Του Ζαχαρία Μυτιληνιού
Η απάντηση είναι ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ.
Μπορούμε να το κατασχεσουμε; Όχι.
Γιατί δεν μπορούμε;
Το μυστικό βρίσκεται στην ΑΝΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΝ από το 1982 (χρόνια θέσπισης του δίκαιου της Θάλασσας) μέχρι σήμερα.
Και αυτό γιατί ενώ μπορούσαν να επεκτείνουν τα ΕΧΥ σε 12 μίλια και να οριοθετήσουν ΑΟΖ είτε μονομερώς, είτε διμερώς (με Κύπρο), ουδέποτε το έπραξαν και δεν το έπραξαν πολύ πιθανόν υποκύπτοντας στις πιέσεις ξένων δυνάμεων...
Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας του 1982 που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία, όλα τα κράτη έχουν αυτοδίκαιο και αυτονόητο δικαίωμα σε Εθνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ) και υφαλοκρηπίδα, δεν ισχύει το ίδιο όμως για την ΑΟΖ. Για να έχεις ΑΟΖ πρέπει να την οριοθετήσεις και να την ανακηρύξεις, αλλιώς δεν έχεις τίποτα.
Για όσους δεν το γνωρίζουν υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός και ΑΟΖ είναι η θάλασσα από το βυθό μέχρι την επιφάνεια.
Η Τουρκία έχει δύο ΠΟΛΙΤΙΚΑ ερευνητικά σκάφη. Το Oruc Reis το οποίο κάνει κρουαζιέρα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο χρησιμοποιεί καλώδια επιφάνειας θαλάσσης που δεν ακουμπάνε το βυθό.
Καθόλου τυχαία λοιπόν και ακριβώς επειδή η χώρα μας δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ αλλά ούτε έχει επεκτείνει τα ΕΧΥ στα 12 μίλια, στέλνει το πολιτικό ερευνητικό σκαφος Oruc Reis που δεν ακουμπάει πάτο, για να προκαλέσει ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ πρόβλημα στην Ελλάδα και να την εξαναγκάσει να χτυπήσει πρώτη.
Και εκεί βρίσκεται το μυστικό φίλοι μου. Στο ποιος θα χτυπήσει πρώτος γιατί μοιραία αργά ή γρήγορα θα μιλήσουν κάποτε τα κανόνια και όταν αυτά θα σιωπήσουν τότε θα μιλήσει η νομιμότητα και αυτός που θα χτυπήσει πρώτος θα βρεθεί πρώτος ενώπιον των διεθνών συμβάσεων και νόμων ακόμα και αν δεν τους έχει υπογράψει.
Επιμένω στη χρήση του όρου πολιτικά ερευνητικά σκάφη γιατί είναι άλλο πράγμα να χτυπήσει κάποιος ένα πολιτικό σκάφος και άλλο πράγμα στρατιωτικό. Μην ξεχναμε ότι η Τουρκία είναι καθηγήτρια στην παγκόσμια πολιτική προπαγάνδα και η βύθιση ενός ερευνητικού σκάφους που επιβαίνουν άοπλοι επιστήμονες θα κινητοποιήσει τους μηχανισμούς που χρόνια τώρα καλοπληρωνει η Τουρκία εναντίον μας.
Τα δύο συνοδά του πλοία επίσης είναι πολιτικά, ενώ ακόμα και τα στρατιωτικά εκτελούν ασφαλή πλου, δηλωμένο σύμφωνα με τους διεθνής κανόνες (ασφαλής διέλευση) συνεπώς ακόμα και αυτά βρίσκονται (έστω και στο όριο) της νομιμότητας.
Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, όπως έκανε ο Τσίπρας με τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει μπροστά της μία λύση μόνο.
Τον μονόδρομο της επέκτασης των ΕΧΥ στα 12 μίλια και την (ακόμα και μονομερή) ανακήρυξη ΑΟΖ.
Γιατί κάθε τρίτη εβδομάδα που θα κόβει βόλτες το τουρκικό ερευνητικό θα χάνει και δύο μοναδες... και ήδη η διαφορά ελέω και Χαρντ έπεσε κάτω από το 4...
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνον εθνικό αλλά και πολιτικό και με δεδομένο ότι τα τελευταία 47 χρόνια κάποιοι βάζουν την πολιτική πάνω από το έθνος ας τα λάβουν και αυτά υπόψη τους.