Στενός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη…
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 πέθανε στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο οποίος είχε διατελέσει αρχηγός του κόμματος “Μητέρα Πατρίδα”, αλλά και τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ασιατικής χώρας. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα (5 μήνες) το 1991 (23/6 – 20/11) την πρώτη φορά, τη δεύτερη το 1996 για τρεισήμισι μήνες (6/3 – 28/6) όταν συγκυβέρνησε το κόμμα του με το κόμμα της Τανσού Τσιλέρ και την τρίτη φορά για δυόμιση χρόνια (30/6/1997 – 11/1/1999). Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Μπουλέντ Ετζεβίτ.
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Μεσούτ Γιλμάζ, όπως σήμερα Ρ. Τ. Ερντογάν…
Ωστόσο εάν αναρωτιέστε γιατί κάνω αναφορά στον Μεσούτ Γιλμάζ, θα σας απαντήσω, γιατί είναι καθ΄ όλα επίκαιρος με όσα συμβαίνουν στην ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη ένταση της Τουρκίας στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Αφού τον Μάιο του 1996 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, των Παπαχελά, Πρετεντέρη και άλλων διανοούμενων δημοσιογράφων που έβλεπαν ως “φίλη χώρα” την Τουρκία, είχε ισχυριστεί ότι το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι ελληνική θάλασσα (παραγνωρίζοντας το Διεθνές Δίκαιο, όπως σήμερα ο Ρ.Τ. Ερντογάν) και πως καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα τολμούσε να αυξήσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 ν.μ. στα 12 που όρισε η Συμφωνία των θαλασσών του Montego Bay το 1982 (έτσι επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα αφού αυτήν την αύξηση δεν τολμάει να κάνει και ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος το τουρκικό casus belli). Όμως ο Μεσούτ Γιλμάζ δεν είχε περιοριστεί στα παραπάνω, αλλά υπερθεματίζοντας ισχυρίστηκε ότι υπάρχει στο Αιγαίο καθεστώς βραχονησίδων, που στην Συνθήκη της Λωζάνης παραμένει αδιευκρίνιστο (ισχυρισμός όλων των Τούρκων Πρωθυπουργών).
Αλλά και τον Αύγουστο του 1997 ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα “Ουάσιγκντον Ποστ” ισχυριζόταν ότι το Αιγαίο Πέλαγος είναι θαλάσσιος χώρος “ειδικών συνθηκών” και δεν μπορεί να εφαρμοστεί εκεί το Διεθνές Δίκαιο.
Φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη ο Μεσούτ Γιλμάζ…
Οι παραπάνω τοποθετήσεις δεν μας προξενούν κατάπληξη, αφού η τουρκική πολιτική και διπλωματία ήταν πάντα, διαχρονικά συμπαγής και εξόχως σταθερή στα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντίθετα από την ελληνική πλευρά, που η κάθε κυβέρνηση εφάρμοζε τη δική της πολιτική και διπλωματία επί των ίδιων ζητημάτων.
Αξίζει όμως η αναφορά μου στον Μεσούτ Γιλμάζ και για έναν άλλο κορυφαίο λόγο. Ο Μεσούτ Γιλμάζ υπήρξε διαχρονικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη. Τώρα πως είναι δυνατόν να είναι φίλος της Ελλάδος ένας πολιτικός που απαιτεί για την Τουρκία όλο το Αιγαίο, αυτό θα ρωτήσετε να σας απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Προσωπικά ο υπογράφων έχει υποχρέωση να σας παραθέσει στοιχεία από το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”, προκειμένου να βγάλετε εσείς, τα δικά σας συμπεράσματα.
Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει αλήθειες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, που προβληματίζουν και ανησυχούν. Που στηρίζετε σε όσα είχε εκμυστηρευτεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.
