Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει στην Επιτροπή τα εξής:
«Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τουρκοκυπριακό τύπο (Τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris 29.09.20), η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κατεχόμενο χωριό Διόριος βρίσκεται υπό κατάρρευση. Όπως καταγράφεται στο δημοσίευμα, ρωγμές δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό της εκκλησίας που κτίστηκε το 1850, ενώ δέντρα άρχισαν να φυτρώνουν στους τοίχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εσωτερικό της εκκλησίας είναι γεμάτο ακαθαρσίες και το μόνο που ακόμα στέκεται όρθιο είναι το καμπαναριό και οι κάτοικοι περιμένουν από τους «αρμόδιους» να φτιάξουν παιδικό πάρκο στην περιοχή.
Στην πραγματικότητα, η περίπτωση αυτή είναι άλλο ένα παράδειγμα της γενικότερης κατάστασης εκατοντάδων εκκλησιών ως αποτέλεσμα της συστηματικής πολιτικής της Τουρκίας και του υποτελούς καθεστώτος της για καταστροφή χριστιανικών μνημείων και χώρων λατρείας στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Μαυρίδης αφού υποδεικνύει στην Επιτροπή την κατεπείγουσα ανάγκη για διάσωση της υπό κατάρρευση εκκλησίας, ζητά να ενημερωθεί για τις «ενέργειες του παραρτήματος του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λειτουργεί στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την επίβλεψη και συντήρηση των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα» καθώς και τις ενέργειες «της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διασφαλιστεί η προστασία και συντήρηση θρησκευτικών μνημείων όπως επιβάλλει το πλαίσιο διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θέτει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σοβαρό ζήτημα της συστηματικής καταστροφής χριστιανικών μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα και την ανάγκη προστασίας και συντήρησής τους με προληπτική δράση του παραρτήματος της Επιτροπής στα κατεχόμενα, όπως άλλωστε προνοείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.