Cevheri Güven - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε προϋπολογισμό προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021, αντιπροσωπεύοντας πενταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με εκείνη του 2020.
Αγορά αεροσκαφών Rafale
Η Αθήνα ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία με κόστος € 2.3 δισ. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση 18 αεροσκαφών της Dassault μαζί με πυραύλους αέρος-αέρος υψηλής τεχνολογίας, με διαδικασία παράδοσης προγραμματισμένη να ξεκινά στα μέσα του 2021 και να ολοκληρώνεται εντός δύο ετών. Από τα 18 αεροσκάφη, 12 θα είναι μεταχειρισμένα Rafales από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις και έξι θα είναι καινούρια που θα παραδοθούν από τον Dassault.
Ο Στέλιος Πέτσας, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου ότι η αγορά του αεροσκάφους Rafale θα "αλλάξει τις ισορροπίες στον αέρα", χωρίς να αναφέρεται ρητά στην Τουρκία.
Αγορά F-35
Ένα άλλο σημαντικό βήμα που έκαεε η Ελλάδα για να αλλάξει την ισορροπία στον αέρα ήταν να εκφράσει το ενδιαφέρον της στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο για αγορά 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Στα τέλη του 2017 η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση της Τουρκίας από το διεθνές πρόγραμμα για την από κοινού κατασκευή των μαχητικών F-35, των οποίων η Τουρκία προβλεπόταν να αγοράσει 100 ως μέρος του προγράμματος. Η αμερικανική κυβέρνηση σταμάτησε επίσης την παράδοση οκτώ F-35 για τα οποία η Τουρκία είχε ήδη πληρώσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Αθήνα κατάλαβε τη ρήξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των F-35s και ζήτησε το Νοέμβριο να τοποθετήσει μια παραγγελία για 24 F-35 από τις ΗΠΑ.
Ο Geoffrey R. Pyatt, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, δημοσίευσε μια δήλωση στις Νοε. 30 ότι οι ΗΠΑ " χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την απόκτηση του F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία".