al-grishin / pixabay |
του Στράτου Ι. Παραδιά (δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ, 12.10.2020)
Έτσι ο νομοθέτης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην οδηγήσουν τους πολίτες σε απώλεια ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων είτε από άγνοια, είτε λόγω άδικων και απαρχαιωμένων διατάξεων, που αναγκάζουν τους ιδιώτες – θύματα σε όλη τη χώρα να καταφύγουν σε εκατοντάδες χιλιάδες μαζικές ενστάσεις και δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν επί γενεές μεταξύ αυτών και του Δημοσίου.
Αν θέλουμε λοιπόν να ολοκληρωθεί σύντομα και αναίμακτα το Κτηματολόγιο, εκτός από το πρώτο σημαντικό βήμα που είναι η τρέχουσα αναθεώρηση των δασικών χαρτών με βάση και τα νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ιδιωτών, η οποία ομολογουμένως θα μειώσει στο ελάχιστο τις ενστάσεις κλπ, χρειάζεται άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί βάσει «τεκμηρίου» περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με προϋποθέσεις όπως αυτές του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
Επίσης την 31.12.2020 λήγει η προθεσμία δικαστικής διόρθωσης των αρχικών εγγραφών επί αδήλωτων ακινήτων τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο σε 298 περιοχές της χώρας, μετά από την οποία οι ιδιώτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμά τους. Η προθεσμία αυτή συντμήθηκε υπερβολικά για σημαντικές περιοχές της χώρας, όπως το Ηράκλειο Κρήτης. Γι΄αυτό πρέπει να δοθεί στους ιδιώτες ετήσια παράταση της προθεσμίας αυτής, συμπεριλαμβανομένων και των ακατανοήτως εξαιρεθέντων από τη γενική παράταση «αγνώστου ιδιοκτήτη» 35 περιοχών της χώρας (όπως Βριλήσσια, Ελευσίνα, Άστρος, Καλαμαριά κλπ.).
*Ο Στράτος Ι. Παραδιάς είναι Δικηγόρος Α.Π. και Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ & UIPI.