Η κίνηση θα μπορούσε να έχει πολιτικά οφέλη για το Αμπού Ντάμπι, καθώς επιδιώκει να σταθμίσει την πλευρά της Ελλάδας στη διαμάχη της Τουρκίας με την Αθήνα για την έρευνα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Eνώ το Αμπού Ντάμπι δεν έχει δώσει καμία ένδειξη μέχρι στιγμής ότι τα F-16 του είναι προς πώληση, μπορεί να μην χρειαστεί 80 από αυτά αν αγοράσει ένα εκτιμώμενο αριθμό 12 F-35 από τις ΗΠΑ μετά την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.
Τα F-16 των ΗΑΕ είναι από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Για πρώτη φορά το 2004, ο στόλος των 80 αεροσκαφών F-16 διαθέτει ένα ραντάρ Northrop Grumman APG-80 AESA, συμβατικές δεξαμενές καυσίμων ως πρότυπο, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Northrop Grumman και ένα MIL-STD 1773 databus. Ονομάζεται Block 60, είναι μόνο ένα βήμα πίσω από το μπλοκ F-16 70/72.
Για την Ελλάδα, τα F-16 των ΗΑΕ θα την εισαγάγουν στα πιο σύγχρονα F-16, ένα κλικ πιο κάτω από τα Viper και θα βοηθήσουν άμεσα σε μεγάλο βαθμό. Tο ξαφνικό ενδιαφέρον για εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ κρύβει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει. Τα ΗΑΕ προσπαθούν να γίνουν μια περιφερειακή οικονομική και στρατιωτική δύναμη, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή τoyς στη Λιβυκή σύγκρουση me την πλευρά της πολιτοφυλακής Χαφτάρ.