Ναγκόρο-Καραμπάχ Χάρτης εντοπισμός της αμφισβητούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ζώνες ελέγχου. (Πηγή: AFP) |
Η Τουρκία δήλωσε σταθερή υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν λίγο μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στις 27 Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι ήταν έτοιμη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να απομακρύνει τους Αρμένιους αυτονομιστές από το θύλακα.
Η κατάπαυση του πυρός, η οποία υπεγράφη νωρίς την Τρίτη, επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει το έδαφος που κατέλαβε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Σούσα της περιοχής, ιστορικού και πολιτιστικού κέντρου. Προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στην περιοχή ως παρατηρητών.
Η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Αρμενίας, και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως μεσολάβησε για να βοηθήσουν στον τερματισμό των συγκρούσεων, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε χιλιάδες.
Ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του ρωσικού αμυντικού think tank Centre for Analysis of Strategies and Technologies, είπε στους FT ότι η κλίμακα της επιτυχίας του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος με την τουρκική στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη ήταν μια γεωπολιτική νίκη για την τουρκική κυβέρνηση σε βάρος της Ρωσίας.
"Οι γεωπολιτικές συνέπειες είναι καταστροφικές όχι μόνο για την Αρμενία, αλλά και για τη Ρωσία", δήλωσε ο Πούκοφ. "Ο πελάτης και σύμμαχος των Ρώσων ήταν ο ηττημένος. Ο Τούρκος σύμμαχος κέρδισε πειστικά".
Και πρόσθεσε: "Πίσω από το λεπτό πέπλο ενός απατηλού πολιτικού θριάμβου της εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή την επιτυχή διαμεσολάβηση και την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η επιρροή της Μόσχας στην περιοχή του Καυκάσου μειώθηκε κατακόρυφα, ενώ το κύρος της μια επιτυχημένης και με θέληση Τουρκίας, αντίθετα, έχει αυξηθεί απίστευτα".
Ο Onur Işçi, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα, δήλωσε στους FT ότι η Τουρκία, η οποία "προσπαθεί να χαράξει μια αυτόνομη πορεία για τον εαυτό της" από το ΝΑΤΟ και η Ρωσία δε θα το εμποδίσει την τοπική μετατόπιση εξουσίας.
Μόσχα και Άγκυρα "θα έχουν πολιτικές συγκρούσεις εδώ και εκεί" και μπορεί να μην συμφωνούν σε γεωπολιτικά ζητήματα, ωστόσο "προσπαθούν να τα διαχειριστούν", ανέφερε.
"Δεν νομίζω ότι θα δούμε ποτέ, στη Συρία ή στον Καύκασο, μια πλήρη ... στρατιωτική συμμαχία", δήλωσε ο Işçi.
"Ο Νότιος Καύκασος μοιάζει με μια άνετη ζώνη χωρίς πιθανούς κινδύνους", δήλωσε ο Stanislav Pritchin, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο μετασοβιετικών Σπουδών στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, στους FT. "Αλλά η Τουρκία μπορεί να υπολογίζει μόνο στο Αζερμπαϊτζάν και δεν έχει καλή κατανόηση των περιφερειακών περιπλοκών που έχουν περιορισμένο χώρο για ελιγμούς".