PublicDomainPictures / pixabay |
Σε αυτήν την πολύμηνη περιπέτεια με το κορωνοϊό, μόνη σταθερά είναι η αγωνιώδης πολιτική διαχείριση από πλευράς της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την απόποιηση των ευθυνών της. Μπροστά στον αρχικό φόβο της άγνωστης τότε πανδημίας έκλεισαν κακώς τα πάντα αντί να ληφθούν τα σωστά μέτρα, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Του Στρατή Μαζίδη
Και γιατί να καταρρεύσει; Διότι προβληματικό καθώς ήταν δεκαετίες τώρα, ήρθαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και το διέλυσαν. Ας φορτώσουμε όμως την ευθύνη στους πολίτες για να κλειστούν μέσα στα σπίτια απολυμαίνοντας δεκάδες φορές το παραμικρό.
Πραγματικά ο ελληνικός λαός δείχνοντας υπευθυνότητα έμεινε μέσα, πρόσεξε όταν έβγαινε έξω και τα νούμερα - των μειωμένων τέστς - σχεδόν μηδενίστηκαν. Άνοιξαν καταστήματα, σχολεία κ.ο.κ. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου δεν έγινε το παραμικρό. Είχαμε και μερές όπου δεν υπήρχε νέο κρούσμα.
Ο κ. Χαρδαλιάς μπορεί να έριξε πάλι την ευθύνη στους πολίτες λέγοντας ότι τα εισαγόμενα είναι τα λιγότερα, όμως η αλήθεια δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση, καλοκαίρι γαρ, τα έκανε θάλασσα.
Το όποιο κακό προήλθε από όταν άνοιξαν τα σύνορα, τότε με τις αστειότητες με την αψίδα νερού στο πρώτο αεροπλάνο, όταν πάνω στον πλανήτη υπάρχει κόσμος που δεν έχει ούτε νερό να πιει. Λέω το όποιο κακό διότι όταν αυξάνεις κατακόρυφα τα τεστς, τότε μοιραία θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Το ανέφερε άλλωστε κι ο Τσιόδρας. Προσωπικά εστιάζω σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ και σε διασωλήνωση.
Δεχόμενοι όμως ότι η αύξηση δικαιολογείται μέχρι ενός σημείου λόγω των παραπάνω τεστς, τότε το υπόλοιπο κομμάτι κάπου αλλού θα οφείλεται. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι ως τα τέλη του Ιούνιου και με τα πάντα ανοικτά, όλα πήγαιναν καλά. Άρα τότε έγινε το λάθος.
Τα σύνορα δεν έπρεπε να ανοίξουν, τουλάχιστον όχι όπως άνοιξαν. Τεστς δε γίνονταν. Όχι μόνο στην άφιξη, αλλά ικανό χρονικό διάστημα πριν την αναχώρηση, όπου και πάλι δε θα μπορούσαμε να είμαστε 100% σίγουροι. Γνωρίζω περιπτώσεις ανθρώπων που ήρθαν κι έφυγαν δίχως κανένα τεστ. Ήρθς κόσμος κι από χώρες δίχως ανάλογο υγειονομικό υπόβαθρο όπως το δικό μας.
Ανοίξαμε άρον άρον τα σύνορα μπας και πιάσουμε κανένα φράγκο [ας μην πούμε καλύτερα τι πιάσαμε], μπήκε το προσάναμα, φούντωσε η φλόγα και τώρα τα ρίχνουμε πάλι στους πολίτες. Όχι κ. Χαρδαλιά. Δε χαλαρώσαμε καθόλου. Να είστε βέβαιος. Εσείς σε κάτι φωτογραφίες στο Αλσος φανήκατε πολύ χαλαρός. Εμείς όχι.
Και μια νεοπλασία από το έντερο ξεκινά ενίοτε, αλλά σε στέλνει στην Ανω Ιερουσαλήμ αφού έχει δώσει τις μεταστάσεις της αλλού. Και η φωτιά από αλλού ξεκίνησε, αλλά το Μάτι κατέκαψε.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως άναψε η φλόγα, όχι το τι καίει σήμερα. Εκτιμώ ότι την άνοιξε η προχειρότητα και η πολιτική - επικοινωνιακή αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Συνεπώς για τους υπεύθυνους μπορούν οι αρμόδιοι απλά να κοιτάξουν τον καθρέπτη. Φυσικά πρέπει να δούμε και τι άλλο την ενίσχυσε, πχ κάτι γλέντια, πανηγύρια, αποστάσεις που δεν τηρούνται σε καταστήματα εστίασης κτλ. Αλλά και για αυτά, εσείς αποφασίσατε θέτοντας τους κανόνες. Τηρήθηκαν;
Για αυτό σας λέω, πάρτε το ζευγάρι των Ισπανών που έσπασαν την καραντίνα στη Μύκονο και πηγαίνετε μια βόλτα στη θάλασσα.