HeungSoon / pixabay |
Μέχρι πέρυσι γνωρίζαμε πως η συνήθης διαδικασία παραγωγής ενός εμβολίου διαρκεί γύρω στα 10 χρόνια, όμως φέτος οι κυβερνήσεις, τα ΜΜΕ και οι (κυβερνητικοί) γιατροί μας δήλωναν με κάθε σιγουριά πως αρκεί να κάνουμε λίγη υπομονή και το εμβόλιο για τον κορωνοϊο θα είναι έτοιμο σε λίγους μήνες. (βλέπετε, το πόπολο θα δεχτεί πολύ πιο εύκολα αυστηρά μέτρα όπως το λοκντάουν και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, όταν το διαβεβαιώνουν ότι αυτά θα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως).
Μάλιστα, ήταν τέτοια η βεβαιότητα του δικού μας Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, που μας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα των εμβολίων τον Δεκέμβριο (για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για ένα εμβόλιο που δεν έχει καν παρασκευαστεί).
Η χθεσινή ανακοίνωση της AstraZeneca Plc ότι «βάζει στον πάγο», για άγνωστο χρονικό διάστημα, τις δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊό (ναι, αυτό που θα μας έφερνε ο Κικίλιας τον Δεκέμβριο) εξαιτίας μιας ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα, είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Όμως στην περίπτωσή μας, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ανεδαφική υπεραισιοδοξία των "αξιοσέβαστων" υπευθύνων και φανερώνει ότι όλες αυτές οι ροζ δηλώσεις των προηγούμενων μηνών είχαν περισσότερο πολιτικό-επικοινωνιακό χαρακτήρα παρά επιστημονικό. Και φυσικά όσοι έχαψαν τόσο εύκολα αυτή την ιστορία, όσοι είχαν έτοιμο το βιβλιάριο υγείας και ετοιμάζονταν να κάνουν το εμβόλιο τον Δεκέμβριο, χωρίς να λάβουν υπ'όψιν τους τις άπειρες αβεβαιότητες που υπάρχουν σε μια δοκιμή εμβολίου, μπορεί να βαυκαλίζονται ότι είναι το "μέτωπο της λογικής" και οι "υπερασπιστές της επιστήμης", αλλά τελικά αποδεικνύονται πιο "ψεκασμένοι" και από τους "ψεκασμένους".
Αντί, λοιπόν, να περιμένουμε ένα εμβόλιο που μπορεί και να μην έρθει ποτέ, αντί να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα εξαφανίσουμε τον κορωνοϊο με παράλογα και ανελεύθερα μέτρα, που θα προκαλέσουν περισσότερους νεκρούς από την ίδια την ασθένεια, η πιο πιο ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προτείνουμε κάποιοι από την αρχή της κρίσης: ας μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊο με ήπια μέτρα τύπου Σουηδίας, που μπορούν να γίνουν ανεκτά από τον πληθυσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν θα έχουν τα καταστροφικά αποτελέσματα των δρακόντειων μέτρων τύπου λοκντάουν.