HeungSoon / pixabay |
Ορισμένοι επιστήμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ειδικά για τα εμβόλια στα οποία η τεχνική mRNA εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Άλλοι, εκφράζονται θετικά ή ακόμα και εγκωμιαστικά για αυτά.
Στην ανάπτυξη του σκεπτικισμού απέναντι σε ενδεχόμενη υποχρεωτικότητα συμβάλλει και το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί το χρονικό διάστημα της ανοσίας που θα προσφέρουν. Αναφέρθηκαν εκτιμήσεις ότι θα κινείται στους 6 μήνες. Οπότε, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις, θα επισκεπτόμαστε τα κέντρα εμβολιασμού τέσσερις φορές το χρόνο, πιθανώς κάθε χρόνο, για να κάνουμε συνεχώς ένα εμβόλιο για το οποίο δεν υπάρχει εμπειρία όσον αφορά τυχόν μακροχρόνιες παρενέργειες.
Στη Βρετανία, με το που ξεκίνησαν εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, εξεδόθησαν δύο ανακοινώσεις. Η πρώτη αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και ότι γενικότερα οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν να μείνουν έγκυες έως τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό. Η δεύτερη συμβουλεύει τα άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων να μην προσέλθουν για εμβολιασμό, καθώς δύο άτομα με ανάλογο ιστορικό ανταποκρίθηκαν δυσμενώς μετά τη χορήγηση.
Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμμάνουελ Μαρκόν ανέφερε: «Δεν πιστεύω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για αυτό το εμβόλιο, γιατί πρώτα απ' όλα πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς και πολύ διαφανείς. Δεν τα γνωρίζουμε όλα για αυτό το εμβόλιο όπως δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τον ιό.» Συμπλήρωσε επίσης, ότι υπάρχουν εμβόλια που θα φθάσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι που έχουν παρασκευαστεί με άλλες τεχνικές.
Όσον αφορά τον ίδιο, απέφυγε λαϊκίστικες δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «Θα το κάνω την κατάλληλη στιγμή που θα ανταποκρίνεται στη στρατηγική μας. Δεν θα κάνω το αντίθετο από αυτό που συνιστώ στον πληθυσμό μας. Δεν λέμε στους ανθρώπους «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε» με όλη μας τη δύναμη και για όλο τον πληθυσμό, έχουμε τη στρατηγική μας.»
Η δε διευθύντρια του τμήματος εμβολιασμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέιτ Ο’ Μπράιαν, δήλωσε πρόσφατα: «Δεν πιστεύω ότι η υποχρέωση είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε». Και συνέχισε: «Είναι πολύ καλύτερο να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους δεδομένα, να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους τα οφέλη και να τους αφήνουμε να αποφασίζουν μόνοι τους, στα πλαίσια λογικής».
Στην καλλιέργεια του σκεπτικισμού απέναντι σε έναν ενδεχόμενο καθολικό εμβολιασμό δρα και το γεγονός πως ως επί το πλείστον ο κορωνοϊός χτυπάει σε καίριο βαθμό τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή όσους είναι άνω των 75-80 ετών, εκείνους που έχουν μόνιμες σοβαρές ασθένειες και όσους ζουν σε γηροκομεία. Επιπρόσθετες αμφιβολίες επέρχονται επειδή το ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους ηλικίας κάτω των 65 με 70 ετών, οι οποίοι δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και δεν είναι χρόνιοι βαρύς καπνιστές, είναι ελάχιστο έως μηδαμινό. Ίσως λοιπόν, να ακουγόταν πιο λογικό αν γινόταν αυστηρή σύσταση για εμβολιασμό μόνο αυτών των ομάδων. Τουλάχιστον, στην παρούσα φάση.
Ένα άλλο σημείο που προκαλεί προβληματισμό αφορά τυχόν μετάλλαξη του ιού και επομένως σε τι ποσοστό θα παραμένουν τα εμβόλια αποτελεσματικά μετά από ένα χρονικό διάστημα. Ερευνητές των πανεπιστημίων UCL και Οξφόρδης, καθώς και δύο γαλλικών ερευνητικών φορέων, θεωρούν πιθανό τα εμβόλια να ασκήσουν πιέσεις στον ιό για να μεταλλαχθεί, με συνέπεια να ξεγλιστρά από τα αντισώματα των εμβολίων. Ευελπιστούν όμως, ότι θα εντοπίζονται έγκαιρα ώστε να βελτιώνεται η σύνθεσή τους.