Η κυβέρνηση υπέγραψε πριν μερικούς μήνες συμφωνία με την Ιταλία, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η συμφωνία ήταν προκαθορισμένη ουσιαστικά από το 1977, όταν οι δύο χώρες, πάλι κάτω από πιεστικές συνθήκες που ζούσε η χώρα μας με το "ΧΟΡΑ" στο Βόρειο Αιγαίο, υπέγραψαν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα.
Η Ιταλία δεν υπέγραφε για την ΑΟΖ, γιατί ήθελε να εξασφαλίσει την δυνατότητα οι ψαράδες της να συνεχίσουν να ψαρεύουν στην περιοχή πέραν των έξι μιλίων, και όταν η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από έξι μίλια στα δώδεκα. Μόλις η ελληνική κυβέρνηση τα έδωσε το υπέγραψε.
Η ελληνική κυβέρνηση, και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, το εμφάνισαν σαν μεγάλη επιτυχία.
Προχθές η Ιταλία στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν η πιο αρνητική στο αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου να επιβληθούν κυρώσεις, κυρίως λόγω του προσφυγικού από την Λιβύη που ελέγχει η Άγκυρα.
Ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους ψαράδες της χώρας του, που ψαρεύουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Βρετανία, και θέλει μετά το Brexit, να συνεχίσουν να ψαρεύουν.
Δέσμευσε την Μερκελ να είναι σκληρή στο θέμα αυτό με την Βρετανία, τώρα που κρίνονται οριστικά οι όροι του Brexit, και έκανε πίσω στο θέμα της Τουρκίας.
Να δω η ελληνική κυβέρνηση, τι θα διαπραγματευτεί με την Γαλλία, πριν υπόγραψει την συμφωνία των δύο δις ευρώ για τα Rafale.
Γιάννης Μαγκριώτης