Τα σημάδια είχαν φανεί πολύ νωρίς και ορθώς μιλούσαμε για την οικοδόμηση ενός τυραννικού καθεστώτος (με την έννοια που δίνει ο Αριστοτέλης στην τυραννία), δηλαδή ενός καθεστώτος τύποις κοινοβουλευτικό στην ουσία όμως ολιγαρχικό, που κύριο μέλημά του είναι πως θα φιμώσει κάθε αντιπολιτευτική ή αντίθετη άποψη, πως θα νομοθετήσει παράνομα και αντισυνταγματικά για να καταπνίξει προληπτικά κάθε προσπάθεια εκδήλωσης αντίδρασης από την κοινωνία, πως τέλος θα αποτρέψει με κάθε αθέμιτο μέσο στους πολιτικούς του αντιπάλους να επανακτήσουν την πολιτική εξουσία.
Γιατί η εξαγορά του συνόλου σχεδόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν συνάδει με δημοκρατικό καθεστώς.
Γιατί η κατάργηση κάθε λογοδοσίας και ελέγχου στην ασκούμενη οικονομική πολιτική δεν είναι δημοκρατία.
Γιατί οι απ' ευθείας αναθέσεις προμηθειών του δημοσίου χωρίς διαγωνισμούς με κερδοσκοπία των ημετέρων επιχειρηματιών δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία.
Γιατί η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας εν μέσω μάλιστα πανδημίας είναι κατάλυση του κοινωνικού κράτους.
Γιατί η κατάργηση όλων σχεδόν των εργασιακών δικαιωμάτων (συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απεργιακό δικαίωμα, ελευθερία απολύσεων, κατάργηση του 8ωρου κλπ.) που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες τα τελευταία 200 χρόνια δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία.
Γιατί το μίσος και η μισαλλοδοξία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το επιχείρημα και τον πολιτικό λόγο σε μία δημοκρατία.
Γιατί οι απαγορεύσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τον ιό, η λυσσασμένη καταστολή στα Πανεπιστήμια, το ξύλο και η τιμωρία στη γενιά που δεν «θαμπώθηκε» προεκλογικά από την κομψότητα του πρωθυπουργικού ζεύγους, δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατικού καθεστώτος.
Γιατί το το υφάκι του χωροφύλακα Χρυσοχοΐδη απέναντι στον "εχθρό" λαό, θα μπορούσαν επίσης να το απευθύνουν στους κλινικάρχες επιτάσσοντας τις κλίνες ΜΕΘ προς όφελος της κοινωνίας.
Γιατί η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση μέσω του αστυνομικού της εκπροσώπου μαύρα μεσάνυχτα ότι απαγορεύει κάθε συνάθροιση άνω των 4 ατόμων σ' όλη την επικράτεια, είναι ευθεία αναστολή των άρθρων 5 και 11 του Συντάγματος, που μόνο σε περίπτωση κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48) και ύστερα από απόφαση της Βουλής επιτρέπεται. Είναι θεσμική και συνταγματική εκτροπή και μας θυμίζει την ανακοίνωση Ζαγοριανάκου της χούντας στις 18 Νοεμβρίου 1973.
Γιατί η εργαλειοποίηση της πανδημίας για την ικανοποίηση μιας ακραία αντιδημοκρατικής ιδεολογίας αναβιώνει μέσα από τις στάχτες όπως το πουλί της χούντας.
Γιατί άλλο πράγμα είναι η εθελούσια μη συμμετοχή στην πορεία, που όλοι συμφωνούμε ότι φέτος ειδικά δεν έπρεπε να γίνει και άλλο είναι η παραβίαση του συντάγματος και της δημοκρατίας με το πρόσχημα της πορείας.
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που με την ανακοίνωσή της απογύμνωσε κυριολεκτικά από κάθε νομικό επιχείρημα της κυβέρνηση, είναι άξιοι υπερασπιστές του νόμου και της δημοκρατίας στην χώρα.