Το OSINT (open Source Intelligence) χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δυνατότητες. Είμαστε εξοικειωμένοι με τις εμπορικές δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιούνται από τα προγράμματα χαρτών και το Google Earth. Και είναι διαισθητικό ότι αυτά μπορούν μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν στρατιωτικά μυστικά. Αλλά δεν μπορούν να δουν μέσα από το σύννεφο, ή τη νύχτα. Για αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλοι λιγότερο γνωστοί εμπορικοί δορυφόροι. Αυτά, τα οποία χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται Ραντάρ συνθετικού ανοίγματος (SAR), καλύπτουν περιοχές που είναι κρυμμένες από τους κανονικούς δορυφόρους απεικόνισης. Στην ουσία χρησιμοποιούν ραντάρ για να δουν μέσα από το σύννεφο και τη νύχτα. Συνεπώς ο χειμώνας της Αρκτικής δεν παρέχει προστασία από τους δορυφόρους SAR.
Η κύρια πηγή OSINT είναι το ζεύγος δορυφόρων Sentinel-1. Αυτά αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ραντάρ για την κοινή πρωτοβουλία Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA). Τα δεδομένα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.
Οι δορυφόροι Sentinel-1 έχουν μια αδυναμία που μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη. Μπορούν να τυφλωθούν προσωρινά από άλλες μεταδόσεις ραντάρ. Αυτό μπορεί να αποκρύψει την εικόνα, αλλά έχει ένα ακούσιο όφελος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει, και μερικές φορές να εντοπίσει, το εν λόγω ραντάρ.
Οι ανώτεροι στρατοί χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως αυτή εδώ και χρόνια. Οι δορυφόροι που έχουν σχεδιαστεί για το σκοπό τους μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να κατηγοριοποιήσουν μια σειρά ραντάρ. Το Sentinel-1 περιορίζεται από τη σύγκριση. Μεταδίδει μόνο στα 5.4 GHz, με εύρος ζώνης 100 MHz, έτσι ώστε μόνο άλλα ραντάρ που μεταδίδουν στα 5300-5500 MHz να παρεμβαίνουν σε αυτό. Με άλλα λόγια, παίρνει μόνο ραντάρ που τυχαίνει να λειτουργούν σε παρόμοιες συχνότητες με τον ίδιο τον δορυφόρο.
Όπως και οι περισσότερες πηγές πληροφοριών στο OSINT, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που δεν μπορεί να κάνει, αλλά στο τι μπορεί. Ακόμη και με τη σχετικά περιορισμένη εικόνα του αισθητήρα, μπορεί να αποκαλύψει στρατιωτικά μυστικά. Και αν οι παρατηρητές έχουν ισχυρές τεχνικές δεξιότητες, κάτι που κάνουν κάποιοι, τότε μπορεί να μετατραπεί σε μια πλούσια εικόνα υπηρεσίας πληροφοριών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με άλλες πηγές OSINT.
Τα τεχνικά εργαλεία που αναπτύσσονται από τους αναλυτές περιλαμβάνουν ένα που ονομάζεται 5GHz Tracker παρεμβολών που αναπτύχθηκε από τον OSINT Editor. Αυτό επικαλύπτει πολλαπλές εικόνες Sentinel-1 και χρησιμοποιεί αλγόριθμους για τη διαφοροποίηση των σημάτων. Μεταξύ των πραγμάτων που καθιστά δυνατά είναι η λήψη διορθώσεων σε στατικές πηγές ραντάρ.
Πολλά μπορούν να λάμψουν από τις εικόνες. Το πλάτος των παρεμβολών και η επανάληψη παλμών βοηθούν στην αναγνώριση του συστήματος. Τα παλαιότερα ραντάρ, τα οποία είναι αναλογικά και τείνουν να είναι πιο επαναλαμβανόμενα, μπορεί να είναι εύκολο να ταξινομηθούν. Τα πιο σύγχρονα ραντάρ, τα οποία ενσωματώνουν τεχνικές αντι-μπλοκαρίσματος, εκπέμπουν ένα πιο συγκεχυμένο μοτίβο. Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι δεν μπορούν να αναγνωριστούν.
Τα σταθερά ραντάρ τοποθεσίας μπορούν να εντοπιστούν με διασταύρωση πολλαπλών δορυφορικών περασμάτων. Κατά κανόνα, οι παρεμβολές σχηματίζουν μια μπάντα που τρέχει κατευθείαν στην εικόνα. Έτσι, αν υπάρχουν δύο δορυφορικά περάσματα, από διαφορετικές γωνίες, το Χ όπου διασχίζουν σηματοδοτεί το σημείο όπου βρίσκεται το ραντάρ. Σε συνδυασμό με εμπορικές δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης (όπως το Google Earth), το ραντάρ μπορεί να αναγνωριστεί. Ή τουλάχιστον να περιοριστεί γεωγραφικά. Ακόμη και αν δεν είναι δυνατή η διασταυρούμενη επιδιόρθωση ραντάρ, η πηγή μπορεί συχνά να προσδιοριστεί με αναζήτηση κατά μήκος της διαδρομής της παρεμβολής.
Τα πλοία είναι πιο δύσκολο να διασταυρωθούν επειδή κινούνται. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προσδιοριστεί ο τύπος του πολεμικού πλοίου. Συνήθως το πλαίσιο, και άλλα δεδομένα OSINT, χρησιμοποιείται για την αρχική αναγνώριση. Μερικά από τα πολεμικά πλοία που μπορεί να δει κανείς είναι από τα τελευταία και πιο ικανά.
Δεν είναι μόνο στη ρωσική Αρκτική όπου αυτές οι τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν για να αποκτήσουν πληροφορίες ανοιχτού κώδικα σχετικά με τη ναυτική κατάσταση. Πολεμικά πλοία στα ανοικτά των κινεζικών ακτών, ή στα ανοικτά της Λιβύης, ή χερσαία ραντάρ που ελέγχουν τη θάλασσα, είναι επίσης στο μικροσκόπιο.
Η νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα μπορεί να αποτελέσει απειλή για τις ναυτικές επιχειρήσεις οποιουδήποτε έθνους. Είναι δωρεάν διαθέσιμη και, σε μεγάλο βαθμό, αναλύεται εύκολα. Οποιοσδήποτε με σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί ενδεχομένως να εντοπίσει πολεμικά πλοία σε επιχειρησιακές συνθήκες. Τα δορυφορικά δεδομένα ραντάρ δεν είναι τα πιο διαισθητικά, αλλά παρέχουν στους παρατηρητές OSINT ένα ακόμη εργαλείο για την παρακολούθηση των ναυτικών. Και κανένα Ναυτικό δεν είναι απρόσβλητο από το OSINT.