Άρχισε να χιονίζει στην περιοχή του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) με αποτέλεσμα, λόγω της μορφολογίας του εδάφους να καθίστανται αδύνατες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή κι από τα δυο πλευρές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει χρόνος για να αναλάβει πρωτοβουλίες η Ρωσία και να υπάρξουν συνομιλίες για οριστική κατάπαυση του πυρός.
Οι απώλειες των Αρμενίων ήταν μεγάλες, για τα πληθυσμιακά δεδομένα τους. Ξεπέρασαν οι νεκροί τους 1.200. Καταστράφηκαν ολοσχερώς πολλές περιοχές και κυρίως οι υποδομές τους, αλλά οι Αρμένιοι είναι αποφασισμένοι να τα αποκαταστήσουν όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ξαναστησουν τις πόλεις από την αρχή και να τις αναστήσουν εκ της τέφρας τους.
Ας δούμε τις απώλειες που είχαν οι υπεράριθμοι και υπεροπλισμένοι Αζέροι, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από πολλές φίλιες δυνάμεις, μιας σειράς χωρών με μεγαλύτερη συνεισφορά αυτή της Τουρκίας και του Ισραήλ. Τελευταία συνέβαλε ενεργά και το Ναχιτσεβάν, που έστειλε εκατοντάδες στρατιωτών, των ειδικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ενιαίο Κέντρο Πληροφοριών, από την έναρξη του πολέμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι Αζέροι έχασαν,
264 Drones, κάθε τύπου.
16 στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα
25 αεροπλάνα τύπου MIG
784 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα
6 εγκαταστάσεις ΤΟΣ, μετακινούμενες συστοιχίες πυραύλων
7.630 στρατιώτες Αζέρους και μισθοφόρους Τζιχαντιστές.
Από τον πόλεμο αυτό οι Αζέροι, δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους. Η ηρωική αντίσταση των Αρμενίων, δεν τους επέτρεψε να καταλάβουν καμία από τις περιοχές που είχαν θέσει ως στόχο. Έτσι, αυτή η φάση του πολέμου, όπου φαίνεται να τερματίζεται προσωρινά, λόγω καιρικών συνθηκών, τους βρίσκει να έχουν κάνει μια τρύπα στο νερό και να φεύγουν με άδεια χέρια και χιλιάδες φέρετρα.
Πίστευαν πως θα έχουν καταφέρει πριν μπει ο χειμώνας να έχουν ξεμπερδέψει με το πρόβλημα που λέγεται Αρτσάχ και Αρμενικό στοιχείο. Θόλωσαν από τα παχιά λόγια του Τούρκου προέδρου που τους φούσκωσε τα μυαλά και πλήρωσαν ακριβά τα ψέματά του και την υπεροψία του.
Είναι βέβαιο πως η κατάσταση αυτή θα φέρει γκρίνια στη σχέση τους. Τώρα με την ουρά στα σκέλια, θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μια λύση, έστω και προσωρινή.
Το εσωτερικό του Αζερμπαϊτζάν, μοιάζει με καζάνι που βράζει, αφού διώχθηκαν από τη θέση τους πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί και τα πράγματα ανέλαβαν Τούρκοι αξιωματικοί, πιστοί στον Ερντογάν.
Όπως και να έχει το πράγμα, ο χρόνος που κυλάει είναι υπέρ των Αρμενίων, οι οποίοι θα έχουν το χρόνο να ανασυνταχθούν, για την περίπτωση που αποτύχουν οι όποιες διαπραγματεύσεις και χρειαστεί να ξεκινήσουν και πάλι οι μάχες.