RΕUΤΕRS/Μurad Sezer |
Freepen.gr - Ο αριθμός των φτωχών Τούρκων θα μπορούσε να διπλασιαστεί φέτος σε σχεδόν 20 εκατομμύρια και να υποχωρήσει η πρόοδος των τελευταίων δύο δεκαετιών σε άνισα επίπεδα, μετέδωσε το Reuters την Πέμπτη, επικαλούμενη μια μελέτη από Τούρκους οικονομολόγους.
Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκοι βασίζονται σε κρατικές ενισχύσεις για να κερδίσουν τα προς το ζην, αν και ένα δίμηνο κλείδωμα της οικονομίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού έληξε τον Ιούνιο εν τω μεταξύ, ο αριθμός των φτωχών προβλέπεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τη μελέτη των Ayşe Aylin Bayar, Öner Günçavdı και Haluk Levent.
Τούρκοι πολίτες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, μιλώντας στο Reuters, ζωγραφίζουν μια ζοφερή εικόνα της τουρκικής οικονομίας, ενώ περίπου ένας αριθμός ρεκόρ 1,4 εκατομμυρίων αποθαρρύνθηκε πολύ να αναζητήσει εργασία, σχεδόν τριπλάσιο από πριν από ένα χρόνο.
Η διαχείριση της οικονομίας της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία χειρίζεται ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαράκ, δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική. Η ανορθόδοξη οικονομική διαχείριση συνδυάστηκε με μια κακή διαχείριση της πανδημίας και τώρα η τουρκική αντιπολίτευση καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.
Ένας ιδιοκτήτης ενός καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε στο Reuters ότι η επιστροφή στο λοκντάουν είναι ο χειρότερος εφιάλτης του όπως πολλών άλλων.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν αναμένεται να άρει την προσωρινή απαγόρευση απολύσεων, πιθανώς το Νοέμβριο.
Τα στοιχεία της Πέμπτης δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας αυξήθηκε στο 13,4 τοις εκατό τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, ακόμη και μετά την απαγόρευση της κυβέρνησης από τις εταιρείες να απολύσουν εργαζόμενους.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Günçavdı, ωστόσο, πιστεύει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν ο Ερντογάν δεν άρει την απαγόρευση απολύσεων, επειδή είναι "μη βιώσιμες" πολιτικές.
«Όταν αρθούν, υπάρχει πιθανότητα αναταραχής με μαζικές απολύσεις, μια απότομη άνοδος στη φτώχεια, οικογενειακές δομές που δοκιμάζονται και πιθανή δαιμονοποίηση των μειονοτήτων και των προσφύγων», είπε.