Η Rebecca Bryant, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης δήλωσε στο Ahval ότι στα κατεχόμενα υπήρχε θυμός κατά του Ακιντζί καθώς αφενός μετά τις συνομιλίες στο Crans Montana το 2017 υπήρξε αδράνεια ενώ από την άλλη πλευρά, δημιούργησε ένα ρήγμα με την Τουρκία.
Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Τατάρ για τη νίκη του και τον κάλεσε να υποστηρίξει μια νέα πρωτοβουλία ειρήνης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Ο Τατάρ δέχτηκε την πρόσκληση με τον νέο ομόλογό του για συνάντηση στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Λευκωσίας, με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα.
Ο Τατάρ όμως πραγματοποίησε εκστρατεία για λύση δύο κρατών στην ειρηνευτική διαδικασία, θέση που προτιμά και εσχάτως προκρίνει ιδιαίτερα η Άγκυρα. Στον αντίποδα οι Ακιντζί και Ερχιουρμάν (ήταν τρίτος στις εκλογές) υποστηρίζουν και οι δύο μια φεντεραλιστική λύση που θα επανενώσει το νησί.
Αν και ο Ακιντζί αποδέχθηκε τα αποτελέσματα των εκλογών, επανέλαβε επίσης την κριτική του για τη συμμετοχή της Άγκυρας μιλώντας για παρεμβάσεις που δεν πρέπει ποτέ να συμβούν ξανά.
"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία παραβίασε την ψηφοφορία, αλλά σίγουρα έκαναν τα πάντα για να δείξουν την υποστήριξή τους στον Τατάρ", δήλωσε η Bryant που όμως σημειώνει ότι η στάση της έπαιξε ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Η κινητοποίηση που έλαβε χώρα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο αποτέλεσμα. "Το κόμμα του Τατάρ έθεσε πραγματικά σε κίνηση όλο το μηχανισμό του, αυτή τη φορά με την ισχυρή υποστήριξη της τουρκικής πρεσβείας", δήλωσε η Bryant.
Η Bryant κάνει λόγο για σημαντική κινητοποίηση του κόμματος του Τατάρ σε όλα επίπεδα μοιράζοντας ακόμη κι επιδόματα λόγω της πανδημίας ενώ η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να απείλησε επίσης ορισμένους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα ιδιοκτήτες ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία είναι διαπιστευμένα μέσω του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης της Τουρκίας (YÖK) και προφανώς η τουρκική κυβέρνηση απείλησε να αποσύρει τις διαπιστεύσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον Τούρκοι φοιτητές σε αυτά.
Η Τουρκία έχει τώρα έναν σύμμαχο στο ψευδοκράτος σε αντίθεση με τον Ακιντζί. Ο Τατάρ θα συνεργαστεί ενεργά με την Αγκυρα στα τεταμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τη θαλάσσια οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο και τον σχετικό ανταγωνισμό για τα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Η διεθνής κοινότητα, η οποία τείνει να ευνοήσει την επανένωση της Κύπρου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την υποστήριξη του Τατάρ για την προτιμώμενη λύση των δύο κρατών της Άγκυρας. Π
Η εκλογή του Τατάρ ανοίγει επίσης την πόρτα για περισσότερες πολυπολικές εξελίξεις. "Η Τουρκία μπορεί να ζητήσει από το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική της υποστήριξη, και η Βρετανία έχει συχνά παίξει μαζί της ως επιλογή. Μερική αναγνώριση, όπως το Κοσσυφοπέδιο, θα εξυπηρετήσει το σκοπό", δήλωσε η Bryant.
Η Bryant είπε επίσης ότι "δεν θα απέκλειε εντελώς την ιδέα της ανταλλαγής της Ρωσίας και της Τουρκίας με τα κράτη-πελάτες τους, ειδικά αφού η Τουρκία έχει μεγάλη πίεση από τη διασπορά της Αμπχαζίας να αναγνωρίσει την Αμπχαζία", αναφερόμενη στο ντε φάκτο κράτος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα εντός των συνόρων που οι περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν ως γεωργιανό έδαφος.