Αν δε μετρήσουμε σωστά τα δεδομένα και δεν πιστέψουμε στον εαυτό μας, θα μας βγει πολύ ακριβή η υποστήριξη της Γαλλίας, και των άλλων συμμάχων. Όπως είναι γνωστό, όταν άρχισε η παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αναζήτησε και ορθώς την υποστήριξη των εταίρων και συμμάχων, σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Η αλληλεγγύη εκφράστηκε στα λόγια, αλλά δεν είχε πρακτικά αποτέλεσμα. Η Τουρκία, ενδιαφέρει τους εταίρους μας για πολλούς λόγους, από το μεταναστευτικό, που το 2015 κόντεψε να φέρει πρόωρα το τέλος της πολιτικής καριέρας της Μέρκελ, έπαιξε βασικό ρόλο στο Brexit, και αναμόρφωσε το κομματικό σύστημα και τις κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ, μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Όμως μερικές χώρες, για δικούς τους γεωπολιτικούς λόγους, όπως η Γαλλία, δείχνει θερμή υποστήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Γαλλία θεωρεί ότι τα συμφέροντά της στην περιοχή, μετά την αναδίπλωση των ΗΠΑ, μπορούν να ενισχυθούν.
Βασικοί ανταγωνιστές είναι η Ρωσία και η Τουρκία. Η μεν Ρωσία είναι υπερδύναμη στρατιωτικά, απολύτως αδύναμη οικονομικά, και δρα πολύ προσεκτικά.
Η Τουρκία έχει ισχυροποιηθεί σε πολλούς τομείς και φωνάζει ο,τι δεν χωράει στην συνθήκη της Λοζάνης και το μεταπολεμικό status quo της περιοχής.
Η ηγεσία του Ερντογάν, που πιστώνεται την ισχυροποίηση της Τουρκίας, θέλει στα επόμενα χρόνια να αναγνωρισθεί ως περιφερειακή υπερδύναμη που θα συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις από την Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Βόρεια Αφρική.
Η χώρα μας είναι εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια, κυρίως όμως η Γαλλία, που έχει τους ίδιους στόχους με την Τουρκία, και πλούσιο αποικιοκρατικό παρελθόν.
Αυτή η φιλοδοξία της Γαλλίας μας ευνοεί, και καλά κάνουμε και την αξιοποιούμε.
Πρέπει όμως να προσέξουμε δύο πράγματα:
1. Μέχρι που αυτή η φιλοδοξία της Γαλλίας ευνοεί τα εθνικά μας συμφέροντα, πως αναδιαρθρώνει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, την Γερμανία και φυσικά συνολικά το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;
2. Πόσο θα μας κοστίσει οικονομικά, σύμφωνα και με την οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί η Γαλλία είναι βασικός πωλητής όπλων.
Πριν μια βδομάδα το ρεπορτάζ των ΜΜΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, μας έφερνε να αγοράζουμε 10 δις ευρώ όπλα, από την Γαλλία.
Θα θυμάστε ότι είχα γράψει ό,τι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί πρέπει να πάρουμε όπλα ανάλογου κόστους τουλάχιστον από δύο άλλες χώρες, την Γερμανία και τις ΗΠΑ, διαφορετικά θα πληρώσουμε από αυτά που δεν έχουμε και θα χάσουμε συμμάχους.
Από χθες το κυβερνητικό ρεπορτάζ λέει ό,τι: «Θα πάρουμε όπλα από πολλές χώρες, ακόμα και από την Ολλανδία, μάλιστα μεταχειρισμένα, πού όλα μαζί θα κοστίσουν 5 δις ευρώ περίπου».
Εντάξει πρέπει να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, η οποία είναι πολύ ισχυρή, από την αγορά των 20 δις ευρώ, την περίοδο 1996-2004, όμως μην τάζουμε πολλά και σε πολλούς, γιατί ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε τα χρειαζόμαστε, και υπάρχει ο κίνδυνος στο τέλος να απογοητεύσουμε περισσότερες χώρες, από όσες θα ικανοποιήσουμε, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα.