Valentin Vasilescu. . Comité Valmy, 1-11-20
Μετάφραση:
Μ.Στυλιανού
[Το κατωτέρω άρθρο, γνωστού Ρουμάνου στρατιωτικού σχολιαστή, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία αλλά και κάθε φιλο-περίεργο πολίτη, επειδή (μεταξύ άλλων) απαντά πληρέστατα, πειστικά και αποστομωτικά στο ερώτημα που αιωρείται ως βωβό φάντασμα στις δημοσιογραφικές συνεντεύξεις παραγόντων του κυβερνώντος συστήματος: Τι θέλουν και τι ακριβώς κάνουν στις καθημερινές περίπου χαμηλού ύψους εξορμήσεις τους αυτά τα τουρκικά αεροπλάνα στον ελληνικό εναέριο χώρο;]
* * *
Με το ξέσπασμα του τελευταίου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όλοι περίμεναν να εξελιχθεί σαν αυτόν που έληξε το 1994, με τη συντριπτική νίκη της Αρμενίας. Ωστόσο, όσον αφορά τους εξοπλισμούς και την διεξαγωγή του πολέμου, η Αρμενία παρέμεινε στο επίπεδο του 1994. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η Αρμενία έχει κινηθεί προς μια αβέβαιη και μακροπρόθεσμη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, εξουδετερώνοντας έτσι το σύστημα στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία.
Από την άλλη, το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζεται για στρατιωτική εισβολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για περισσότερο από μια δεκαετία, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Αυτές οι υπηρεσίες από το Αζερμπαϊτζάν ανταμείφθηκαν με την παράδοση σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού, ικανού να εξουδετερώσει τους Αρμένιους, και με την εκπαίδευση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στη χρήση του.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας δείχνουν ότι μέσω συγκεκριμένων αεροπορικών επιθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν με ισραηλινά harop και τουρκικά drones επίθεσης Harop και τουρκικά Bayraktar TB2 ή με ισραηλινούς αντιαρματικές πυραύλους Spike NALOS, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να εξουδετερώσει έναν εντυπωσιακό αριθμό αρμενικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Αυτό επέτρεψε στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν να επιτύχει τον πρωταρχικό του στόχο να κατακτήσει σχεδόν το 20% της επικράτειας του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουν και πολεμούν οι Αζέροι φαίνεται πολύ κοντά στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο τουρκικός στρατός, χάρη στα πιο αποτελεσματικά αυτοματοποιημένα συστήματα, είναι αυτός που παρέχει de facto στρατηγική καθοδήγηση για τη λειτουργία του στρατού των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία αποφάσισε να παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή και επίσης να δοκιμάσει τα νέα ηλεκτρονικά της μέσα πολέμου.
Μέχρι στιγμής, υπάρχει μια τάση να εκστασιαζόμαστε για την εξαιρετική ικανότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν να εκτελούν, στο πλαίσιο της ίδιας αποστολής, τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των αρμενικών στρατιωτικών μέσων. Αυτό είναι λάθος, διότι ο τουρκικός στρατός είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό των αρμενικών χερσαίων και εναέριων στόχων, υποδεικνύοντας στη συνέχεια τις συντεταγμένες GPS τους στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης των Αζέρων.
Λίγες ώρες πριν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο που αποδίδεται στο υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξηγεί πώς ο τουρκικός στρατός εντοπίζει αρμένιους στρατιωτικούς στόχους και πώς μεταδίδει τις συντεταγμένες τους σε αεροσκάφη Αζέρων. Στον παραπάνω χάρτη, βλέπουμε την πορεία του τουρκικού αεροσκάφους E-7A AEW που λειτουργεί 30-40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αρμενία.
Ο τουρκικός στρατός διαθέτει 4 αεροσκάφη E-7A AEW, Βoeing 737 στα οποία η Northrop έχει τοποθετήσει μια σταθερή κεραία ραντάρ στη ζώνη L (1 -2 GHz) και όχι μια κεραία που περιστρέφεται όπως αυτή του E-3 AWACS. Όταν το E-7A πετά σε υψόμετρο 9000 m, το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει 180 στόχους και από απόσταση ανίχνευσης 600 χιλιομέτρων. Ο εξοπλισμός electronic signals intelligence (ELINT) χρησιμοποιεί την ίδια κεραία και μπορεί να ανιχνεύσει εχθρικά ραντάρ στα 850 χλμ.
Ταυτόχρονα,
το E-7A AEW είναι ένας κόμβος υπολογιστών,
που επισημαίνει και μεταδίδει στους
πιλότους των αεροσκαφών και των επίγειων
μονάδων την τακτική κατάσταση στον αέρα
και στο έδαφος . Μολονότι αυτό παραβλέπεται,
το ραντάρ Mesa (Multi-Role Electronically-Scanned Array) έχει
επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύσει
θωρακισμένα οχήματα ή πολεμικά πλοία
σε απόσταση 180-240 χιλιομέτρων.
Θεωρείται
δεδομένο ότι το
αεροσκάφος E-7A ξεκίνησε εναέρια αναγνώριση
λίγους μήνες πριν από την έναρξη της
εισβολής στο Αζερμπαϊτζάν.
Με τον τρόπο αυτό, το Γενικό Επιτελείο
του Τουρκικού Στρατού είχε στο χάρτη
τη θέση όλων των αρμενικών όπλων στο
Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στη συνέχεια,
ολοκλήρωσε τον χάρτη της επιχείρησης
με τα μέσα ενίσχυσης που παρείχε η
Αρμενία.
Το βίντεο δείχνει επίσης ότι μετά από πρόταση της Τουρκίας, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν οργάνωσε ζώνες αεροπορικής δράσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως και ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αντίδρασης για να χτυπήσει τους στόχους.
Ο χάρτης δείχνει επίσης μια τέτοια περιοχή στο σημείο 1, όπου υπάρχει μονίμως ένα αζερικό drone, αναγνωριστικό και επίθεσης, έτοιμο να παρέμβει. Η περιοχή βρίσκεται στα σύνορα με την Αρμενία, πολύ κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση 102, στο Γκιούμρι και το Ερεβάν, όπου βρίσκονται η ρωσική αεροπορική βάση 3624 και το 988ο σύνταγμα πυραύλων S-300V4.
Πριν επιτεθούν σε αρμενικούς στόχους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τις περιοχές 2 και 3 αεροπορικής δράσης, τα αζερικά αεροσκάφη επίθεσης λαμβάνουν τις συντεταγμένες αυτών των στόχων από τα αεροσκάφη E-7A AEW.
Κατά τη γνώμη μου, η Αρμενία δεν διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό ράδιο-ηλεκτρονικής αναγνώρισης υψηλής απόδοσης για να πραγματοποιήσει μια τόσο διεξοδική ανάλυση. Η Ρωσία, πιθανότατα, χάρη στον εξοπλισμό της στρατιωτικής βάσης 102 στο Γκιούμρι, συγκέντρωσε αυτές τις πληροφορίες και τις παρέσχε στην Αρμενία. Dans le but qu’une fois diffusées, le président Erdogan réfléchira au fait que Poutine sait absolument tout ce qu’il fait, pas seulement ce qu’il dit.
Με στόχο όταν μεταδοθούν ο Πρόεδρος Ερντογάν να προβληματιστεί για το γεγονός ότι ο Πούτιν ξέρει τέλεια τι κάνει, όχι μόνο τι λέει.