Έτσι στην σελίδα 208 ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς αναφέρεται σε συναντήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Μεσούτ Γιλμάζ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που έγιναν στις αρχές Ιουνίου 1997 (σ.σ. δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την αποφράδα ημέρα των Ιμίων) όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Τουρκία για να παραλάβει το βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί” για την ελληνοτουρκική φιλία, έχοντας στις αποσκευές του μια πρότασή του για την υπογραφή Συμφωνίας Φιλίας και Μη Επιθέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Γιλμάζ, παλιός γνώριμος του Μητσοτάκη, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τη δεκαετία του ΄80 και πρόεδρος του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, έγινε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Τουρκίας…
Είχαν συναντηθεί Μητσοτάκης – Γιλμάζ το ΄91 στο Παρίσι, όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, αλλά και το 1997, λίγες ημέρες πριν ο Γιλμάζ εκλεγεί Πρωθυπουργός για τρίτη φορά.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρίζει τη Βόρεια Κύπρο στην Τουρκία…
Στο σημείο αυτό αναφέρει ο Αλέξης Παπαχελάς πως του είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:
«Μου λέει ο Γιλμάζ: “Εμείς οι Τούρκοι ξέρουμε ότι όποια λύση και να δώσουμε στην Κύπρο, εσείς οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα ΄χετε κυριαρχήσει στο νησί οικονομικά και θα κάνετε την Κύπρο ελληνικό νησί. Κι εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε 80 μίλια από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας να έχουμε ένα ελληνικό νησί” (σ.σ. αλήθεια, γιατί το πολιτικό Σύστημα της Ελλάδος δεν εκμεταλλεύτηκε αυτήν την παραδοχή του Γιλμάζ και συνέχισε, όπως και σήμερα, να θεωρεί ότι η “Κύπρος κείται μακράν”;).
Εγώ φυσικά του είπα: “Πραγματικά με εκπλήσσεις. Πρώτη φορά ακούω αυτή την καινούργια θεωρία σου”. Αν πράγματι, λέω, έτσι πιστεύετε, τότε να έχετε το θάρρος και την εντιμότητα να μας το πείτε καθαρά. Βεβαίως, δεν θα σας χαρίσουμε το έδαφος. Να πάρουμε το έδαφος που μας ανήκει και πάρτε εσείς τη Βόρειο Κύπρο (;;;) και κάντε την ό,τι θέλετε. Αλλά έφυγα από κει και πήγα και βρήκα τον Ντεμιρέλ:
“Ο Γιλμάζ αυτά μου είπε. Εσύ τα συμμερίζεσαι;”. “Όχι” μου λέει. “Αυτό που σου είπε ο Γιλμάζ είναι the last solution (η έσχατη λύση)”. Μετά τον ερώτησα: “Εμείς είχαμε συμφωνήσει αυτά και αυτά και αυτά. Αυτά που συμφωνήσαμε ισχύουν ή δεν ισχύουν;”. “Μπορώ να το μεταφέρω αυτό στην κυβέρνηση ότι ισχύουν;” (σ.σ. κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη).
“Βεβαίως” μου λέει. “Να το μεταφέρεις”. Και πράγματι γύρισα και τους είπα αυτά που είχα συμφωνήσει εγώ. Δεν είχαν κάνει τον κόπο να τα δούνε. Και ούτε ήξερε κανένας».
Η προδοσία της Μαδρίτης από τους Αμερικανόδουλους και τα γιουσουφάκια των Τούρκων…
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρει πως έναν μήνα μετά τις επαφές Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Σημίτη με ΥΠΕΞ τον Θεόδωρο Πάγκαλο υπογράφει τη Συμφωνία της Μαδρίτης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 8 Ιουλίου 1997. Οι επικριτές της κυβέρνησης Σημίτη υπογραμμίζουν ότι τότε έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά η ύπαρξη διαφορών με την Τουρκία πέρα από την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα (σ.σ. τότε έγινε μια ακόμη προδοσία γι΄ αυτό δεν πρέπει να πάει η Ελλάς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που επιθυμεί περιέργως πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη). Οι υποστηριχτές (;;;) της κυβέρνησης Σημίτη αντιτείνουν ότι η Ελλάδα, με την απόφασή της στη Μαδρίτη να αποδεχτεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, κάτι που επιτρέπει στα κράτη να συζητούν κάθε λογής “διαφορές”, πάντοτε επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου (σ.σ. γιατί τότε η κυβέρνηση Σημίτη δεν αύξησε τα ναυτικά μίλια από τα 6 στα 12;), προετοίμασε το έδαφος για τη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999 που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2003 χωρίς να τεθεί ο όρος ότι έπρεπε να προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού. Ο Μητσοτάκης με έντεχνο και έμμεσο τρόπο, στέκεται κάπου στη μέση.
