Έρχεται, φέρνουν τον Καραμανλή;
Έγραφα μόλις προχθές Παρασκευή, πως το οικοδόμημα της Νέας Δημοκρατίας έχει δεχτεί “σεισμικές δονήσεις” από τελευταίες εξωφρενικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη με την περαιτέρω πολιτική “μόλυνση” του πάλαι ποτέ δεξιού κόμματος. Που σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες μας, αυτές οι “σεισμικές δονήσεις” ήταν “προσεισμοί”.
Αφού με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του σε θέματα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο κ. Θάνος Ντόκος. Ο οποίος πέραν των άλλων διακρίσεων που τον ακολουθούν, υπήρξε και Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Το γνωστό Ίδρυμα για τις επικίνδυνες θέσεις του στα εθνικά μας θέματα και για την πρεμούρα του, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (θέση που αποδέχεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) προκειμένου να μας λύσει εκείνο τις διαφορές μας (;;;) με την Τουρκία.
Η δεύτερη προσεισμική δόνηση, που έχει κάνει σκόνη και θρύψαλα τη ΝΔ, ακούει στο όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου. Ένα εκ των “ορφανών” του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Αφού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από συνάντηση που είχε με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, της ανακοίνωσε ότι την πρότεινε ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αλήθεια, τι ακόμη να δουν όσοι ψήφισαν την ΝΔ πιστεύοντας ότι ψήφισαν ένα φιλελεύθερο κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό και στην συνέχεια βλέπουν ότι ψήφισαν ένα …κεντροαριστερό – σοσιαλιστικό κόμμα και για Πρωθυπουργό …τον Κώστα Σημίτη;
Έτσι είναι σίγουρο πως αναμένεται λίαν συντόμως ο κύριος “σεισμός”.
Προ μεγάλων εξελίξεων το κυβερνών κόμμα…
Αυτός ο κύριος “σεισμός” που “ακούγεται” ήδη να έρχεται θα προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στη ΝΔ μεταξύ των νεοφιλελεύθερων – “σοσιαλιστών” του Κυριάκου Μητσοτάκη και των φιλελεύθερων δεξιών με τις ιδεολογικές αντιλήψεις της παλαιάς ΝΔ.
Την περασμένη Κυριακή έδινα το στίγμα αυτών των πολιτικών εξελίξεων στο άρθρο μου που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο “Τρομάζει Μητσοτάκη και Τσίπρα ο Σαμαράς”. Έγραφα δε μεταξύ των άλλων:
«…Νεότερες πληροφορίες που συλλέγουμε, κάνουν λόγο για μεγάλη οργή του Αντώνη Σαμαρά, μετά και την κυβερνητική κυβίστηση στην ευρωπαϊκή απόφαση περί της μη επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία και την δημιουργία του διμερή μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Πληροφορούμαστε λοιπόν, πως έρχεται ισχυρή αντίδραση από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η οποία θα είναι απόλυτα συντονισμένη (εμείς κρατάμε μικρό καλάθι και αναμένουμε τις εξελίξεις για να επαινέσουμε την πολιτική του πρωτοβουλία, ή να καυτηριάσουμε την φυγή του προς τα οπίσω).
Έτσι ακούγεται ότι θα αντιδράσει κατά πρώτον στον χειρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα της έναρξης διαλόγου με την Τουρκία, αφού όπως έχει δηλώσει η Τουρκία είναι πειρατής και δεν νομιμοποιείται κανείς να κάνει κουβέντα με πειρατές. Μια εύστοχη επισήμανση που την αντέγραψε τελευταία για την Ελλάδα ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Κατά δεύτερον θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση – όπως μαθαίνουμε – για την συνεχιζόμενη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της προσφυγής της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την οποία προσφυγή ο Αντώνης Σαμαράς την θεωρεί ότι θα είναι συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβερνήσεως.
Μας λέγουν στη συνέχεια, πως αν δεν “νουθετηθεί” ο Πρωθυπουργός, τότε, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τις τρεις διακρατικές συμβάσεις για τα Σκόπια θα τις καταψηφίσει. Αυτή την πιθανή κίνηση την γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γι΄ αυτό έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Με προφανή στόχευση να δημιουργήσει πρόβλημα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, με την ταυτόχρονη έκθεση βουλευτών του κόμματος που θα διαφωνούσαν. Βουλευτές που πρωτοστάτησαν στις λαοσυνάξεις εναντίον της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που ξεπούλησε την Μακεδονία μας. Όμως εάν τον Αντώνη Σαμαρά ακολουθήσουν κι άλλοι Βουλευτές, τότε οδηγούμαστε σε εκλογές.
Σε
αυτήν την περίπτωση υπάρχει κατά νου,
η δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος;
.
Αφού η απόφαση για την Χρυσή Αυγή,
αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα στη
ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε πως κάνει
περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική τη
δημιουργία αυτού του νέου κόμματος,
όταν είναι σίγουρο ότι απελευθερώνονται
δυνάμεις για τον Αντώνη Σαμαρά. Μιας
και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι
απογοητευμένοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, αλλά
και επειδή δεν πιστεύει κανείς ότι όσοι
ψήφιζαν την Χρυσή Αυγή ήταν φασίστες.
Άλλωστε, αυτός άνοιξε τον δρόμο της Δικαιοσύνης για την Χρυσή Αυγή και οι ψηφοφόροι της συμφωνούν με τον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα των εθνικών θεμάτων (Συμφωνία Πρεσπών, Ελληνοτουρκικά, αθρόα παράνομη μετανάστευση κλπ.)....».
