Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Κακώς συγχέεται το συναινετικό πλαίσιο για τις νηοψίες (με την συναίνεση του καπετάνιου ή του κράτους σημαίας), με το πλαίσιο που επιβάλλεται από την απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η οποία ανανεώθηκε την 5η Ιουνίου για 12 ακόμη μήνες (resolution 2526 (2020)).
Η απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ είναι σαφής και πολύ αυστηρή όσον αφορά το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, όχι μόνο για τους ελέγχους των σκαφών εντός των περιοχών κυριαρχίας τους, αλλά και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης και στην ανοικτή θάλασσα:
«….allow States, acting nationally or through regional organizations, to inspect vessels on the high seas bound to or from Libya, given reasonable grounds to believe that they are in violation of the Council’s arms embargo». Δηλαδή εάν υπάρχουν εύλογες υποψίες για παραβίαση του εμπάργκο όπλων από πλοία να γίνεται νηοψία. Και μάλιστα όχι μόνο από τα πλοία της ΕΕ στην περιοχή ευθυύνης της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ, αλλά και από τα κράτη της περιοχής, από τα χωρικά ύδατα των οποίων διέρχεται κάθε πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων.
Σημειωτέον το πλοίο αυτό ξεκινώντας από Κωνσταντινούπολη, εάν δεν κινήθηκε εγγύς των Τουρκικών παραλίων, θα πέρασε αναγκαστικά από τα χωρικά μας ύδατα ανεξέλεγκτο (είχαμε κάθε δικαίωμα να το ελέγξουμε εντός των χωρικών μας υδάτων σύμφωνα με την απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ).
Η δε πρακτική που έχει εφαρμοσθεί σε ότι αφορά ανάλογες αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ για εμπάργκο (π.χ. Ιράν, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία), ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ νηοψίες χωρίς την συναίνεση οιουδήποτε (κράτους ή καπετάνιου).
Η δε επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ έχει αποφασιστεί για την εφαρμογή της απόφασης αυτής του ΣΑ/ΟΗΕ. Και εάν πραγματικά η ΕΕ ήθελε να την εφαρμόσει θα έκανε υποχρεωτικές νηοψίες σε πλοία, για τα οποία όχι μόνο υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι η Τουρκία το κάνει επανειλημμένα, (έχει απειλήσει Γαλλική Φρεγάτα με τα πολεμικά της πλοία που συνόδευαν εμπορικό άλλης μάλιστα σημαίας, το οποίο κατάφωρα παραβίαζε το εμπάργκο), το έχει δηλώσει μάλιστα χωρίς προσχήματα ότι το κάνει.
Αντί λοιπόν να έχουμε μόνιμα απολογητικό και αμυντικό ύφος (ότι δεν είχε καμία υπευθυνότητα για την νηοψία ο Έλληνας Αρχιπλοίαρχος Διοικητής αλλά η ευθύνη ανήκει στον Ιταλό ναύαρχο στην Ρώμη), ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους και να δηλώσουμε με σαφήνεια προς την ΕΕ αλλά και κάθε πλευρά ότι ο τρόπος που υποστηρίζει η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ τις αποφάσεις του ΟΗΕ δεν είναι αποτελεσματικός (οι αδυναμίες έχουν αποδεχθεί σε πολλές περιπτώσεις), ούτε και υλοποιεί αυτό που η ομόφωνη απόφαση του ΣΑ/ΟΗΕ επιβάλλει.
Ούτε καν μετέχουμε στο κοινό ανακοινωθέν που έγινε πρόσφατα από χώρες της ΕΕ για τις παραβιάσεις αυτές της Τουρκίας.
Ήμαρτον πια με τις φοβικές υποχωρήσεις, τα προσχήματα, τις διαστρεβλώσεις και τις υπεκφυγές!
Είμαστε ή δεν είμαστε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, που ενασκεί τα δικαιώματά του και τις διεθνείς υποχρεώσεις του με αυτοπεποίθηση, σθένος, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα;