sulox32 / pixabay |
Όπως σημειώνει το ahvalnews.com, η Κωνσταντινούπολη εξακολουθεί να κινδυνεύει από σημαντικό σεισμό, καθώς η Τουρκία πατά σε δύο μεγάλα ρήγματα και έχει ιστορικό ισχυρών δονήσεων, συμπεριλαμβανομένου σεισμού μεγέθους 7,4 το 1999 στη δυτική πόλη της Νικομήδειας. Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παραπάνω επαρχία και τις γειτονικές της περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης.
"Κατά μέσο όρο, λαμβάνει χώρας ένας σεισμός κλίμακας 7 έως 7,9 κάθε έξι και μισό χρόνια στην περιοχή αυτή", δήλωσε ο διευθυντής του Kandilli, Haluk Özener στις 28 Νοεμβρίου, αναφερόμενος στη χερσόνησο της Ανατολίας στο σύνολό της.
Η έκθεση αξιολόγησε τις ζημιές για κάθε περιοχή στην Κωνσταντινούπολη και είδε ότι το επίπεδο καταστροφής θα ήταν υψηλότερο και πιο πιθανό στις φτωχότερες περιοχές της μεγαλούπολης της Τουρκίας. Πολλές από αυτές τις περιοχές είδαν μια οικοδομική έκρηξη με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Μέτρια και μεγαλύτερη ζημιά αναμένεται να συμβεί σε περίπου 10.000 κτίρια στο Bağcılar, 9.000 στο Büyükçekmece, 5.000 στο Esenler, 15.000 στο Kâğıthane, 13.000 στο Küçükçekmece και 45.000 στο Sultanbeyli.
Αυτές οι συνοικίες αποτελούνται από γειτονιές της εργατικής τάξης με υψηλή συγκέντρωση προσφύγων και είναι πυκνά γεμάτες με κατοικίες.
Χιλιάδες νοικοκυριά θα χρειαστούν προσωρινό καταφύγιο μετά τον σεισμό, ανέφερε η έκθεση.
Η ανάγκη για προσωρινή στέγαση θα προκύψει για 67.000 νοικοκυριά στο Esenyurt, 35.000 στο Avcılar, 28.000 στο Pendik, 27.000 στο Beylikdüzü και 31.000 στο Zeytinburnu, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoğlu έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πόλη στερείται σημείων συγκέντρωσης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Το ΑΚΡ έχει αντιμετωπίσει σοβαρές επικρίσεις για την κατασκευή πάρκων και άλλων ανοικτών χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία συγκέντρωσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέκρουσε τις επικρίσεις, αναφέροντας ότι υπήρχαν "δεκάδες χιλιάδες" σημεία για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι στην πόλη.
Οι δεκαετίες αχαλίνωτης ανάπτυξης και οι ανεπαρκώς επιβαλλόμενοι νόμοι περί ζωνών έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της Κωνσταντινούπολης να αντιμετωπίσει τους σεισμούς. Επικριτές κατηγορούν επίσης το ΑΚΡ του Ερντογάν ότι τροφοδότησε μια οικοδομική έκρηξη μετά την έλευση στην εξουσία το 2002, χρησιμοποιώντας κρατικά ταμεία για τη χρηματοδότηση ή την αναδοχή μεγάλων οικοδομικών έργων και την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια υποστήριξαν το κυβερνών κόμμα.
"Όλες οι ενέργειες πρέπει να είναι αναθεωρήσιμες. Η ανεξέλεγκτη εξουσία δεν είναι δύναμη", δήλωσε ο Gürbüz Çapan, πρώην δήμαρχος της περιοχής Esenyurt της Κωνσταντινούπολης, στο Ahval.
Είπε ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις πρέπει να επανεξετάσουν όλα τα έργα και πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της εξουσίας λήψης αποφάσεων.
Το ΑΚΡ έχει εντείνει τις προσπάθειες περιορισμού της εξουσίας των επαγγελματικών οργανώσεων, επιδιώκοντας την εισαγωγή περιορισμών στους τομείς δραστηριότητας, τις πηγές εσόδων και τα εκλογικά κριτήρια.
Η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (TMMOB) ήταν παραδοσιακά πολιτικά ενεργή, οδηγώντας εκστρατείες για την ειρήνη και τη Δημοκρατία. Μεταξύ των στόχων της είναι η προώθηση του εκδημοκρατισμού στη χώρα και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Ο Feti Yıldız, αντιπρόεδρος του ακροδεξιού εταίρου του ΑΚΡ στο κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Κοινοβουλίου (MHP), κατηγόρησε τις επαγγελματικές οργανώσεις υπό την TMMOB ότι "ενεργούν ως κεντρικά γραφεία για τους εχθρούς της Δημοκρατίας και του κράτους".
"Ποιο θα είναι λοιπόν το τέλος αυτού; Η λύση είναι η ενίσχυση των επαγγελματικών οργανώσεων. Τα καθήκοντα και οι αποστολές τους πρέπει να καθοριστούν. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν την εξουσία να παύσουν έναν κακό αρχιτέκτονα από το επάγγελμα. Διαφορετικά, η ελαττωματική εργασία και η παραχάραξη θα κυριαρχήσουν", δήλωσε ο Çapan.
Ο σεισμός μεγέθους 6.9 που συγκλόνισε τη Δυτική Επαρχία της Σμύρνης στις 30 Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα 115 θανάτους, υψηλότερους από παρόμοια γεγονότα σε άλλα μέρη του κόσμου, εγείροντας ανησυχίες για την ετοιμότητα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.
Η Τουρκία φιλοξενεί το 85 τοις εκατό των θανάτων από σεισμό στον κόσμο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Στις 5 Νοεμβρίου, το ΑΚΡ και το MHP ψήφισαν κατά της νομοθεσίας που πρότεινε η αντιπολίτευση για την καλύτερη προετοιμασία της χώρας για σεισμούς μετά τον σεισμό της Σμύρνης. Η απόρριψη του μέτρου υπογραμμίζει το διευρυνόμενο πολιτικό χάσμα της Τουρκίας. Η απόρριψη του νομοσχεδίου είναι η τελευταία άρνηση σε μια μακρά σειρά προτάσεων της αντιπολίτευσης που ρίπτονται στον κάλαθο των αχρήστων από το ΑΚΡ χωρίς η κυβέρνηση να αντιπροτείνει τίποτα στη θέση τους.
Ο Ερντογάν αντέδρασε στην κριτική ότι η κυβέρνησή του δεν είχε κάνει αρκετά για να μετριάσει τον κίνδυνο σεισμών, λέγοντας στην αντιπολίτευση να σιωπά για θέματα που δεν καταλαβαίνουν.