Στα παραπάνω που ανέφερα την περασμένη Κυριακή, να προσθέσω μια τελευταία πληροφορία που ακούγεται έντονα σε πολιτικά Νεοδημοκρατικά στέκια, αλλά και πολιτικά γραφεία.
Πως δηλαδή, στην περίπτωση που υπάρξει ολική ρήξη μεταξύ Μητσοτάκη – Σαμαρά, τότε – και εάν βεβαίως υπάρξει κίνηση ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα – ενδεχομένως να ηγηθεί κάποιος Βουλευτής του σκληρού Σαμαρικού πυρήνα, με σκοπό να απορροφήσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, που βεβαίως δεν είναι φασίστες, αλλά βρήκε η ψήφος τους “λιμάνι” στην Χρυσή Αυγή, λόγω της ιδεολογικής μετάλλαξης της πάλαι ποτέ δεξιάς ΝΔ.
Δομικός ανασχηματισμός, ή εκλογές;
Βέβαια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Όπως γνωρίζει επίσης και ανησυχεί ιδιαίτερα με τα αυξανόμενα τελευταία “πολεμικά” φαινόμενα στο κόμμα της ΝΔ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σαν και το τελευταίο, μεταξύ της πρώην Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη (από το 2012-2015 στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά).και της νυν Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (άλλη μια πολιτικός προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ και την οποία το ΚΙΝΑΛ διέγραψε όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Υπουργείο Πολιτισμού).
Έτσι μας λέγουν, πως υπάρχουν Υπουργοί που δημιουργούν πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, γι΄ αυτό δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει δομικός ανασχηματισμός της κυβερνήσεως και ο οποίος θα στείλει πολλά, πάρα πολλά μηνύματα.
Ο οποίος (ανασχηματισμός) ενδεχομένως να επηρεαστεί από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών των ΗΠΑ στις αρχές του Νοεμβρίου 2020. Αφού όλοι περιμένουν με ανυπομονησία (Μητσοτάκης, Καραμανλής κυρίως) το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ (ναι, καλά ακούσατε).
Το επόμενο σενάριο, από την στιγμή που δεν θα υπάρξει δομικός ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, είναι αυτό των πιθανών πρόωρων εκλογών το Δεκέμβριο.
Αφού γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το 18μηνο από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 εκπνέει τον Ιανουάριο του 2021 και στο οποίο εναπομείναν χρονικό διάστημα, εάν προκηρυχθούν εκλογές, αυτές θα γίνουν με λίστα.
Άρα θα έχει την χρυσή ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαλλαγεί από πολλούς ενοχλητικούς και οι οποίοι είναι στρατευμένοι στο “άρμα” του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και άλλων, που “τρώνε και πίνουν” στο όνομα του Κώστα Καραμανλή. Προοπτική πρόωρων εκλογών που βολεύει και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού έχει παρόμοια εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα με αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ, αλλά και επειδή αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Καραμανλής: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις…
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τέτοια εποχή το 2019, έσπασε την πολυετή σιωπή του και στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) στη Θεσσαλονίκη, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε αυτήν την πανηγυρική εκδήλωση, έριξε βόμβες μεγατόνων.
Ακυρώνοντας την κυβερνητική πολιτική χάραξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και διατυπώνοντας θέσεις και απόψεις και οι οποίες θα έπρεπε να εκφράζονται από τον σημερινό Πρωθυπουργό.
Κρατώ από αυτήν την ομιλία του, ως κορυφαία την παρακάτω πρόβλεψή του:
«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία…».
Ακολούθως, μετά από μια ομιλία του στο city του Λονδίνου, λίγο μετά την πρώτη στη Θεσσαλονίκη, σιώπησε εντελώς εκ νέου.
Πέραν όμως των όσων είπε σε εκείνη την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, είχε φροντίσει η “Καραμανλική πτέρυγα” της Κ.Ο. της ΝΔ να κάνει ένα μικρό αντάρτικο κατά του Πρωθυπουργού. Όπου 6 βουλευτές στην ψηφοφορία παραπομπής Παπαγγελόπουλου είχαν διαχωρίσει την θέση τους από την κομματική γραμμή.
Έχει υπομονή και περιμένει ο Κώστας Καραμανλής…
Όμως, όταν μιλάει ο λιγομίλητος Καραμανλής, θα πρέπει όλοι αν εμβαθύνουμε στα όσα λέγει, αφού δεν τα λέγει τυχαία.
«Στα χρόνια που έρχονται, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν συγκροτημένες πολιτικές, αποφασιστικότητα και τόλμη, θα χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με συνέπεια και πειθαρχία…».
Ναι λοιπόν, οι Αμερικανικές εκλογές μπορεί να καθορίσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και ο Κώστας Καραμανλής έχει την υπομονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Περιμένει να τον καλέσουν μετά βαΐων και κλάδων. Συνάμα με το γεγονός πως, στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς είναι πολλοί εκείνοι – καθημερινώς αυξανόμενοι – που βλέπουν τον Κώστα Καραμανλή ως τη μοναδική λύση μπροστά στο πολιτικό αδιέξοδο, που οσονούπω έρχεται…
Και βεβαίως, ελπίζουν όλοι αυτοί, πως όταν φτάσει η ώρα αυτού του πολιτικού αδιεξόδου, ο Κώστας Καραμανλής θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, εθνικής σωτηρίας ή όπως αλλιώς θα την ονομάσουν.
Που το γεγονός της διεξαγωγής των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί αυτήν την στόχευση του Κώστα Καραμανλή.