνεται βήμα προς βήμα. Για παράδειγμα, τα ονόματα των εδαφών είναι τουρκοποιημένα, δημιουργούνται τουρκικά ταχυδρομεία, διορίζονται διοικητές και διοικητικό προσωπικό, η τουρκική λιρέτα καθίσταται υποχρεωτική και ανοίγονται σχολές που συνδέονται με τουρκικά πανεπιστήμια. Οι πράκτορες της τουρκοποίησης είναι οι λεγόμενες «τουρκμενικές» πολιτοφυλακές, όπως η Ταξιαρχία του Σουλτάνου Μουράτ, η Ταξιαρχία του Σουλτάνου Σουλμάνμαν Σαχ, η Ταξιαρχία του Σουλτάνου Μεχμέτ Φατίχ, η Ταξιαρχία Μαντασίρ Μπιλάλα και η Ταξιαρχία του Σάμαρκαντ.
Ένα σχέδιο του MIT και του Υπουργείου Εσωτερικών
Η δημιουργία μιας «ημισελήνου του Τουρκμενιστάν» στη βόρεια Συρία και η προσάρτηση της περιοχής δεν είναι νέο σχέδιο. Η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT και το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζονται για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου από το 2018. Το πρώτο βασικό στήριγμα είναι οι άνθρωποι που έχουν φύγει στην Τουρκία από διάφορα μέρη της Συρίας και κρατούνται μακριά από την ΕΕ εκεί. Το δεύτερο στήριγμα είναι οι άνθρωποι που έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία από τα λεγόμενα «Τουρκικά κράτη». Η τουρκική μυστική υπηρεσία και το γραφείο μετανάστευσης του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών συνεργάζονται στενά για να εγκαταστήσουν τους πρόσφυγες από τη Συρία στη βόρεια Συρία.
Η αποκουρδοποίηση της Rojava είναι ο στόχος
Για το λόγο αυτό, η τουρκική αρχή μετανάστευσης κήρυξε πρόσφυγες από πολλές περιοχές της Συρίας ως άτομα από τη Βόρεια Συρία. Για το λόγο αυτό, τα δελτία ταυτότητας για προσωρινή διαμονή ατόμων στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία αναφέρουν συχνά τον τόπο καταγωγής Dêrik, Qamişlo, Dirbesiyê, Amûdê, Serêkaniyê, Til Hemîs, Til Temir, Girê Spî και Kobanê μολονότι οι οικογένειες προέρχονται από εντελώς διαφορετικές περιοχές.
Οι άνθρωποι μεταφέρονται στη Συρία από "τουρκικές χώρες"
Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου είναι η εγκατάσταση ανθρώπων από τις λεγόμενες «τουρκικές χώρες». Σύμφωνα με το σχέδιο, άνθρωποι από το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τουρκιστάν, το Τατζικιστάν από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, όπως οι Ουιγούροι, εγκαθίστανται στη Βόρεια Συρία.
Η αποκουρδοποίηση ακολουθείται από την απέλαση του αραβικού πληθυσμού
Τώρα το τουρκικό κράτος προσπαθεί να αποκομίσει τους καρπούς της πολιτικής του για τη δημογραφική αλλαγή στη βόρεια Συρία. Η διακήρυξη του Τσαβούσογλου να κάνει όλους όσοι αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι ή Τουρμένοι» Τούρκους πολίτες με την «εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μας» δείχνουν ποια βήματα θα ακολουθήσουν. Το τουρκικό κράτος σχεδιάζει να αποδιαμορφώσει και να από-αραβοποιήσει τη βορειοανατολική Συρία ώστε να προσαρτήσει την περιοχή όπως στο παρελθόν την Αλεξανδρέτα (Iskenderun).
Παρόμοια πολιτική στο Ιράκ
Ακόμη και αν αυτή η πολιτική στο Ιράκ δεν έχει φτάσει στον ίδιο βαθμό όπως στη Συρία, η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει μια παρόμοια πολιτική από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, ειδικά στις περιοχές του Κιρκούκ και της Μοσούλης και στο Νότιο Κουρδιστάν. Μετά την εισβολή, το τουρκικό κράτος διανέμει χρήματα σε άτομα που είχαν εγγραφεί ως "Τουρκμένιοι". Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι υπό τον Σαντάμ, οι Τουρκμενιστές έχουν κουρδοποιηθεί και αραβοποιηθεί, οπότε η Τουρκία υποστήριξε ότι ο αριθμός των Τουρκμενίων πρέπει να είναι τόσο μεγάλος όσο ήταν πριν. Λόγω των οικονομικών πλεονεκτημάτων, πολλοί Άραβες και Κούρδοι καταγράφηκαν ως "Τούρκοι" κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ερντογάν: "Δε θα φύγουμε"
Σήμερα, η ίδια πολιτική πρόκειται να εφαρμοστεί στη Βόρεια και Ανατολική Συρία χρησιμοποιώντας όπλα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αποχωρήσει από τη Συρία.