Ποιο είναι το μακρύ παιχνίδι της Τουρκίας στο Αφγανιστάν;

Freepen.gr - Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, η Τουρκία είναι μεταξύ των περιφερειακών παραγόντων που προσπαθούν να κατανοήσουν το νέο γεωπολιτικό τοπίο.

Ό,τι ανησυχεί την Άγκυρα για την αστάθεια σε ένα μετα-αμερικανικό Αφγανιστάν, βλέπει επίσης περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς ως μέρος ενός μακρού παιχνιδιού με στρατηγικά οφέλη, δήλωσε ο Kamran Bokhari, διευθυντής αναλυτικής ανάπτυξης στο Newlines Institute for Strategy and Policy στην Ουάσινγκτον, σε ένα podcast στο ahvalnews.com.

Το τρέχον κενό στο Αφγανιστάν σημαίνει επίσης ότι η Ουάσιγκτον αναζητά τρόπους για να διατηρήσει κάποια πρόσβαση στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό, η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει τη βοήθειά της, είπε ο Bokhari.

Πριν από την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούσαν για την πρόταση της Τουρκίας να λειτουργήσει και να διατηρήσει την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν αντιτάχθηκαν σθεναρά σε οποιαδήποτε συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία εν μέρει επειδή το είδαν με καχυποψία. Για τους Ταλιμπάν, λέει ο Bokhari, μια δέσμευση της Τουρκίας να παραμείνει στη χώρα θεωρήθηκε ως μια καλυμμένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να διατηρήσει επίσης ένα πόδι στην περιοχή.

Ωστόσο, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ συνεχίστηκε, οι Ταλιμπάν άλλαξαν τόνο και δήλωσαν ότι θα ήταν ευτυχείς να λάβουν τουρκική βοήθεια στο αεροδρόμιο, αλλά χωρίς τις στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό αντανακλά μια νέα πραγματικότητα για τους Ταλιμπάν, ειδικά λόγω των ελπίδων του να κερδίσουν περισσότερη διεθνή αναγνώριση και την τεράστια ανάγκη του για οικονομική βοήθεια, είπε ο Bokhari. Οι Ταλιμπάν «δεν έχουν την πολυτέλεια να πουν «όχι» στις προσφορές της Τουρκίας, είπε.

Στην Τουρκία, το Αφγανιστάν είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ο φόβος των Αφγανών προσφύγων να φτάσουν στην Τουρκία και η κούραση των ξένων επεμβάσεων προκάλεσαν μια άλλη πολιτική σφήνα μεταξύ της τουρκικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για όσους βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο πρόσφατα αγκάλιασε τη ρητορική κατά των μεταναστών εναντίον του Ερντογάν, δεν έχει τίποτα να κερδίσει η Τουρκία μένοντας στο Αφγανιστάν.

Ο Bokhari διαφωνεί. Είπε ότι μια εισροή Αφγανών προσφύγων δεν θα συμβεί αμέσως επειδή δεν υπάρχουν άμεσα σύνορα με την Τουρκία, όπως συνέβη με τη Συρία. Αντιθέτως, το Αφγανιστάν αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για την Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή όπου εδώ και καιρό αγωνιζόταν να σφραγίσει την παρουσία της.

«Η Τουρκία θέλει μακροπρόθεσμα να αποκτήσει πρόσβαση στην Κεντρική Ασία», δήλωσε ο Bokhari. «Το Αφγανιστάν αποτελεί γι' αυτήν ένα σημείο εκκίνησης».

Αλλά προτού η Τουρκία αρχίσει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, το Αφγανιστάν πρέπει να σταθεροποιηθεί. Οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται με Αφγανούς αξιωματούχους άλλων παρατάξεων για τη σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης. Παραμένει επίσης το ζήτημα ενός κινήματος αντίστασης κατά των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Panjshir όπου οι αντάρτες συγκεντρώνονται γύρω από τη σημαία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο Amrullah Saleh και τον τοπικό πολέμαρχο Ahmad Shah Massoud.

Ο Bokhari σημειώνει ότι η Τουρκία δεν έχει το επίπεδο εγγύτητας που έχουν ορισμένες χώρες με τους Ταλιμπάν, αλλά το αντισταθμίζουν φέρνοντας το δικό τους σύνολο ιδεολογικών και διπλωματικών πλεονεκτημάτων.

Οι Ταλιμπάν είναι ένα κίνημα που βρίσκεται στο άκρο του σουνιτικού ισλαμισμού. Όπως το Κατάρ, ένας ισχυρός Τούρκος σύμμαχος και συνομιλητής των Ταλιμπάν στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι και η Τουρκία υπό τον Ερντογάν υπήρξε εξέχων υποστηρικτής της ισλαμιστικής πολιτικής. Σε ομιλία του τον Ιούλιο, ο Ερντογάν παρατήρησε ότι η Τουρκία «δεν είχε κανένα θέμα» με την ιδεολογία των Ταλιμπάν.

Ο Bokhari υποστηρίζει πως αυτή η δήλωση ήταν ο τρόπος του Τούρκου ηγέτη να «προσελκύσει» τους Ταλιμπάν για να διασκεδάσει τις υποψίες του. Είπε ότι ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν δύο δεκαετίες, είναι ένα πρότυπο για έναν επιτυχημένο ισλαμιστή που θα μπορούσε να είναι ελκυστικός για τους Ταλιμπάν, αν είναι ειλικρινής ως μετριοπαθής έναντι της κερδισμένης φήμης των τελευταίων σχετικά με τη βιαιότητα.

Σε αντίθεση με το Κατάρ, η Τουρκία έχει επίσης ένα δικό της διπλωματικό χαρτί, τη σύνδεση με την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το άγχος στις δικές της τάξεις για μια πιθανή εισροή Αφγανών προσφύγων. Από τότε που έπεσε η Καμπούλ, οι ηγέτες της μίλησαν για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Αλλά ο Ερντογάν είπε πως δε θα παίξει το ρόλο μιας «αποθήκης για τους πρόσφυγες». Η Άγκυρα απέρριψε επίσης κάθε πολιτική της ΕΕ που μιμείται τη μεταναστευτική συμφωνία του 2016, η οποία έφερε δισεκατομμύρια ευρώ στο τουρκικό ταμείο με αντάλλαγμα τον περιορισμό της συριακής εισροής προσφύγων.

Ο Bokhari τόνισε πως το άγχος των προσφύγων μπορεί να είναι πιο έντονο στην ΕΕ παρά στην Τουρκία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή παράνοια σχετικά με τους πρόσφυγες για να δείξει τι μπορεί να προσφέρει στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν.

«Οι Τούρκοι θα κάνουν σήμα στους Ταλιμπάν ότι «μπορούμε να σας πάρουμε πράγματα από την Ευρώπη και να σας εξυπηρετήσουμε, για αυτό να παίξετε μπάλα μαζί μας », είπε ο Bokhari.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail