Υπάρχει μια άποψη η οποία κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ημέρες σχετικά με το συμβάν ανάμεσα στη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ και την τουρκική Κεμάλ Ρέις. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συμβάντα στην επίμαχη περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι αρκετά περισσότερα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν χρώμα γαλανόλευκο. Ωστόσο η σύγκρουση των δύο πλοίων ήταν το σημαντικότερο που βγήκε προς τα έξω.
Του Στρατή Μαζίδη
Κατά πολλούς η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ δεν επικράτησε απλά σε μια μίνι ναυμαχία βγαλμένη από τα παλιά, αλλά τρύπησε τα πιθανά κυβερνητικά σχέδια της συνεκμετάλλευσης. Προσοχή, δεν τα ακύρωσε. Το ότι η κυβέρνηση δε διακρίνεται για τον πατριωτισμό της, είναι γνωστό. Γνωστές επίσης και οι κατά καιρούς δηλώσεις - απόψεις διάφορων στελεχών (πχ Μπακογιάννη, Καιρίδης). Γνωστή και η αποστροφή Μητσοτάκη στο Γιάννη Βαρουφάκη που σχεδόν προγνωρίζει πιθανή απόφαση προσφυγής στη Χάγη.
Η κυβέρνηση καλλιεργούσε γενικά ένα κλίμα ηττοπάθειας. Η Τουρκία είναι μεγάλη, τι θέλετε πόλεμο για το Καστελλόριζο, είμαστε μαξιμαλιστές αλλά και ήδη φρόντισε να παγιδεύσει με διπλωματικά εκρηκτικά τις θέσεις μας τόσο στη συμφωνία με τους Ιταλούς όσο και με τους Αιγύπτιους αναγνωρίζοντας στους πρώτους δικαίωμα αλιείας στα 6-12 ν.μ. και αποδεχόμενη με τους δεύτερους σημαντικά μειωμένη επήρεια των νησιών μας.
Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη [εκτιμώ] δεν έχει πρόβλημα να χάσει τη θαλάσσια περιοχή στο Καστελλόριζο. Το ζητούμενο για αυτήν είναι το περιτύλιγμα. Καλύτερα δηλαδή να παίξουμε το ματς έτσι ώστε να πούμε ότι μας αδίκησε ο Ολλανδός (λόγω Χάγης) διαιτητής.
Σε αυτό όμως υπάρχουν δύο εμπόδια.
Το πρώτο είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Αν πραγματικά δεν παραχωρεί ούτε σταγόνα της Γαλάζιας Πατρίδας, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρει με την κυβέρνηση ελέω τουρκικού υπερμαξιμαλισμού [ας μου επιτραπεί η έκφραση]. Ωστόσο βλέπουμε ότι το τουρκικό ερευνητικό μάλλον "σεβάστηκε" τα όρια της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο.
Το δεύτερο λέγεται Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ. Η παλιά ολλανδική φρεγάτα που σε χρόνια είναι λίγο νεώτερη του Χιώτη κυβερνήτη της, έστω και με μια αλυσίδα ναυτοσύνης, τεχνικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, νόμων της Φυσικής και του Αη Νικόλα, κέντησε τη νεώτερη και εκσυγχρονισμένη τουρκική. Το ηθικό του κόσμου έχει ανέβει. Ο λαός δεν επιθυμεί να παραχωρηθεί ούτε ένα θαλάσσιο εκατοστό στους Τούρκους. Εκτός όμως τούτου, οι πολλές μικρές νίκες στην περιοχή έχουν γεμίσει με αυτοπεποίθηση και τα πληρώματα.
Πώς λοιπόν η κυβέρνηση να σερβίρει μια εθνική υποχώρηση στον ελληνικό λαό; Την επόμενη ημέρα θα εξαφανιστεί κι ενώ οι πρώτες ρωγμές έχουν ήδη εμφανιστεί στους μέχρι πρότινος άθικτους σοβάδες. Φυσικά όπως το τρύπημα δε βύθισε την Κεμάλ Ρέις, ομοίως δεν ακύρωσε τα εικαζόμενα από πολλούς κυβερνητικά σχέδια. Ήταν όμως ένα ξαφνικό συντριπτικό πρώτο πλήγμα.