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας μιλώντας στον 98.4, έθεσε μία ακόμα διάσταση στο θέμα. Δήλωσε πως είναι ανεξήγητη η σιωπή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό τον EMA, για τη μη επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ειδικά από την στιγμή που με τον ίδιο τρόπο ο αντίστοιχος οργανισμός στις ΗΠΑ, ο FDA, έχει ήδη αδειοδοτήσει δύο τέτοια φάρμακα, που συμβάλουν αποφασιστικά στην ίαση από τη μόλυνση ασθενών με ήπια ή μεσαία συμπτώματα μέχρι του σταδίου να μπουν σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, γιατί τότε δεν μπορούν να συμβάλουν σε τίποτα. Μάλιστα υπέδειξε ότι με τον ίδιο τρόπο αδειοδοτούνται τις επόμενες ημέρες και τα εμβόλια, οπότε δεν αντιλαμβάνεται γιατί το ένα αποκλείει το άλλο σε ταχύτητα αδειοδότησης. Πολύ περισσότερο που για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα με τα εμβολιαστικά προγράμματα, θα περάσουν μήνες. Κατά την γνώμη του, τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία από ήπια και μεσαία περιστατικά. Παρόμοιους προβληματισμούς εξέφρασε και ο ιατρός και διεθνώς καταξιωμένος ερευνητής των πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Άραγε δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι ότι έτσι καλλιεργείται δυσπιστία για τα εμβόλια; Γιατί ο εμβολιασμός αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή…
Η δε μέχρι στιγμής, απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προμηθευτεί τα εμβόλια που θα παραχθούν με το συμβατικό τρόπο, για τα οποία υπάρχει εμπειρία πολλών ετών όσον αφορά τυχόν μακροχρόνιες παρενέργειες, επίσης δεν ευνοεί την αντιμετώπιση του σκεπτικισμού.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, το οποίο δρα αρνητικά στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης προς τους πολίτες, αποτελεί το γεγονός ότι ανέκαθεν, οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις είτε επιτροπών, οι οποίες αποτελούν κυβερνητικά «δημιουργήματα», είτε από κυβερνητικά διορισμένους συμβούλους. Αντίθετα, αν οι επιστημονικές προτάσεις προέκυπταν κατόπιν ενεργητικής συμμετοχής ολόκληρης της αρμόδιας επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, θα προέκυπτε μεγαλύτερη αποδοχή των αποφάσεων από τους πολίτες. Ταυτόχρονα, θα είχαμε μία σαφώς πιο εποικοδομητική διαδικασία, από την οποία σίγουρα θα προέκυπταν καλύτερα αποτελέσματα.
Για όσους αναρωτηθούν αν αυτός που γράφει όλα τα παραπάνω είναι γιατρός ή «ειδικός», η απάντηση είναι όχι, δεν είναι. Είναι όμως, ένας πολίτης που νιώθει, ότι όχι απλά θα του προτείνουν κάτι, αλλά πιθανότατα θα του επιβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο κάτι πολύ σοβαρό. Στην προκειμένη περίπτωση να εμβολιάζεται συνεχώς, με ένα εμβόλιο η τεχνική του οποίου εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Και αυτό, όπως υποστηρίζεται, για το καλό του και για το καλό των συνανθρώπων του. Όπως πολλά από όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει ή επιβληθεί για το καλό του και για το καλό τους…
Είναι ηλίθιος, είναι ψεκασμένος, είναι συνωμοσιολόγος, τέλος πάντων, είναι κακό ή δεν έχει το δικαίωμα να σκέφτεται, να έχει αμφιβολίες, να εκφράζει την άποψή του, να διαφωνεί, που ναι, φοβάται;
Μαργέλης Κωνσταντίνος
Άγιος Πέτρος, Λευκάδας, 11 Δεκεμβρίου 2020
Υ.Γ.
Για το καλό μου (του Γιάννη Μηλιώκα)
Είδα
ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου
είδα
να γίνεται γιαπί η γειτονιά μου
για
το καλό μου
Είδα
τα δέντρα που σκαρφάλωνα κομμένα
σε
φορτηγό τα όνειρά μου φορτωμένα
για
το καλό μου
Είδα
το δάσκαλο να με χτυπάει με ζήλο
είδα
τα χέρια μου πρησμένα από το ξύλο
είδα
τα νεύρα μου σιγά σιγά να σπάνε
με
καλοσύνη και στοργή να με χτυπάνε
Για
το καλό μου για το καλό μου
ώσπου δεν
άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
πήρε
ανάποδες στροφές για το καλό μου
και
είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό
μου
στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό
μου
Είδα
να κόβουν τη μπουκιά για τη μπουκιά
μου
ρούχα να φτιάχνουν απ' τα ρούχα τα
παλιά μου
για το καλό μου
Είδα
τη μάνα μου να κλαίει απελπισμένα
είδα
το γέρο μου να φεύγει για τα ξένα
για
το καλό μου
Είδα
τους φίλους μου να σκίζονται για μένα
είδα
να θέλουν να ξεκόψω από σένα
είδα
χαράματα να με τραβάν στο τμήμα
για
να γλιτώσω το κελί να πω το ποίημα
Για
το καλό μου για το καλό μου
ώσπου δεν
άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
πήρε
ανάποδες στροφές για το καλό μου
και
είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό
μου
στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό
μου
Για
το καλό μου για το καλό μου
έχει
μουδιάσει το κορμί και το μυαλό μου
ενέσεις
χάπια ηλεκτροσόκ για το καλό μου
σήμερα
πήρανε νεκρό τον διπλανό μου
ενώ παλεύω
για να βρω τον εαυτό μου
κι έχω κρυμμένο
το σουγιά για το καλό μου
https://www.youtube.com/watch?v=T6Rfedsw5W8&ab_channel=GeorgiosAgtzidis
Πηγές:
https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-entos-ianoyarioy-ta-embolia-stin-ellada
https://www.sofokleousin.gr/kathigitis-mit-poso-diarkei-i-anosia-ston-koronoio-apo-to-emvolio
http://www.freepen.gr/2020/12/blog-post_881.html
https://www.independent.co.uk/news/health/covid-vaccine-side-effects-storage-uk-b1765632.html