Αυτό ήρθε μετά από περισσότερα από τρία χρόνια παρακολούθησης πολλών διαδρομών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων που περιγράφονται ως επικίνδυνα που παρουσιάστηκαν από την ερευνητική ταινία "Η αναζήτηση για τα δισεκατομμύρια του Καντάφι", που παρουσιάστηκε πρόσφατα, στην επίσημη ολλανδική τηλεόραση.
Η έρευνα είπε: ο Καντάφι δεν εμπιστευόταν τις διεθνείς τράπεζες ή τραπεζικές επιταγές, και συνήθιζε να συλλέγει δολάρια ΗΠΑ, τα οποία διένειμε σε ποσότητες όταν η κρίση στη Λιβύη εντάθηκε σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, όπου τα χρήματα που έφτασαν σε αυτή την αφρικανική χώρα και μόνο υπολογίζεται σε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Καντάφι δεν είχε την πρόθεση να φύγει με τα χρήματά του έξω από τη Λιβύη. Μάλλον, ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των αντιπάλων του από το εξωτερικό, αν οι συνθήκεςτον ανάγκαζαν να φύγει από τη Λιβύη, και περίμενε ότι ο πόλεμος θα παρατεινόταν και θα χρειαζόταν περισσότερα χρήματα, τα οποία έκρυβε για χρόνια στα ιδιωτικά του κρησφύγετα στη Λιβύη, πριν αποφασίσει να τα φυγαδεύσει σε χώρες στις οποίες είχες πολλούς φίλους και επιρροή.
Σύμφωνα με όσα έδειξε η έρευνα δεν είναι γνωστή μέχρι σήμερα η τύχη μεγάλου μέρους αυτών των χρημάτων, καθώς συλλέχθηκαν σε ειδικά κιβώτια κατά την άφιξή τους και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία στη Νότια Αφρική και κάθε επίσημη πληροφορία σχετικά με την άφιξη ιδιωτικών αεροσκαφών της Λιβύης αφαιρέθηκε από τα αρχεία της πολιτικής αεροπορίας και χάθηκαν όσα στοιχεία θα μπορούσαν να χαθούν.
Η ταινία κατευθύνει τις κατηγορίες για κατάσχεση Λιβυκών κεφαλαίων στο κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο στη Νότια Αφρική, καθώς όλες οι ενδείξεις αποκαλύπτουν το ρόλο του στην εξαφάνιση αυτών των κεφαλαίων, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει διεθνή προσπάθεια επιστροφής στη φυσική τους θέση στη Λιβύη, μια χώρα της οποίας οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος σοβαρών οικονομικών κρίσεων.
Οι δύο σκηνοθέτες εξήγησαν τους λόγους για το ενδιαφέρον τους για τα χαμένα χρήματα της Λιβύης: Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Thomas Blom ήταν στη Λιβύη για να κινηματογραφήσει ένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα για την ολλανδική τηλεόραση πριν χρόνια, όταν είδε τη μεγάλη φτώχεια στην πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι ο Blom εκείνη την εποχή είχε ακούσει φήμες που σχετίζονται με την τύχη των χρημάτων της Λιβύης, τα οποία Καντάφι φυγάδευσε πριν δολοφονηθεί, και δεν ήξερε πού ήταν, και το ερώτημα άρχισε να αυξάνεται. Ο Blom δήλωσε ότι "τότε αποφασίσαμε να διερευνήσουμε την τύχη αυτών των χρημάτων".
Όσον αφορά τους λόγους για την κάλυψη της τύχης των κλεμμένων χρημάτων της Λιβύης στη Νότια Αφρική, ο Blom δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο Jacob Zuma, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μεταξύ 2009 και 2018, ήταν υπεύθυνος για την απόφαση διατήρησης των χρημάτων της Λιβύης και ότι το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να διεξάγει διαφανή έρευνα για την υπόθεση γιατί αυτό μόνο θα δείξει την αλήθεια.
Οι σκηνοθέτες επεσήμαναν ότι αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής αρνήθηκαν να εμφανιστούν στο ντοκιμαντέρ και ότι όλα τα επίπεδα στις χώρες τους αρνούνται το λαθρεμπόριο χρημάτων της Λιβύης σε αυτήν.
