Freepen.gr - Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και τις δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της περιόδου επικύρωσης των θαλάσσιων συμφωνιών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, καθώς και μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η αλβανική κυβέρνηση επαινεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ορίων μεταξύ των χωρών της περιοχής της Μεσογείου, βασιζόμενη σε διεθνείς κανόνες σχετικά με το δίκαιο της θάλασσας και το πνεύμα της φιλίας κι αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«Όσον αφορά την επέκταση της χωρικής θάλασσας της Ελλάδας από 6 σε 12 ναυτικά μίλια, τονίζουμε ότι πρόκειται για ζήτημα που διέπεται από το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS ) του Montego Bay το 1982» σημειώνει το αλβανικό ΥΠΕΞ.
Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης, όπου το επιτρέπει η γεωγραφία και εφόσον δεν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός άλλου κράτους, έχει το δικαίωμα να επεκτείνει το εύρος της χωρικής θάλασσας, όπως προβλέπεται από την UNCLOS. Η ίδια η Αλβανία, βάσει αυτής της σύμβασης στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος, έχει ασκήσει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος της χωρικής της θάλασσας στα 12 ναυτικά μίλια, μια επέκταση που έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη από τις 9 Μαρτίου 1990 και η οποία δεν έχει αμφισβητήθηκε για οποιαδήποτε στιγμή από τους γείτονές μας, αναφέρει η ανακοίνωση.
Ωστόσο, η αλβανική κυβέρνηση θα επαγρυπνεί για οποιαδήποτε νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην άσκηση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στον θαλάσσιο χώρο της, καταλήγει η ανακοίνωση.