Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η 5 + συνάντηση του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, την οποία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συγκαλέσει μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, από την άποψή μας, δεν σημαίνει την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας αυτόματα στο νησί ή τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο από όπου σταματήσαμε στο Crans Montana τον Ιούλιο του 2017.
Δεν υπάρχει κοινό έδαφος και όραμα για διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού.
Όλες οι προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν αποτύχει λόγω του γεγονότος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για μια εταιρική σχέση στο νησί και ότι δεν θα μπορούσε να οριστεί με συγκεκριμένο τρόπο. Ο βασικός λόγος είναι η απροθυμία των Ελληνοκύπριων να μοιραστούνμ τόσο την εξουσία όσο και τον φυσικό πλούτο με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Εάν, παρά το γεγονός αυτό, μια εταιρική σχέση εξακολουθεί να είναι επιθυμητή στο νησί, η πολιτική ισότητα, ως βασική απαίτηση, θα πρέπει να αναγνωριστεί εκ των προτέρων από την ελληνοκυπριακή πλευρά με όλα τα στοιχεία της και θα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.
Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει, τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η ιδέα της διεξαγωγής άτυπης συνάντησης 5 + του ΟΗΕ, η οποία προτάθηκε από την Τουρκία πέρυσι, αποσκοπεί στη διευκρίνιση αυτών των ζητημάτων.
Διαφορετικά, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει, η Τουρκία δε θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης με αμφίβολους λόγους και μεθόδους που απέτυχαν στο παρελθόν.
Freepen.gr - Θέμα δύο κρατών θέτει επίσημα και η Τουρκία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας ότι αν δεν είναι δυνατή η πολιτική ισότητα στο νησί, δηλαδή το 82% να εξομοιωθεί με το 18%, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση δύο χωριστών κρατών.