Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, δείχνουν εκλογές το Φθινόπωρο του 2021. Οι εξαγγελίες ήταν σε δύο κατευθύνσεις:
1. Οι αμυντικοί εξοπλισμοί
2. Οι επιχειρήσεις και η απασχόληση
Το κόστος των αμυντικών εξοπλισμών φαίνεται ότι είναι περίπου 10 δις, με τους περισσότερους να πηγαίνουν σε Γαλλία και Γερμανία, και ακολουθούν ΗΠΑ και Ολλανδία, ίσως να γίνουν και κάποιες αγορές από άλλες χώρες της ΕΕ. Από ΗΠΑ τρέχει και η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ, ύψους 1,5 δις δολλάρια.
Αν και οι πόροι είναι πολλοί, το πακέτο θα μπορούσε να ήταν αρκετά χαμηλότερο, ειδικά σε μια οικονομία και μια κοινωνία που για το ορατό μέλλον θα σέρνεται. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση το αποδέχτηκε, για δύο λόγους:
α) Λόγω της έντασης με την Τουρκία, που κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φθάσει.
β) Λόγω της ανάγκης που έχουμε για διπλωματική υποστήριξη απέναντι στην Άγκυρα, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Στην οικονομία και την απασχόληση η κυβέρνηση, εξήγγειλε μέτρα 6,8 δις ευρώ, μερικά όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων 1,5 δις ευρώ περίπου, τα είχε προαναγγείλει πολλές φορές. Πολλά για την δημοσιονομική τραγωδία της χώρας, λίγα για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
Το στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ό,τι όλα θα δοθούν μέσα στο τρέχον έτος και στο 2021, μάλιστα στο πρώτο εξάμηνό του και θα ισχύσουν μόνο για το έτος αυτό.
Η χώρα μπήκε στην κρίση του κορωνοϊού, ενώ ήταν μέσα στην πολύπλευρη κρίση που ξεκίνησε το 2008.
Η έξαρση του κορωνοϊού, και η συνέχιση της πανδημίας για ένα ακόμη τουλάχιστον χρόνο, θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Οι πόροι που μας έδωσε η ΕΕ και τους πολύ περισσότερους που θα αρχίσει να μας δίνει από το 2021, είναι ανέλπιστα σημαντικοί, παρ' όλα αυτά δεν θα γυρίσουν την οικονομία και την κοινωνία στην προ covid 19 εποχή, δηλαδή στην τρύπα της προηγούμενης κρίσης.
Είναι όμως αρκετά πολλοί οι πόροι, για να μοιράζει λεφτά η κυβέρνηση, με επιδόματα ουσιαστικά, όχι μόνο σε εργαζόμενους και ανέργους, αλλά και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τώρα.
Δηλαδή σχεδόν όλη η οικονομία και η κοινωνία για ένα διάστημα θα βρίσκεται σε καθεστώς επιδοτήσεων από το κράτος, ουσιαστικά από την ΕΕ.
Όμως επειδή, η μεγάλη ύφεση και η υψηλή ανεργία, μαζί με τις υψηλές κρατικές δαπάνες που θα συνοδεύουν τις κοινοτικές επιχορηγήσεις, θα δημιουργήσουν ακόμη πιο εκρηκτικά ελλείμματα και δημόσιο χρέος και από το 2009, το απόλυτο αδιέξοδο, γρήγορα θα φανεί.
Όσο και αν, λόγω κορωνοιού, η χώρα επιτρέπεται να δημιουργεί ελλείμματα και χρέη, είναι βέβαιο ότι από του χρόνου το Φθινόπωρο, θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνει και κάποια δάνεια, τελειώνοντας ταυτόχρονα τα κάθε είδους επιδόματα και δαπάνες.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει την δημοσκοπική υπεροχή, μετά όλα είναι ανοικτά.
Γιαυτό βλέποντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο Σεπτέμβριος του 2021, φαίνεται ο πιθανότερος μήνας των διπλών εκλογών, για να καεί η απλή αναλογική και να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, με τον πλειοψηφικό νόμο που ψήφισε η ίδια.
Μετά, ουδεμία ευθύνη θα υπάρχει, αφού οι εκλογές θα έχουν γίνει.