Η επίσκεψη του σκοπιανού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεβ στην Ελλάδα κάποιες εβδομάδες πριν και η συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, αναζωπύρωσε τα πάθη, τα σχετιζόμενα με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Η δήλωση Ζάεβ στο euronews ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε μάχες» γι’ αυτούς, άναψε φωτιές στην Κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, παράγοντες των οποίων έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, εξαπολύοντας, παράλληλα, επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
του Αναστάσιου Πουλόπουλου, φιλολόγου
Το σίριαλ συνεχίστηκε με την απόσυρση και την αναβολή της ψήφισής τους από τη Βουλή των διμερών συμφωνιών, αφού το κυβερνόν κόμμα δεν κατάφερε να βρει ούτε έναν από τους 158 βουλευτές του για εισηγητή. Τη χαριστική βολή, βέβαια, την έδωσε το αμερικανικό State Department, το οποίο σε κοινή δήλωση με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την ελληνική πλευρά να σπεύδει με… γομολάστιχα να «σβήσει» τη λέξη «ιστορική» από τον ιστότοπο του υπουργείου.
Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την κωλοτούμπα για τα συλλαλητήρια, χρησιμοποίησαν μια ρητορική άκρως αντίθετη με τη συμφωνία που παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας σε σλάβους και αλβανούς, καίτοι ουδέποτε υπήρξαν αρνητικοί στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία του βόρειου κρατιδίου. Τότε μιλούσαν επαναδιαπραγμάτευση, μιλούσαν για άσκηση βέτο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα-ακόμα και για κατάργηση (!) της συμφωνίας. Αυτό ήταν το «φαίνεσθαι». Διότι γνώριζαν ότι διαφορετικά δεν θα κέρδιζαν τις εκλογές ή τουλάχιστον, δε θα εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία.
Το «είναι», η πραγματικότητα δηλαδή, έχει να κάνει ως εξής: Ας θυμηθούμε για αρχή τις επαφές του Ζόραν Ζάεβ με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη καθόσον οι διαπραγματεύσεις με τη βόρειο γείτονα χώρα βρίσκονταν στην τελική ευθεία. Μόνο τυχαίες δεν μπορεί να ήταν. Έπειτα, μπορεί κανείς να αναφέρει τις παρεμβάσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Γαλλία, προκειμένου να άρει το βέτο και να προχωρήσουν οι ευρω-ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων, καθώς και τις δηλώσεις στελεχών του κυβερνόντος κόμματος ότι «τηρούν και τιμούν τη συμφωνία»! Τελευταίο χτύπημα, δε, ήταν οι δηλώσεις στελέχους της ΝΔ, το οποίο ζητούσε τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, για όσα ισχυρίζονταν προεκλογικά το κόμμα του!
Μετά από όσα έχουν γίνει, είναι αναγκαίο να αναρωτηθεί κανείς ποιος υποβοήθησε, δρώντας «εκ του ασφαλούς», το ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τη συμφωνία ή, για να χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη τους έκφραση, ποιος πραγματικά «έδωσε το στυλό» στον Τσίπρα για να την υπογράψει.
Μιας και γράψαμε για «στυλό», και αφού σε αυτό το άρθρο θυμόμαστε πολλά, αξίζει να αναφερθούμεκαι στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος «πλήρωσε το μάρμαρο» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μη όφειλε. Και εξηγούμαστε.
Ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούνται ότι στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, δεν έριξαν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να μην υπογράψει τη συμφωνία. Ωστόσο αυτό ήταν αδύνατο να συμβεί, εξαιτίας του Κανονισμού της Βουλής! Βάσει αυτού για να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας αρκεί να ψηφίσει θετικά το 50% των ΠΑΡΟΝΤΩΝ βουλευτών. Με το ΚΚΕ και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές να έχουν αποχωρήσει από την ψηφοφορία, η θετική ψήφος των ΑΝΕΛ δεν θα έφτανε για να πέσει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο δε θα έφτανε αν υπολογίσουμε ότι ορισμένοι βουλευτές που ανήκαν τότε στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις) διέκειντο θετικά προς το ΣΥΡΙΖΑ και τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.
Η Νέα Δημοκρατία, φυσικά και το γνώριζε αυτό! Αρκούσε όμως σαν γεγονός, για να κολλήσει τη «ρετσινιά του στυλό» σε ένα πολιτικό της αντίπαλο που τη «ροκάνιζε» από τα δεξιά, ενώ έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα το περιθώριο να περάσει αλώβητος από τη διαδικασία της πρότασης μομφής και να πάει να υπογράψει «με αέρα στα πανιά του»!
Ακόμα ένα στοιχείο που υποστηρίζει τα παραπάνω γραφόμενα, ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που σιωπηλά υποστήριξε τη συμφωνία με τους παραχαράκτες της ιστορίας μας και «έδωσε το στυλό» στον Τσίπρα, είναι η συμπεριφορά του κόμματος στη Βουλή την ημέρα της ψήφισης της συμφωνίας. Τότε ήταν που η εναπομείνασα κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, για τέτοιου είδους ζητήματα η Ολομέλεια αποφαίνεται με ψηφοφορία επί των παρόντων. Αυτοί που φαινομενικά αντιτίθεντο στη συμφωνία υπερείχαν αριθμητικά εκείνη τη στιγμή από τους υποστηρικτές της. Ωστόσο, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αγόρευσε ψυχρά κατά της αντισυνταγματικότητας και απολαμβάνοντας τα χειροκροτήματα του ΣΥΡΙΖΑ (!!!) άφησε τη διαδικασία κα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Αξίζει να αναρωτηθούμε και γιατί ενώ είχε περάσει ένα εξάμηνο από την προηγούμενή και άρα μπορούσε, δεν κατέθεσε πάλι πρόταση μομφής…
Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψιν την παραπάνω ανάλυση, η οποία γίνεται απομακρυσμένη από τα τότε γεγονότα και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει δείξει τα δείγματα γραφής της, μπορούμε ανεπιφύλακτα να συμπεράνουμε ότι οι ίδιοι που «κράτησαν το στυλό», κρατούν και τη γομολάστιχα των παραπλανητικών και ψεύτικων προεκλογικών τους εξαγγελιών.
Αναλώσιμοι είναι όμως. Σαν στυλό και γομολάστιχα…