ΗΠΑ-Ρωσσία-Τουρκία: τρία σενάρια

Reuters
Με την εξαιρετικά επιτυχημένη (βραχυπρόθεσμα) πολιτική του, ο Ερντογάν κατόρθωσε να καταστεί μήλον της έριδος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσσίας. Προσέγγισε την ρωσσική πολιτική χωρίς να έρθει σε οριστική ρήξη με τις ΗΠΑ, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για επ’ωφελεία του επαναδιαπραγμάτευση. Η Ρωσσία χρειάζεται τον Ερντογάν ως μοχλό αποδόμησης της δυτικής συμμαχίας και του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία ως ιμάντα ανάσχεσης της ρωσσικής επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο. Κινούμενος σε δύο ταμπλώ, ο Ερντογάν κερδίζει προσώρας την ασυλία και των δύο.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών
Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης*

Δημοσιεύθηκε στα Νέα

Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι αυτή η πολιτική έχει ημερομηνία λήξεως. Κάποια στιγμή ο Πούτιν θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει την ρωσσοτουρκική συμμαχία, πιέζοντας τον Ερντογάν να κάνει το επόμενο βήμα. Δηλαδή να διαρρήξει οριστικά τους δεσμούς του με τις ΗΠΑ. Και αντιστρόφως οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες την Τουρκία πίσω στο δυτικό «μαντρί» μόνον εάν αυτή επανέλθει ταυτόχρονα στον παραδοσιακό αντιρωσσικό της ρόλο.

Επομένως ο ρόλος του «επιτήδειου ουδέτερου» έχει ημερομηνία λήξεως για την Τουρκία του Ερντογάν. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο, δυσμενέστερο για την Τουρκία σενάριο: η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσσίας στο πλαίσιο μίας βίαιης σύγκρουσης πολιτισμών όπως αυτή που διαφαίνεται στην Γαλλία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όχι μόνον η σημασία της Τουρκίας ως μοχλού των μεν έναντι των δε θα εξαερωθεί, αλλά η δεδηλωμένη πρόθεση του Ερντογάν να παίξει τον ρόλο χαλίφη των απανταχού ομοθρήσκων του θα τον φέρει σε ρήξη με όλον τον δυτικό κόσμο.

Το τρίτο σενάριο είναι ασφαλώς το χειρότερο για την Τουρκία και αφορά την αυτοπαγίδευσή της σε μία απατηλή ψευδαίσθηση ισχύος. Η αίσθηση ασυλίας που πιστεύει ότι απολαμβάνει δελεάζοντας ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ρωσσία, και η μέθη της αναβίωσης μίας νέο-οθωμανικής παρεμβατικότητας από την Λιβύη μέχρι τον Καύκασο, ενδέχεται να ωθήσει την Τουρκία να υπερβεί τα εσκαμμένα.Πχ. παρασυρόμενη σε μία ένοπλη αντιπαράθεση με την Ελλάδα, την Αίγυπτο ή την Αρμενία. Μέχρι σήμερα το απέφυγε επιμελώς και πιθανότατα θα το αποφύγει και στο άμεσο μέλλον. Αν όμως ο Ερντογάν θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα να αναμετρηθεί με την ιστορία και επιχειρήσει να αναθεωρήσει την Συνθήκη των Σεβρών ή της Λωζάννης διά των όπλων, θα συναντήσει το τέλος της διαδρομής των σχεδίων του. Το διεθνές σύστημα από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια θα στραφεί εναντίον του και θα συντρίψει σύσσωμο την απόπειρα ανατροπής της παγκόσμιας ισορροπίας.

*από τις εκδόσεις Καπόν κυκλοφορεί το βιβλίο του Παναγιώτης Κανελλόπουλος:ο πολιτικός, ο διανοούμενος και η εποχή του

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail