Στο σχήμα που ακολουθεί βλέπετε μία προκαταρτική ερμηνεία (περισσότερο εικασία) για το τί συνέβη στη Σάμο: Τα χρώματα στις ηπειρωτικές περιοχές είναι τα αποτελέσματα της ανάλυσης των InSar δεδομένων (μέχρι τώρα) από το συνάδελφο Μιχάλη Φουμέλη, Επικ. Καθηγητή στο ΑΠΘ, τα οποία δείχνουν ανυψώσεις (μπλε χρώματα) και βυθίσεις (κίτρινα-κόκκινα χρώματα). Μόνο στο πολύ βόρειο τμήμα της Σάμου (Άγιος Κωσταντίνος – Βουρλιώτες) υπάρχει μία βύθιση (έως 6-7 εκατοστά) και μία υποψία βύθισης στη ΒΑ Σάμο (Πρασονήσι). Όμως η Δ-ΒΔ Σάμος έχει μεγάλες ανυψώσεις (πάνω από 10 εκατοστά). Αν δούμε τα επίκεντρα των μετασεισμών (κόκκινοι κύκλοι) και το προτεινόμενο επίκεντρο (αρχή διάρρηξης) του σεισμού (από 3 κέντρα, EMSC, ΑΠΘ-AUTH και ΓΕΝΙ-ΝΟΑ), ένα απλοϊκό σενάριο είναι το ακόλουθο:
α) Η διάρρηξη ξεκίνησε από το υπόκεντρο (βάθος ~13km, όπως επεναπροσδιορίστηκς), και η διάρρηξη προχώρησε και στις 2 κατευθύνσεις (Ανατολικά και Δυτικά), καλύπτοντας μία έκταση 55-60 χιλιόμετρα σε μήκος και 15 χιλιόμετρα σε πλάτος (η επιφανειακή προβολή του ρήγματος, άσπρο πολύγωνο)
β) Η μεγάλη ολίσθηση πάνω στο ρήγμα έγινε στο δυτικό τμήμα του ρήγματος (πορτοκαλί περιοχή), εκεί που το ρήγμα ίσως έφτασε και στην επιφάνεια, μετατοπίζοντας σημαντικά το θαλάσιο πυθμένα (αν και αυτό μπορεί να γίνει και μόνο από τη στατική μετατόπιση) και προκαλώντας το τσουνάμι. Αυτό εξηγεί:
1) Την έντονη ανύψωση στο κάτω τέμαχος του κανονικού ρήγματος (footwall), πάνω από 10 εκατοστά (που δείχνει ολίσθηση >0.5 μέτρο στην επιφάνεια του ρήγματος).
2) Την κατανομή των μετασεισμών: Οι μετασεισμοί σπάνε τα τμήματα του ρήγματος που ολίσθησαν λιγότερο, κυρίως ανατολικά, αλλά και δυτικά της πορτοκαλί περιοχής.
Και φυσικά το ρήγμα κλίνει κανονικά προς το Βορρά, όπως δείχνουν και τα επίκεντρα (αν και τα προκαταρτικά βάθη είναι κακής ακρίβειας).
Φυσικά οι παραπάνω εικασίες πρέπει να υποστηριχθούν από τις πρόσθετες αναλύσεις των σεισμολογικών δεδομένων και των GPS, καθώς και επιφανειακές παρατηρήσεις
Υ.Γ. Μία προκαταρτική χρονική ανάλυση της μετασεισμικής ακολουθίας από τους συναδέλφους Μανώλη Σκορδύλη (Καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ), Πέτρο Τριανταφυλλίδη (ΕΔΙΠ ΑΠΘ, Δρ. Σεισμολόγο ΑΠΘ), και την Ελένη Τέζα (Δρ. Σεισμολόγο ΑΠΘ) υπάρχει εδώ (http://geophysics.geo.auth.gr/ss/AKOLOYTHIES/17/info.html) και θα ανανεώνεται συνεχώς.