Η Ταϊβάν βρίσκεται τεχνικά σε πόλεμο με την Κίνα για πάνω από 70 χρόνια. Ενώ και οι δύο ισχυρίζονται ότι είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση του κινεζικού έθνους του νησιού, η Ταϊβάν έχει σήμερα αμελητέα διεθνή αναγνώριση και καμία έδρα στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που σημαίνει ότι τα περισσότερα κράτη είναι απρόθυμα να της παράσχουν σύγχρονα όπλα.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊβάν θεωρείται σήμερα σχεδόν εντελώς απαρχαιωμένο έναντι του Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, με τα κινεζικά καταδρομικά να θεωρούνται από πολλές δυτικές πηγές ως τα πιο ικανά στον κόσμο, απολαμβάνοντας ένα τεράστιο ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των γηράσκοντων ταϊβανέζικων. Οι επενδύσεις σε μικρά και ήσυχα ηλεκτρικά υποβρύχια ντίζελ θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ταϊβάν να αντιμετωπίσει ασύμμετρα τις κινεζικές ναυτικές μονάδες, καθώς τα πλοία αυτά δεν είναι μόνο φθηνά για κατασκευή και λειτουργία αλλά και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Η Ταϊβάν σχεδιάζει να ναυπηγήσει οκτώ νέα ηλεκτρικά υποβρύχια ντίζελ, τα πρώτα από τα οποία αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία το 2025. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing Wen δήλωσε σχετικά με το πρόγραμμα: "τα υποβρύχια είναι σημαντικός εξοπλισμός για την ανάπτυξη των ασύμμετρων δυνατοτήτων πολέμου του Ναυτικού της Ταϊβάν και για την αποτροπή των εχθρικών πλοίων από το να περικυκλώνουν την Ταϊβάν".
Η εστίαση σε αυτά τα ασύμμετρα περιουσιακά στοιχεία μοιάζει ιδιαίτερα με τη στρατηγική που ακολουθεί η Βόρεια Κορέα, η οποία αναπτύσσει περισσότερα υποβρύχια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι μικρά ηλεκτρικά ντίζελ μικρής εμβέλειας που προορίζονται να ανακόψουν την πρόσβαση των εχθρικών ναυτικών στα ύδατά της.
Η Ταϊβάν διαθέτει σήμερα τέσσερα σχετικά παλιά υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων δύο κλάσης Chien Lung και δύο κλάσης Hai Shih που εδρεύουν στη βάση Tsoying. Οι επενδύσεις σε νέα υποβρύχια έρχονται ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής, αν και η έλλειψη πρόσβασης σε ξένα όπλα υψηλού επιπέδου και οι περιορισμοί του αμυντικού τομέα της Ταϊβάν, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά ταχύ ρυθμό ανάπτυξης των κινεζικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, είχαν ως αποτέλεσμα ο σταθμός ασφαλείας της Ταϊβάν να έχει μειωθεί σημαντικά με το πέρασμα των χρόνων.