«Και επήγαν στην Ισπανία τότε, στην Μαδρίτη. Και υπέγραψαν μια Συμφωνία στη Μαδρίτη η οποία είχε μεν αυτά τα στοιχεία, στα οποία παγίως συμφωνούσαμε (;;;), αλλά είχε και σκουλαρίκια συμπληρωματικά τα οποία δεν χρειαζόντουσαν. Εγώ ήθελα ένα λιτό κείμενο με τρεις φράσεις. Αυτοί προσέθεσαν ότι έχουν θεμιτά συμφέροντα οι Τούρκοι στο Αιγαίο (σ.σ. να γιατί τσαμπουκαλεύεται σήμερα στο Αιγαίο ο Ερντογάν), ένα πράγμα το οποίο είναι μεν αληθές (σ.σ. τι μας λέγει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Ότι είναι αληθές το ότι οι Τούρκοι έχουν θεμιτά συμφέροντα στο Αιγαίο;), αλλά προστιθέμενο εκείνη την ώρα δημιουργεί τη δυνατότητα παρερμηνειών, πολλών παρερμηνειών. Και μάλιστα ρώτησα εγώ εκ των υστέρων: “Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί τα βάζετε αυτά μέσα;”.
Μου απάντησαν: “Τα ζήτησαν αυτά οι Αμερικανοί”. Λέω, άμα οι Αμερικανοί σας κάνουν τα κείμενα, καλά να πάθετε. Αλλά πάλι, λέω, καλύτερα οι Αμερικανοί, παρά να σας τα κάνουν οι Τούρκοι. Διότι θυμήθηκα τότε αυτό που είχε ο Γιλμάζ όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέγραψε αυτό το φιάσκο στο Νταβός. Το διηγείται ο ίδιος ο υφυπουργός του ο Καψής, ο Γιάννης ο Καψής στο βιβλίο του. Είπε (ο Ανδρέας):
“Αυτό το επαίσχυντο κείμενο ποιος το έγραψε;”.
Εγώ ρώτησα τον Γιλμάζ. Ποιος έγραψε αυτό το κείμενο; Και μου είπε:
“Εγώ το ΄γραψα. Αλλά αφού αυτοί το δέχτηκαν, τι θες να κάνω εγώ; Να μην το δεχτώ; Αφού τους το ΄δωσα και το δεχτήκανε”.
Και έτσι είπα εγώ μετά τη Μαδρίτη: Καλύτερα τουλάχιστον να στα γράφουν οι Αμερικανοί τα κείμενα παρά να στα γράφει ο Γιλμάζ. Αλλά το καλύτερο θα ήταν να μη στα γράφει κανένας. Να τα γράφεις ο ίδιος. Πάντως έτσι έγινε η Συμφωνία της Μαδρίτης η οποία κράτησε τα πράγματα. Και κρατήσαμε πάντοτε αυτή τη βάση. Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι θα κάναμε προσπάθεια για την ειρήνη (σ.σ. όπως σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιγράφοντας τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη παραχωρεί στην Τουρκία για χάρη της ειρήνης κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα).
