ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΑ 18: ΤΕΛΙΚΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ Ή ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ; - Κατά την άποψή μου θα ήταν λάθος η υποχρεωτική κατάταξη στα 18 (άλλο είναι να δοθούν κίνητρα για όσους θέλουν να καταταγούν στα 18), γιατί στο σημερινό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον σπουδών δεν μπορεί να επιβάλλεται στους νέους να καταταγούν και να χάνουν στην ουσία όχι μόνο ένα, αλλά δύο χρόνια (λόγω χρονικών περιορισμών από τρίτους και προβλημάτων συντονισμού), τα οποία διακόπτουν ενδεχομένως καθοριστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευσή τους, την επιστημονική και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, ενώ θα βρεθούν να ανταγωνίζονται με μειονέκτημα σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας.
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Η καλή παιδεία, οι επιστήμονες, οι άριστοι επαγγελματίες και οι νέοι που δουλεύουν στην χώρα αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο, συνιστούν συντελεστή ισχύος της χώρας και του Ελληνισμού.
Τα ελλείμματα στην επάνδρωση μονάδων είναι υπαρκτά μεν, εκτιμώ όμως ότι μπορούν να καλυφθούν με τους παρακάτω τρόπους, αρκεί να υπάρχει αναθεώρηση στις χαλαρές προβλέψεις των χαριστικών διατάξεων των νόμων και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους.
1. Εξονυχιστικός έλεγχος των πλασματικών αναβολών
2. Εξονυχιστικός Έλεγχος για τους ανυπότακτους και αυστηρή εφαρμογήτων νόμων
3. Κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς της θητείας για όσους είναι μέχρι τα 40.
4. Η δυνατότητα εξαγοράς της θητείας να αφορά αυτούς που είναι πάνω από 40 και δεν έχουν υπηρετήσει.
5. Αυστηρός έλεγχος και κατάργηση των πλασματικών απαλλαγών
6. Αναδιοργάνωση του συστήματος εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και περαιτέρω κατάργηση του μεγάλου αριθμού κέντρων εκπαιδεύσεως. Οι στρατεύσιμοι να εκπαιδεύονται κατ' ευθείαν στις μονάδες εκστρατείας για τα έργα και τις δραστηριότητες που θα κληθούν να αναλάβουν στις μονάδες αυτές. (ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ)
7. Αύξηση της Θητείας και για τον Στρατό στους 12 μήνες.
8. Κίνητρα στους νέους για να καταταγούν στην ηλικία των 18
9. Κίνητρα στους εξ αναβολής για να καταταγούν.
10. Αναδιοργάνωση των στρατιωτικών μονάδων για εξοικονόμηση προσωπικού.
11. Ουσιαστική επανεκπαίδευση όλων των εφέδρων και μέχρι την ηλικία των 50.
12. Ενίσχυση του επαγγελματικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις μπορούν να δώσουν λύση πρόσκαιρα στο πρόβλημα της μειωμένης στράτευσης που υφίσταται σήμερα, πλην όμως ακόμη και αν λυθεί το πρόβλημα σήμερα, θα χρειασθεί οπωσδήποτε εκτεταμένη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε οι προτεινόμενες λύσεις να έχουν μακροχρόνια προοπτική.
Ενδεικτικά αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Στρατολογία, ότι το 90% των νέων ζητεί σήμερα αναβολή στράτευσης, ακόμη και αν δεν έχει ουσιαστικό λόγο. Από αυτούς, το 50% χρειάζεται πραγματικά την αναβολή, ενώ το υπόλοιπο 50% θα μπορούσε να είχε καταταγεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να ολοκληρώσει τη θητεία.
Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι 18.000 άντρες υπολογίζεται ότι είναι ο συνολικός αριθμός των ανυπότακτων που διαμένουν στο εξωτερικό, ενώ περίπου 15% των στρατευσίμων από αυτούς που παίρνουν αναβολή κάθε χρόνο λόγω σπουδών, τελικώς, δεν προσέρχονται ποτέ για κατάταξη.