Ευάγγελος Αντώναρος
Αντ' αυτού η πολιτική ηγεσία διολισθαίνει σε μια στάση εξευμενισμού της επιθετικής Τουρκίας που σχεδόν καθημερινά θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Η σταση αυτή είναι επικίνδυνη. Διότι επιτρέπει στη γειτονική να κερδίζει εντυπώσεις και να οριοθετεί κατά το δοκούν την άτζεντα των συνομιλιών που έχουν προαποφασισθεί.
Οποιοσδήποτε εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας δεχθεί να αναφερθεί έστω παρουσία του θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών χωρίς να σηκωθεί χωρίς άλλη κουβέντα και να εγκαταλείψει την αίθουσα των διαπραγματεύσεων θα έχει διαπραξει το βαρύτατο αδίκημα της εθνικής μειοδοσίας.
Η παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στο κορυφαίο αξίωμα της ελληνικής πολιτείας ήταν η καλύτερη εγγύηση για την περιφρούρηση των εθνικών συμφερόντων χωρίς αστερίσκους. Η αποχώρησή του εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Η απουσία του γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο αισθητή.
Όπως όλο και πιο σαφείς γίνονται οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτακης εμπόδισε την επανεκλογή του: Δεν ήθελε να έχει στα πόδια του -- και προφανώς στα σχέδιά του για deal με την Τουρκία έναν κορυφαίο κι έμπειρο πολιτικό που και βαθειά γνώση του Διεθνούς Δικαίου έχει και τη δυνατότητα να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απευθείας με ξένους ηγέτες. Για αυτό προτίμησε μια πολιτικά "απερπάτητη" δικαστίνα.
Ο τέως Πρόεδρος είπε με ευγλωττο, σαφή και απερίφραστο τρόπο τι πρέπει να γίνεται για την υπεράσπιση του ελληνικού νησιωτικού χώρου , εκφράζοντας έτσι αυθεντικά τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνων. Είπε αυτό που θα έπρεπε να λένε καθημερινά με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο ο Πρωθυπουργός, η Πρόεδρος της Δημοκράτίας, ο Υπουργός Εξωτερικών.