REUTERS/Umit Bektas |
Freepen.gr - Παρόλο που οι ΗΠΑ και η Τουρκία ήταν σύμμαχοι από τότε που προσχώρησαν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ το 1952, οι εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας γίνονται όλο και πιο αντιφατικά, σημειώνει το πρακτορείο Σπούτνικ.
Ως εκ τούτου διατυπώνονται ανησυχίες ως προς το μέλλον της αεροπορικής βάσης Incirlik, η οποία έχει λειτουργήσει ως στρατιωτικός υλικοτεχνικός κόμβος για το ΝΑΤΟ στην περιοχή για δεκαετίες.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο Incirlik», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον (R-WI), ο οποίος προεδρεύει της υποεπιτροπής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ευρώπη, στο Washington Examiner. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το χειρότερο».
«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία», συνέχισε ο Τζόνσον. «Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά νομίζω, από μια αμυντική στάση, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα της κατάστασης στην οποία ο Ερντογάν δεν είναι καλός».
«Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία ή έχει βάλει την Τουρκία», είπε ο Τζόνσον. «Είναι ενοχλητικό. Είναι πολύ ανησυχητικό, που είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα… ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, επειδή η παρουσία μας, ειλικρινά, στην Τουρκία είναι σίγουρα υπό απειλή».
Ωστόσο, ο Τζόνσον δεν είπε τίποτα για τα περίπου 150 πυρηνικά όπλα που αποθηκεύουν οι ΗΠΑ στο Incirlik.
Ο Aykan Erdemir, ο ανώτερος αναλυτής της Τουρκίας στο think tank του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών και πρώην βουλετής, δήλωσε στο Washington Examiner. ότι «η Ουάσινγκτον δεν σκέφτεται απαραίτητα μια εναλλακτική λύση από το Incirlik, αλλά μια σειρά από επιλογές επανατοποθετήσεων ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Incirlik».
«Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, σε βήματα. Σίγουρα θα υποστήριζα ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μπορεί να αλλάζει ποιοτικά όσον αφορά τη φύση και την έκταση της παρουσίας και των επενδύσεων των ΗΠΑ σε αυτό».