Την Ντόρα Μπακογιάννη “εκπαίδευε” για Πρωθυπουργό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης…
Συνεχίζοντας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την απολογία του στον Αλέξη Παπαχελά (σελίδα 211) λέγει:
«Εν τω μεταξύ – το λέγω και στην Ντόρα καθημερινώς, το λέω και στην τωρινή κυβέρνηση Καραμανλή – θα ζούμε με τα προβλήματά μας ώσπου να τα λύσουμε… να πετύχουμε τα μέτρα εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα την άμεσο επικοινωνία των ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών ηγετών των δυο χωρών. Να μπορεί να πάρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, που δυστυχώς δεν το κάνει ο Καραμανλής, δεν του πάει, δεν είναι το στυλ του (σ.σ. γι΄ αυτό ανέτρεψαν τον Κώστα Καραμανλή;). Αλλά η Ντόρα μπορεί να το κάνει με τον ομόλογό της. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ…».
Αλήθειες που ενδεχομένως καίνε το ελληνικό πολιτικό Σύστημα…
Πέθανε λοιπόν ο Μεσούτ Γιλμάζ και είναι σίγουρο ότι γνώριζε πολλά από τις συνομιλίες του με Έλληνες Πρωθυπουργούς για την Κύπρο, το Αιγαίο και για άλλα εθνικά μας ζητήματα.
Ωστόσο το ζητούμενο είναι, αν πήρε στον τάφο του αυτές τις μυστικές συνομιλίες ο Μεσούτ Γιλμάζ ή όχι.
Εξέχουσα πηγή μας όμως, μας εκμυστηρεύτηκε, ότι όλες αυτές οι συνομιλίες, έχουν κατατεθεί επτασφράγιστα σε μεγάλο συμβολαιογραφείο της Κωνσταντινούπολης και θα χρησιμοποιηθούν από τον Τούρκο Σουλτάνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Συνομιλίες που αφορούν τη διχοτόμηση του Αιγαίου Πελάγους, την συνδιοίκηση, συγκυριαρχία των νησιών μας και την συνεκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Τι είπατε; Αν υπάρχουν ονοματεπώνυμα; Δεν το πιστεύω.
Να σημειωθεί επίσης, ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ το 2011 είχε δημόσια αποκαλύψει, πως οι πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ.
Τι είπατε; Αν γνώριζε συνεργάτες κι από την Ελλάδα;
Δεν ξέρω. Μπορεί να βρίσκονται στους φακέλους του συμβολαιογραφικού γραφείου της Κωνσταντινουπόλεως.
Μάζης: Έλαβε εντολή από τη Γερμανία ο Μητσοτάκης…
Στο σημερινό βρώμικο παιχνίδι στα Ελληνοτουρκικά, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Και από την καθολική επιρροή της, δεν μπορεί να ξεφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διαβάστε παρακάτω τι αποκάλυψε ο Dr Ιωάννης Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, σε τηλεοπτικό σταθμό πρόσφατα και συνδέστε τα με τα παραπάνω που διαβάσατε.
Ρωτήθηκε λοιπόν ο κ. Μάζης, γιατί πιστεύει η ελληνική πλευρά αυτήν την στιγμή και προσπαθεί να παγώσει την όποια ένταση στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία; Γιατί περιμένει να περάσει ο χρόνος;
Και ο κ. Μάζης ευθαρσώς απάντησε:
«Γιατί έλαβε τέτοια εντολή από την Γερμανία. Έλαβε αυτήν την εντολή από την Γερμανία, ότι θα ξαναμιλήσουμε τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε, ότι κάνετε φροντίστε να μην εξυπηρετεί την ένταση μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Που σημαίνει, μην αντιδράτε σε ότι κάνει η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και το οποίο θα μας κοστίσει.
Αφού η Τουρκία σαλαμοποιεί φέτα – φέτα την εθνική μας κυριαρχία.
Κάποτε μιλούσαμε για 200 ν.μ. υφαλοκρηπίδα και παράνομες έρευνες στην υφαλοκρηπίδα την ελληνική και τώρα ξεχάσαμε τα 200 ναυτικά μίλια. Πήγαμε στα 6 ν.μ. και ο μεν Υπουργός Επικρατείας (Γεραπετρίτης) όρισε την κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ., ο δε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Χρυσοχοΐδης), μας είπε ότι τα 12 ν.μ. είναι εθνικισμός.