Ο Ολλανδός σκηνοθέτης Thomas Blom μίλησε για την υπόσχεση της Λιβυκής κυβέρνησης να ανταμείψει αυτούς που επιστρέφουν τα λεηλατημένα χρήματα στη Λιβύη και είπε: η επίτευξη ειρήνης στη Λιβύη είναι η πιο σημαντική σήμερα, και μετά από αυτό μια επίσημη αντιπροσωπεία από τη Λιβύη μπορεί να μεταβεί στη Νότια Αφρική για να απαιτήσει τα χρήματα. Η Λιβυκή κυβέρνηση δεν πρέπει να βασίζεται σε εκείνους που αναζητούν οικονομικές ανταμοιβές.
Η ολλανδική ταινία φέρνει στο μυαλό την ιστορία των μακρών σχέσεων μεταξύ του Καντάφι και του ANC, όπου ο αείμνηστος ηγέτης του κόμματος, Νέλσον Μαντέλα, χρησίμευσε ως έμπνευση για τον "Καντάφι" για χρόνια. Συναντήθηκαν επίσης μετά την αποφυλάκιση του Μαντέλα.
Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Μαντέλα απέρριψε τις παράλογες επικρίσεις της φιλίας του με τον Καντάφι, ακόμη και περιγράφοντας αυτός που αναμένει ο φίλος του να είναι εχθρός του εχθρού του ως πολιτική βλακεία.
Ο Καντάφι συνέβαλε οικονομικά στην υποστήριξη των εκστρατειών του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου στις εκλογές της Νότιας Αφρικής και απολάμβανε τεράστια επιρροή στο επίπεδο της πολιτικής διαδικασίας, παρά τη μείωση αυτής της επιρροής υπό την κυριαρχία του Προέδρου Thabo Mbeki την περίοδο 1999-2008, ο οποίος απέρριψε τις παρεμβάσεις του Καντάφι για να αποκτήσει τον τίτλο του βασιλιά της Αφρικής. Ωστόσο, η παρουσία του Καντάφι με την επιρροή του επέστρεψε και πάλι κατά τη διάρκεια της εξουσίας του Zuma.
Κατά τη διάρκεια του φιλμ, χαρακτήρες πολλαπλών εθνικοτήτων, μερικοί από τους οποίους είναι αμφιλεγόμενοι και έχουν προβληματικό παρελθόν, εμφανίζονται καθώς αναζητούν χρήματα της Λιβύης στη Νότια Αφρική εν αναμονή της ανταμοιβής, την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης πριν από χρόνια και η οποία υποσχέθηκε 10% για το πρόσωπο ή το ίδρυμα που επιστρέφει χρήματα στη Λιβύη.
Το μέγεθος της ανταμοιβής, η οποία ανήλθε σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, είχε αντίκτυπο στην προσέλκυση μιας ομάδας προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν κοντά στο πρώην καθεστώς της Λιβύης, ένας από αυτούς ένας Τυνήσιος που ονομάζεται Eric Jawid, ο οποίος ήταν μεσολαβητής σε προηγούμενες συμφωνίες όπλων για αυτό το καθεστώς.
Οι δύο δημιουργοί του ντοκιμαντέρ αναφέρουν οτι αυτοί είναι εκείνοι που άρχισαν προσπάθειες στο πλαίσιο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου να πιέσουν την κυβέρνηση στη Νότια Αφρική να επιστρέψει τα χρήματα επιδιώκοντας την ανταμοιβή, αν και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει, μέχρι σήμερα, ότι τα χρήματα της Λιβύης έχουν φτάσει στα εδάφη της.
Αν και η αυστηρή μυστικότητα περιβάλλει την άφιξη του Λιβυκού Μαλί στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, υπήρχαν εκείνοι που κατάφεραν να τραβήξουν φωτογραφίες "ξύλινων κιβωτίων της Λιβύης" που έφθασαν στη Νότια Αφρική περιέχοντας δολάρια ΗΠΑ, και έστειλαν αυτές τις φωτογραφίες σε μια ομάδα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός Σέρβου κατασκόπου που ζούσε στη Νότια Αφρική.